Pirított napraforgómag (bográcsban)
I. sz. elkészítési mód
A nyers napraforgót fújjuk ki - a szedés és kibontás során
a szemek közé került piszkot így szokták eltávolítani -, majd helyezzük egy 10
literes üres és száraz bográcsba. Közben, amíg állni hagyjuk, rakjuk meg a
tüzet, majd amikor már parázslik, helyezzük rá a bográcstartóra a bográcsot.
Folytonos kevergetés mellett óvatosan megpirítjuk. Ha kész, melegen zacskózzuk,
vagy egyből fogyasztjuk - teleköpködve vele az udvart!
Pirított napraforgómag (bográcsban)
Pirítatlan napraforgómag (bográcsban)
III. sz. elkészítési mód
Az előzőekhez hasonlóan a
művelet addig megegyezik, míg a napraforgómagot a bográcsba rakjuk, de ez alá
nem kell tüzet gyújtani, hanem bele kell rakni egy másik hasonló nagyságú
bográcsot, és jó nehéz kővel meg kell pakolni. Ha eléggé türelmesek vagyunk,
akkor rájövünk, hogy így készül a sajtolt napraforgóolaj.