Bejgli

Hozzávalók:

10 személyre:

A tésztához:
500 g liszt,
100 g vaj vagy margarin,
100 g zsír,
70 g porcukor,
kevés só,
50 g élesztő,
2 db tojássárgája,
100 ml tej
A töltelékhez:
100 g darált dió vagy mák,
20 dkg cukor,
300 ml tej,
50 g mazsola,
kevés vaníliás cukor és fahéj,
1 db citrom reszelt héja,
1 kanál méz


Elkészítés:

Egy tálba vagy gyúrótáblára helyezve a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben oldott élesztővel, a tojások sárgájával, a porcukor és a só hozzáadásával tésztát gyúrunk belőle. A tésztából 4 db kis cipót formázunk, majd fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot a tejjel, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, egy kanál mézzel felforraljuk, 1-2 percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a darált diót vagy mákot, jól elkeverjük benne, majd kihűtjük. Kihűlés után 4 egyenlő részre osztjuk. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk, a tölteléket ráhelyezzük, szorosan feltekerjük. Tojássárgájával megkenjük, majd meleg helyen fél órát pihentetjük, s a tojás fehérjével megkenve hűtőbe helyezzük. 20-25 perc múlva közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.