Hozzávalók:
10 személyre:
A tésztához:
500 g
liszt,
100 g vaj vagy margarin,
100 g zsír,
70 g porcukor,
kevés
só,
50 g élesztő,
2 db tojássárgája,
100 ml tej
A töltelékhez:
100 g darált dió vagy mák,
20 dkg cukor,
300 ml tej,
50 g
mazsola,
kevés vaníliás cukor és fahéj,
1 db citrom reszelt héja,
1
kanál méz
Elkészítés:
Egy tálba vagy gyúrótáblára
helyezve a lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, majd a langyos tejben oldott
élesztővel, a tojások sárgájával, a porcukor és a só hozzáadásával tésztát
gyúrunk belőle. A tésztából 4 db kis cipót formázunk, majd fél órát
hűtőszekrényben pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A cukrot a tejjel,
a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, egy kanál mézzel felforraljuk, 1-2
percig forrni hagyjuk, hozzáadjuk a darált diót vagy mákot, jól elkeverjük
benne, majd kihűtjük. Kihűlés után 4 egyenlő részre osztjuk. A pihentetett
tésztákat kinyújtjuk, a tölteléket ráhelyezzük, szorosan feltekerjük.
Tojássárgájával megkenjük, majd meleg helyen fél órát pihentetjük, s a tojás
fehérjével megkenve hűtőbe helyezzük. 20-25 perc múlva közepes hőmérsékletű
sütőben sütjük.