Hét világraszóló saláta
Hozzávalók:
Görög salátához:
1 dl olívaolaj, só, őrölt bors fél citrom
1 nagyohb gerezd.fokhagyma
néhány tárkony- és mentalevél 4 közepes paradicsom (25 dkg) 2 zöldpaprika (15
dkg)
fél kígyóuborka (15 dkg) 10 dkg feta sajt
10 szem olajbogyó
a
mexikói babsalátához: 30 dkg szárazbab
só, 2-3 evőkanál ecet 1 evőkanál
cukor
kh. 2 dl víz, 0,5 dl olaj őrölt bors, 2 lilahagyma
2 chili
paprika, 1 zöldpaprika 4 db konzerv minikukorica
8 dkg sonka
a holland
karfiolsalátához: 80 dkg tisztított karfiol
só, 15 dkg vaj 2 tojássárgája 1
kiskanál víz fél citrom leve csipetnyi Cayenne hors 2 evőkanál olaj
1
cikória
2 kisebh kemény paradicsom 1 csomó hónapos (piros) retek a lengyel
céklás heringsalátához: 12 dkg főtt cékla (lehet leszűrt céklasaláta is)
2
alma
30 dkg hagymás hering (készen kapható)
1-1 vöröshagyma és főtt
tojás 1 -1 dl tejföl és ketchup
só, 1 citrom
Séf salátához:
1 -1 fodros- és radicchiósaláta 2 főtt tojás
8-8 dkg sonka és sajt 1 sárgarépa
20 dkg sült csirkemell 3-4 hónapos
(piros) retek 1 lilahagyma
4 evőkanál olaj 2 evőkanál ecet
1 evőkanál
mustár
só, néhány szál petrezselyem a veronai tésztasalátához: 25 dkg
spagetti, só
12 dkg veronai felvágott 7-8 evőkanál majonéz
I dl tejföl
3 evőkanál olívaolaj 2 gerezd fokhagyma só, őrölt hors
3 hónapos (piros)
retek 3 evőkanál magozott olajbogyó
1 mokkáskanál mustár néhány szál
bazsalikom és metélőhagyma
pár szem kaprihogyó
a joghurtos
kukoricasalátához: 2 dl natúr joghurt
só, fél citrom leve
1 nagy gerezd
fokhaqyma néhány szál kapor
25 dkg fagyasztott vagy konzervkukorica 2
sárgarépa
1 evőkanál méz
fél kígyóuborka (15 dkg)
Elkészítés:
A görög salátához az olívaolajat
sózzuk, borsozzuk, a citrom kipréselt levével, a zúzott fokhagymával és a
fölaprított zöldfűszerekkel összekeverjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és a
sajttal együtt közepes kockákra daraboljuk, az olajbogyót félbevágjuk. Az így
elkészített anyagokat egy tálban összeforgatjuk a fűszeres olajjal.
A
babsalátához az átválogatott babot beáztatjuk,
majd enyhén sós vízben puhára
főzzük, leszűrjük. Az ecetből a cukorral, a vízzel meg az olajjal salátaöntetet
keverünk, a még meleg babra öntjük, így hagyjuk kihűlni. Megborsozzuk, ha kell,
utánasózzuk. A lilahagymát meg a kétféle paprikát megtisztítjuk, vékonyan
fölszeleteljük, a babhoz adjuk. Tálaláskor a lecsöpögtetett kukoricával és a
kockákra vágott sonkával díszítjük.
A holland karfiolsalátához a karfiolt
közepes ró
zsákra bontjuk, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, leszűrve
hűlni hagyjuk. A vajat fölolvasztjuk. A tojások sárgáját a vízzel 1 percig
keverjük, majd vízfürdőbe állítjuk, és közepes lángon melegítve habosra verjük.
A tűzről levéve a vajat apránként hozzáadjuk, végül a citrom levével ízesítjük,
a Cayenne borssal fűszerezzük, és kissé megsózzuk. Az olajat belecsöpögtetjük,
kevergetve hűlni hagyjuk. A cikóriát megmosva leveleire bontjuk. A paradicsomot
meg a retket megtisztítjuk, az előbbit közepes kockákra, az utóbbit szeletekre
vágjuk. A karfiolt négy tányérba középre halmozva elosztjuk, a cikórialevelekkel
körülrakjuk. Erre kerül a paradicsom és a retek, végül a kihűlt, hollandi
mártással leöntjük.
A céklás heringsalátához a céklát és a jól meg
mosott almát negyedeljük, majd vékony szeletekre vágjuk. A hagymás heringet
lecsöpögtetjük, a halat kisujjnyi csíkokra metéljük. A megtisztított
vöröshagymát vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. A főtt tojást karikákra
vágjuk. Az egészet ízlésesen tányérra rakosgatjuk. A tejfölt a ketchuppal
összekeverjük, és 2 kanálnyit a céklasaláta levéből is hozzáadunk. Megsózzuk,
egy kevés citromlével ízesítjük, végül a salátára öntjük.
A séfsalátához a
kétféle salátát megmossuk, leszá
rogatjuk, kisebb leveleire tépkedjük. A
főtt tojást cikkekre szeljük. A sonkát, a sajtot és a répát gyufaszálnyi
csíkokra metéljük. A sült csirkemellet felszeleteljük. A retket meg a
lilahagymát megtisztítjuk, az előbbit cikkekre, az utóbbit karikákra vágjuk.
Az olajat az ecettel meg a mustárral simára keverjük, kissé megsózzuk, a
fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A salátákhoz valókat tányérokra rakjuk,
és a fűszeres öntettel leöntjük. Adhatunk hozzá kapros vagy fokhagymás öntetet
is.
A veronai tésztasalátához a spagettit enyhén sós víz
ben kifőzzük,
leszűrve kihűtjük. A felvágottat kis kockákra vágjuk. A majonézt a tejföllel meg
az olajjal összekeverjük, a reszelt fokhagymával ízesítjük, megsózzuk,
megborsozzuk. A lecsöpögtetett olajbogyót fölszeleteljük, a megtisztított,
kockákra vágott retekkel és a veronaival a majonézbe keverjük. A mustárt meg a
fölaprított zöldfűszereket hozzáadjuk, végül a spagettit is beleforgatjuk.
Kapribogyóval díszítve tálaljuk.
A kukoricasalátához a joghurtot kissé
megsóz
zuk, pár csepp citromlével meg a reszelt fokhagymával ízesítjük, a
fölaprított kaporral fűszerezzük, majd beleforgatjuk a szobahőmérsékleten
fölengedett fagyasztott (főzni nem kell, legfeljebb néhány percig) vagy
lecsöpögtetett konzervkukoricát. A sárgarépát megtisztítjuk, szálasra reszeljük,
a maradék citromlével meg a mézzel ízesítjük. Az uborkát alapos mosás után
hosszában félbevágjuk, majd fölszeleteljük. A joghurtos kukoricát 4 kisebb
tányérba elosztva középre púpozzuk, az ízes répával "bekerítjük", majd a fél
uborkaszeletekkel körberakjuk.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: SALÁTÁNKÉNT KB. 15-2O PERC