Hét világraszóló saláta

Hozzávalók:

Görög salátához:
1 dl olívaolaj, só, őrölt bors fél citrom
1 nagyohb gerezd.fokhagyma néhány tárkony- és mentalevél 4 közepes paradicsom (25 dkg) 2 zöldpaprika (15 dkg)
fél kígyóuborka (15 dkg) 10 dkg feta sajt
10 szem olajbogyó
a mexikói babsalátához: 30 dkg szárazbab
só, 2-3 evőkanál ecet 1 evőkanál cukor
kh. 2 dl víz, 0,5 dl olaj őrölt bors, 2 lilahagyma
2 chili paprika, 1 zöldpaprika 4 db konzerv minikukorica
8 dkg sonka
a holland karfiolsalátához: 80 dkg tisztított karfiol
só, 15 dkg vaj 2 tojássárgája 1 kiskanál víz fél citrom leve csipetnyi Cayenne hors 2 evőkanál olaj
1 cikória
2 kisebh kemény paradicsom 1 csomó hónapos (piros) retek a lengyel céklás heringsalátához: 12 dkg főtt cékla (lehet leszűrt céklasaláta is)
2 alma
30 dkg hagymás hering (készen kapható)
1-1 vöröshagyma és főtt tojás 1 -1 dl tejföl és ketchup
só, 1 citrom


Séf salátához:
1 -1 fodros- és radicchiósaláta 2 főtt tojás
8-8 dkg sonka és sajt 1 sárgarépa
20 dkg sült csirkemell 3-4 hónapos (piros) retek 1 lilahagyma
4 evőkanál olaj 2 evőkanál ecet
1 evőkanál mustár
só, néhány szál petrezselyem a veronai tésztasalátához: 25 dkg spagetti, só
12 dkg veronai felvágott 7-8 evőkanál majonéz
I dl tejföl
3 evőkanál olívaolaj 2 gerezd fokhagyma só, őrölt hors
3 hónapos (piros) retek 3 evőkanál magozott olajbogyó
1 mokkáskanál mustár néhány szál bazsalikom és metélőhagyma
pár szem kaprihogyó
a joghurtos kukoricasalátához: 2 dl natúr joghurt
só, fél citrom leve
1 nagy gerezd fokhaqyma néhány szál kapor
25 dkg fagyasztott vagy konzervkukorica 2 sárgarépa
1 evőkanál méz
fél kígyóuborka (15 dkg)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elkészítés:

 

A görög salátához az olívaolajat sózzuk, borsozzuk, a citrom kipréselt levével, a zúzott fokhagymával és a fölaprított zöldfűszerekkel összekeverjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és a sajttal együtt közepes kockákra daraboljuk, az olajbogyót félbevágjuk. Az így elkészített anyagokat egy tálban összeforgatjuk a fűszeres olajjal.
A babsalátához az átválogatott babot beáztatjuk,
majd enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Az ecetből a cukorral, a vízzel meg az olajjal salátaöntetet keverünk, a még meleg babra öntjük, így hagyjuk kihűlni. Megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk. A lilahagymát meg a kétféle paprikát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, a babhoz adjuk. Tálaláskor a lecsöpögtetett kukoricával és a kockákra vágott sonkával díszítjük.
A holland karfiolsalátához a karfiolt közepes ró
zsákra bontjuk, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, leszűrve hűlni hagyjuk. A vajat fölolvasztjuk. A tojások sárgáját a vízzel 1 percig keverjük, majd vízfürdőbe állítjuk, és közepes lángon melegítve habosra verjük. A tűzről levéve a vajat apránként hozzáadjuk, végül a citrom levével ízesítjük, a Cayenne borssal fűszerezzük, és kissé megsózzuk. Az olajat belecsöpögtetjük, kevergetve hűlni hagyjuk. A cikóriát megmosva leveleire bontjuk. A paradicsomot meg a retket megtisztítjuk, az előbbit közepes kockákra, az utóbbit szeletekre vágjuk. A karfiolt négy tányérba középre halmozva elosztjuk, a cikórialevelekkel körülrakjuk. Erre kerül a paradicsom és a retek, végül a kihűlt, hollandi mártással leöntjük.
A céklás heringsalátához a céklát és a jól meg
mosott almát negyedeljük, majd vékony szeletekre vágjuk. A hagymás heringet lecsöpögtetjük, a halat kisujjnyi csíkokra metéljük. A megtisztított vöröshagymát vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. A főtt tojást karikákra vágjuk. Az egészet ízlésesen tányérra rakosgatjuk. A tejfölt a ketchuppal összekeverjük, és 2 kanálnyit a céklasaláta levéből is hozzáadunk. Megsózzuk, egy kevés citromlével ízesítjük, végül a salátára öntjük.
A séfsalátához a kétféle salátát megmossuk, leszá
rogatjuk, kisebb leveleire tépkedjük. A főtt tojást cikkekre szeljük. A sonkát, a sajtot és a répát gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A sült csirkemellet felszeleteljük. A retket meg a
lilahagymát megtisztítjuk, az előbbit cikkekre, az utóbbit karikákra vágjuk. Az olajat az ecettel meg a mustárral simára keverjük, kissé megsózzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A salátákhoz valókat tányérokra rakjuk, és a fűszeres öntettel leöntjük. Adhatunk hozzá kapros vagy fokhagymás öntetet is.
A veronai tésztasalátához a spagettit enyhén sós víz
ben kifőzzük, leszűrve kihűtjük. A felvágottat kis kockákra vágjuk. A majonézt a tejföllel meg az olajjal összekeverjük, a reszelt fokhagymával ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk. A lecsöpögtetett olajbogyót fölszeleteljük, a megtisztított, kockákra vágott retekkel és a veronaival a majonézbe keverjük. A mustárt meg a fölaprított zöldfűszereket hozzáadjuk, végül a spagettit is beleforgatjuk. Kapribogyóval díszítve tálaljuk.
A kukoricasalátához a joghurtot kissé megsóz
zuk, pár csepp citromlével meg a reszelt fokhagymával ízesítjük, a fölaprított kaporral fűszerezzük, majd beleforgatjuk a szobahőmérsékleten fölengedett fagyasztott (főzni nem kell, legfeljebb néhány percig) vagy lecsöpögtetett konzervkukoricát. A sárgarépát megtisztítjuk, szálasra reszeljük, a maradék citromlével meg a mézzel ízesítjük. Az uborkát alapos mosás után hosszában félbevágjuk, majd fölszeleteljük. A joghurtos kukoricát 4 kisebb tányérba elosztva középre púpozzuk, az ízes répával "bekerítjük", majd a fél uborkaszeletekkel körberakjuk.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: SALÁTÁNKÉNT KB. 15-2O PERC