Mézes zserbó
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg
liszt
7 dkg vaj /
teavaj
2 egész
tojás
15 dkg
porcukor
4 evőkanál
melegített méz
1 kávéskanál
szódabikarbóna
és annyi tej amennyit
felvesz
Elkészítés: A
vajat elmorzsoljuk a lisztel és a szódabikarbónával és hozzá adjuk a
tojásokat, a mézet és a porcukrot, jól összedolgozzuk és állni hagyjuk, kb.
addig, amíg a krém elkészül,
különben nagyon ragad. 5 részre
osztjuk és erősen lisztezett deszkán a lapokat kb. 3 mm vastagságra
nyújtjuk. Tepsi hátán kisütjük, a tepsit csak az első lap sütése előtt kell vajjal megkenni és liszttel megszórni a többi már nem igényli. A méz feltétlenül melegített legyen, mert csak így lesz pontos a mérés. |
Hozzávalók a krémhez:
25 dkg.
Kristálycukor
25 dkg
ráma
4 evőkanál
pirított cukor
2 egész
tojás
1 csomag
vanília
3 dl
tej
3 evőkanál liszt
Elkészítés: A 4 kanál
cukrot kiolvasztjuk, kevés presszókávéval felengedjük, és hűlni
tesszük. A
lisztet, a tojást, a tejet és a vaníliát összekeverjük és az olvasztott
cukorral együtt gőz felett
sűrűre főzzük. Mikróba is főzhetjük, akkor 2x3 percre kell betenni és a
két idő között gépi vagy kézi habverővel jól átkell keverni. A 25 dkg
cukrot a 25 dkg rámával habosra keverjük, és a kihűlt karamellel
összedolgozzuk. A lapokat
megkenjük (a tetejére
is jusson, melyre vékony rétegben porcukrot szitálunk) és egymásra rakjuk.
Másnap fogyasztható, mert addigra puhul meg a mézes tészta.