Mézes zserbó

Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

7 dkg vaj / teavaj

2 egész tojás

15 dkg porcukor

4 evőkanál melegített méz

1 kávéskanál szódabikarbóna

és annyi tej amennyit felvesz

 

Elkészítés:

A vajat elmorzsoljuk a lisztel és a szódabikarbónával és hozzá adjuk a tojásokat, a mézet és a porcukrot, jól összedolgozzuk és állni hagyjuk, kb. addig,  amíg a krém elkészül, különben nagyon ragad.

5 részre osztjuk és erősen lisztezett deszkán a lapokat kb. 3 mm vastagságra nyújtjuk.

Tepsi hátán kisütjük, a tepsit csak az első lap sütése előtt kell vajjal megkenni és liszttel megszórni a többi már nem igényli. A méz feltétlenül melegített legyen, mert csak így lesz pontos a mérés.

 

Hozzávalók a krémhez:

25 dkg. Kristálycukor

25 dkg ráma

4 evőkanál pirított cukor

2 egész tojás

1 csomag vanília

3 dl tej

3 evőkanál liszt

 

Elkészítés:

A 4 kanál cukrot kiolvasztjuk, kevés presszókávéval felengedjük, és hűlni tesszük.

A lisztet, a tojást, a tejet és a vaníliát összekeverjük és az olvasztott cukorral  együtt gőz felett sűrűre főzzük. Mikróba is főzhetjük, akkor 2x3 percre kell betenni és a két idő között gépi vagy kézi habverővel jól átkell keverni. A 25 dkg cukrot a 25 dkg rámával habosra keverjük, és a kihűlt karamellel összedolgozzuk.  A lapokat megkenjük (a   tetejére is jusson, melyre vékony rétegben porcukrot szitálunk) és egymásra rakjuk. Másnap fogyasztható, mert addigra puhul meg a mézes tészta.