GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT
PULYKA
Hozzávalók:
1 db 2 kg-os
fiatal pulyka,
700 g
gesztenye,
300 g
sertéslapocka,
300 g libaháj,
1,5 dl konyak,
1 kis fej
vöröshagyma,
1 dl tejszín, só, bors, babérlevél, kakukkfű, szegfűszeg,
fahéj, szegfűbors
Elkészítés:
A megtisztított és előkészített
pulyka melléből egy vékony hegyes kés segítségével eltávolítjuk a mellcsontot,
majd a villacsontot. A nyak bőrét elkötjük. Töltelék készítése: A fenti
fűszereket egyenlő arányban összekeverjük, majd egy mozsárban összezúzzuk. A
sertéshúst apró kockára vágjuk, és megfűszerezzük az imént elkészített
fűszerkeverékkel. A gesztenyét megsütjük, és kikaparjuk a belsejét. A libahájat
apró kockára vágjuk, kisütjük zsírjára, és benne megpirítjuk a finomra vágott
vöröshagymát. Ezt hozzátesszük a fűszeres húshoz és ledaráljuk. Az imént nyert
darált húshoz keverjük a tejszínt, a sült gesztenyét, a konyakot és a pulyka
kockára vágott máját. Végül az egészet a pulyka hasüregébe töltjük. Lassan,
gyakori locsolgatás mellett sütjük. Sütés után vörösborban párolt szilvával,
főtt kelbimbóval és pirított burgonyával tálaljuk. A pulykát egyben adjuk az
asztalra, és ott szeleteljük.
Kipróbáltam és ilyen lett, miután elkészült.