Sakktáblák és csigák
250 g
liszt 1 tojás
1/2 cs sütőpor
2 tojásfehérje
165 g
kristálycukor 125 g vaj
1 cs vaníliás
cukor 20 g kakaópor
1 ü rumaroma 1
evőkanál tej
A sütőporral elkevert lisztet
gyúródeszkára öntjük, mélyedést készítünk a közepébe.
Beleteszünk 150 g cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a
rumaromát. A liszt felével lágy tésztává
keverjük. Néhány órába hűtőbe tesszük.
Egy tálban összekeverjük a kakaóport a maradék cukorral,
és a tejjel. A kakaós keveréket belegyúrjuk a tészta egyik
felébe. A csigákhoz mindkét tésztát
azonos méretű téglalappá nyújtjuk. Az egyik tésztalap tetejét
megkenjük tojásfehérjével, majd ráhelyezzük a másik lapot. Az
egymásra rakott lapokat ismét kinyújtjuk
kissé. A sakktáblához minkét színű
tésztából kivágunk 6-6 db 1 cm szélességű és magasságú
csíkot. Bekenjük a maradéktojásfehérjével, és
váltakozva egymás mellé, illetve egymás tetejére helyezzük a
csíkokat. Ezután akár a fehér, akár a barna tésztából kinyújtunk
egy akkora darabot, amellyel beboríthatjuk az egész
tésztát, és körben bevonjuk vele a tészta rudat. Ismét hűtőbe
tesszük. Mindkét tésztarúdból egyforma
vastagságú szeleteket vágunk, kivajazott sütőlapra
helyezzük őket. Előmelegített (180-200 fokos) sütőben 10-15 percig
sütjük.