Sakktáblák és csigák

Hozzávalók

 250 g liszt 1 tojás

1/2 cs sütőpor 2 tojásfehérje

165 g kristálycukor 125 g vaj

1 cs vaníliás cukor 20 g kakaópor

1 ü rumaroma 1 evőkanál tej

 

A sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára öntjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleteszünk 150 g cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a rumaromát. A liszt felével lágy tésztává keverjük.

 Néhány órába hűtőbe tesszük. Egy tálban összekeverjük a kakaóport a maradék cukorral, és a tejjel. A kakaós keveréket belegyúrjuk a tészta egyik felébe.

 A csigákhoz mindkét tésztát azonos méretű téglalappá nyújtjuk. Az egyik tésztalap tetejét megkenjük tojásfehérjével, majd ráhelyezzük a másik lapot. Az egymásra rakott lapokat ismét kinyújtjuk kissé.

A sakktáblához minkét színű tésztából kivágunk 6-6 db 1 cm szélességű és magasságú csíkot. Bekenjük a maradéktojásfehérjével, és váltakozva egymás mellé, illetve egymás tetejére helyezzük a csíkokat. Ezután akár a fehér, akár a barna tésztából kinyújtunk egy akkora darabot, amellyel beboríthatjuk az egész tésztát, és körben bevonjuk vele a tészta rudat. Ismét hűtőbe tesszük.

 Mindkét tésztarúdból egyforma vastagságú szeleteket vágunk, kivajazott sütőlapra helyezzük őket.

Előmelegített (180-200 fokos) sütőben 10-15 percig sütjük.