Legyen ez a témaindító. Az első 1-2 óra tapasztalatai, véleményeim:
A grafika bár szebb, de "vasat" is kér alá, ez sajnos tény. Az első részhez készült Tweak Guide pdf-fájlban leírt beállítási javaslatok egy részét átállítva úgy tapasztalom, jótékony hatással van az fps értékre. Érdemes a vga beállításait is átnézni, szükség szerint átállítani egy, a játékhoz létrehozott profillal, amiben a teljesítménynövelő beállításokat részesítsük előnyben a minőség rovására. Igen, rovátkoltabbak, fűrészfogasabbak lesznek az élek, csúnyább lesz a grafika, cserébe ritkábban lesz diavetítés (ezeket megcsinálva -nálam- 20 körüli fps értékről 30 körüli értékre változott). Meglepődve tapasztaltam, hogy a helyzetjelző fényeket felkapcsolva igencsak csökken az fps, a legerősebb fényű kapcsolásnál nálam 10 fps csökkenés tapasztalható. A Kamov fülke -funkcióit tekintve- nem változott, és aki az első részben megtanulta a madarat saját kezűleg beindítani, annak ez itt sem ütközik nehézségekbe, ugyanúgy működik. A fülke látványa viszont más, érzésre élénkebb, kontrasztosabb. Új modellek is érkeztek, például az L-39Z, ugyanakkor régi modellek ráncfelvarrást kaptak, például a Mi-8. Ez utóbbi igencsak szépen ki lett dolgozva, látszik, hogy végre foglalkoztak ezzel is. Voltak, akik az első részben még működő, de az FC2-höz érkezett patch telepítésével eltűnő rádióállomás (Radio Mayak) miatt hangot adtak nemtetszésüknek. Körülbelül egy hete letöltöttem, majd telepítettem a Black Shark 2-t és úgy emlékszem, hogy ismét benne volt (a Flight manual-ban is írva van), de azt aktiválás nélkül letöröltem. A nov. 18-án letöltött és telepített BS2-ben már ez nem volt benne. Aki erről tud valamit bővebben, kérem jelezze. Visszatérve a Kamovra. A felszálláskor tapasztalható hátrabukfenc itt is megtalálható, érzésre erősebben, mint az első részben. Kezelhető, de meg kell szokni. Repülés közben az az érzésem, hogy a repülési tulajdonságokat is változtatták, például ugyanolyan jostick (tengelyek) beállításoknál mintha érzékenyebben reagálna a madárka. Új dolog, hogy van már fű is!

Elvileg ezt a sebességérzet miatt építették be, de vagy nem figyelem őket, vagy nincs hatásuk, mert a megszokott repüléshez képest (első rész) mintha jobban gyorsulna a Kamov, a már megszokott manővereknél mintha itt nagyobb sebességeket érne el (szoftveres hajtóműcsere?

). Esetleg leköt valami más és ezért nem tűnik fel. A küldetésszerkesztő egy az egyben az A-10C-ből való (szerintem az A-10C és a BS2 ugyanaz, csupán forgószárnyast repülhetünk merevszárnyú helyett, erre jó példa, hogy egy kis piszkálás miatt leállt a játék és kiírta a program: Az A-10C működése leáll), az első részhez képest bővített funkciókkal, több lehetőséggel és valószínűleg bővíthető/cserélhető térképpel (a küldetésszerkesztőben készíts új küldetést, látni fogod). A repterek szintén változtak (festés, táblák, világítás,épületek), Tbilisi például civilesebbre sikerült, szinte már csak a civil utasszállítók hiányoznak a kiszolgálószemélyzettel és utasokkal együtt. Összességében nem rossz az új Black Shark, sok az új és javított dolog, de a használhatóságért valószínűleg sokaknak kompromisszumot kell kötni a látvány rovására.