Vasalásos nyákkészítés20 lépésben (ahogy nekem bevált)

Azóta kaptam rá és szerettem meg az SMD kivitelû nyákok használatát, mióta megismertem a vasalásos nyáklap készítést. Véleményem szerint sok esetben a házi módszerek mellett a fotózásos technológiától tisztább és jobb eredményt is hozhat. Nem vitát szeretnék nyitni, csak a saját véleményemet írtam le, miután sok fotózott eljárással készült nyákot is készítettem, de nem sikerültek olyan jól, mint a legutóbb elkészült vasalt nyákjaim. Valószínû, hogy gyári lehetõségek mellett a fotózással jobb eredmény érhetõ el.

A vasalós technikának vannak sarokpontjai, amik elõsegítik a jó eredményt.
Ezek a következõek:
1. A nyákot 1000-es polír papírral vizesen fel kell polírozni, nem kímélve rá az idõt és a gondosságot.
2. A polírozás után papírtörlõvel szárazra kell törölni, és nem megfogni.
3. A nyomtatást a lehetõ legnagyobb felbontásban lézernyomtatóval készítsük, nem takarékos módban(pl. 1800dpi pro). Ne csak egy rajzot nyomtassunk egy lapra.
4.  A papír kiválasztása fontos. Nemrég véletlenül kipróbáltam egy lézernyomtatóba való fotopapírt. Az eredmény nagyon meggyőző, íme(katt) A papír nagyon könnyen lejön, elég az újjunkkal néhány perc áztatás után finoman lepergetni. Nem marad nyoma, nem kell kapirgálni meg ilyenek, mint azt más lakkozott papíroknál tapasztaltam. A papír típus:
HP Laser Photo Paper, 120g/m2  A3-as rendelési kódja: Q6548A , A4-esé: Q6547A. Ez a papír garantáltan lézernyomtatóba való, nem fognak elküldeni minket ha bérfénymásoltatni, vagy nyomtattatni akarunk. Jó nyomtatóval és ezen leírás szerinti eljárással az eredmény garantált!
5. Tükörképet kell nyomtatni
ha SMD alkatrész oldalt nyomtatunk, és simán, ha a kétoldalasnak a túloldali oldalát.
6. Vasaláskor ne a papírt melegítsük, hanem a nyákot, mert a papír oldali melegítés a vonalak elterüléséhez vezet. Amúgy is a réznek kell melegednie, nem a papírnak!
7. 2 perc melegítés elegendõ felcsavart normál vasalóval. A panel és a vasalódeszka közé tegyünk egy bakelit, vagy klingerit lapot!
8. Nem kell mozgatni a vasalót, kivéve, ha nagy a nyák. (túl nagy nyákot nem próbáltam még elkészíteni, ez az smd korszakomban nem fenyegetett eddig)
9. Az idõ lejártával a nyákot gyorsan meg kell fordítani, majd egy nyomógörgõvel(videomagnó nyomógörgõjébõl készített eszköz), lepréselni a papírt a nyákhoz! Ez nagyon fontos lépés! Gyorsan kell dolgozni! Ha a nyák nagyobb, akkor érdemes a műveletet megismételni, koncentrálva az előző lépésben később görgőzött területre.
10. A papír leáztatása meleg(ne forró) vízben történjen, lehetõleg 10percnél több ideig. (Új papír esetén elég 2-5 perc is!)
11. Lemosáskor használjuk a víz erejét, ráengedve a sugarat a nyák és a papír közé, közben óvatosan lehúzva azt, engedve, hogy a víz dolgozzon.
12. A nagyja maradék papírt az újjunkkal óvatosan le lehet pergetni.
13. A makacs, vezetõsávok közé ragadt papírt 4mm-esre vágott sörtéjû fogkefével óvatosan víz alatt el lehet távolítani. Ha ettõl a rajzolat levállna, akkor valami nincs rendben, mert a festéket csak lekaparni lehet jó esetben! (Új papír esetében nem lesz rá szükség, csak elvétve)
14. Végsõ esetben hegyes kaparóval el lehet távolítani a lehetetlen helyeken beragadt papírt. (a papírt nem marja le a maratószer teljesen, ezért nem felesleges ezzel törõdni).

15. Az esetleges hibákat Edding, vagy más jól fedõ tollal ki kell javítani. Ha túl sok a hiba, érdemes elõrõl kezdeni.
16.
Kétoldalas nyákot a papírok tűzőgéppel való pozíciónálásával lehet megoldani. A pozíciót lámpa fényénél elég jól meg lehet oldani.
17. A nyákról maratás után víz alatt csiszoljuk le a festéket
18. Vagy azonnal kezdjük beültetni, vagy lakkozzuk le a panelt, mert hamar korrodál.
19. A lakkot a késõbben történõ beültetés elõtt érdemes lemosni oldószerrel, mert nem szép ha megégetjük.
20. A kész panelt érdemes újból lelakkozni a végén.

Néhány fénykép:
Kinyomtatott rajzolat IC oldali
Kinyomtatott rajzolat hátsó oldali
Felvasalt IC oldali
Felvasalt hátsó oldal
Felvasalt hátsó oldal 2
Leragasztás a kétoldali nyák készítése közben
Kimaratás után IC oldal
Kimaratás után IC oldal 2
Kimaratás után hátsó oldal
Átvilágítva
Előforrasztás
Majdnem kész
Beültetett IC oldal
Beültetett hátsó oldal
Égetőre kapcsolva

Éredemes felkeresni a www.terminal.hu elektro, illetve a www.hobbielektronika.hu nyákkészítős topicjait, sok értékes ötlettel találkozhatunk.

Jól sikerült nyákokat kívánok!
Üdv! watt
frissítve: 2007.10.04