Házi légy

(Musca domestica)

 

 

Talán ez az eleség az ami a legköztudottabb, ám szinte egyetlen boltban sem kapható, pedig a kaméleonok nagy kedvence a kifejlett légy lárváját pedig, a halak a hüllők és a kétéltűek is szívesen fogyasztják.

24-26 °C-on 20 nap a generációváltás

A lárvák növekedése kb. 5 napig tart, 1 nap a bábozódás, a bábállapot 7, a kelés 1 nap és 3-4 nap múlva már petéznek.

20x30x30 cm-es ketrec megfelelő a tenyésztésre. Az eleje legyen szúnyoghálóból a többi oldal lehet műanyag vagy fa. A férőhely egyik oldalára rögzítsünk egy nejlonharisnyát, ami ajtókánt fog funkcionálni. A becsomózott harisnyával bezárjuk a ketrecet, ezt kioldva pedig hozzáférhetünk a tenyészethez anélkül, hogy a legyek megszöknének.

A tenyészet elindításához elég egy doboz nyű (csonti) amit horgászboltban vásárolhatunk. Ezek előnye, hogy „steril” körülmények között nevelik őket és nem fertőzöttek férgekkel vagy egyéb vírusokkal, baktériumokkal.

Táplálék: tejpor és cukor, ezen kívül virágpor.

Ezt egy tálba helyezzük ketrecbe mellé pedig tegyünk átnedvesített vattát, amit folyamatosan cserélünk hogy a legyek inni tudjanak.

Helyezzük a nyüveket a ketrecbe, majd miután kikeltek a legyek jöhet a petéztető keverék.

Hozzávalók:

                     1dl víz

                     1dl kefir

                     2dl búzakorpa

                     0,5 élesztő

Oldjuk fel a vízben az élesztőt, adjuk hozzá a kefirt majd annyi búzakorpát, hogy felvegyen minden nedvességet.

A korpa csak dúsításra szolgál a csontik a kefirt fogyasztják. A keveréket 2-3 naponta cseréljük ki.

A nyüvek 5 nap múlva kimásznak a tápból, ekkor öntsük őket egy lapos tányérba, ahonnan ki tudnak mászni alájuk pedig tegyünk egy másik edényt amibe forgács van, ebbe bemásznak a nyüvek és bebábozódnak. Ezután csak annyi a dolgunk hogy leszitáljuk, és a bábokat visszatesszük a ketrecbe, hogy feltápláljuk őket, mivel a frissen kelt legyek tápértéke nagyon alacsony. A legyeket úgy tudjuk majd kifogni, hogy a harisnyát ráhúzzuk egy befőttesüvegre, amibe előzőleg vitaminport öntöttünk, majd elsötétítjük a szúnyoghálót, a legyek pedig a világos üvegbe repülnek. Miután elegendő eleséget gyűjtöttünk bezárjuk a befőttes üveget és alaposan összerázzuk annak tartalmát és már mehetnek is etetésre.

Ügyeljünk arra, hogy csak annyi legyet adjunk kedvencünknek, amennyit az el is fogyaszt, mert a nem megfelelő tisztaságú terráriumba az állatok tovább szaporodhatnak, vagy akár a kedvencünkre petézhetnek és a lárvák kikezdik azokat.