Traveler - Az utolsó vakáció befejezés

1.kérdés: Mi az a Negyedik Ág?

Ez lett volna a 2. évad vezeto rejtélye, melyben Will, Jay és Tyler megpróbálták volna leleplezni ezt a titkos szervezetet, amit Jack Freed említett nekik néhány pillanattal azelott, hogy a limuzinja felrobbant volna. A Negyedik Ág egy titkos egyesület, ami magába foglalja Amerika legidosebb családjait. Sok ember elfelejtette már, hogy amikor ezt az államot megalapították, nem a demokrácia volt az elfogadott államforma. Athén óta nem volt sikeresen muködo nyugati demokrácia. És sok tekintetben, Amerika nem volt más, mint egy nagy kísérlet. Alapító atyáink függetlenséget akartak Angliától, ezért egyesíteniük kellett egy épp megalakuló országot, amit rengeteg különféle országból származó választó laktott, ahhoz, hogy megnyerhessék a háborút. Mi a legjobb módja annak, hogy összehozzunk egy különbözo emberekbol álló sereget a zsarnokok ellen? Az, hogy az átlag ember is szót kaphat a kormányban. Ez volt a korai amerikai demokrácia nagy ígérete.

De mi van akkor, ha az alapító atyák is féltek az átlag ember erejétol? Valószínuleg bebiztosították volna magukat, nem? Egy ággal, ami a kormány három hivatalos ága fölött van? Ez, barátaim, ez a Negyedik Ág. Létrejött egy csoport Amerika legidosebb családjaiból, hogy ellenorizzék, és egyensúlyban tartsák a kormányt, hogy az igazi célja felé kormányozza az országot. Think about the iconic families of American politics. The Kennedys. The Tafts. The Bushes. Elgondolkoztatok már azon, hogy hogy lehetett ilyen nagy hatalmuk, és befolyásuk? A Negyedik Ág tagjai nagyban játszanak.

És miközben az alapító atyák hittek abban, hogy az Ág egy fiatal nemzet felnevelését szolgálja, az Ág mára egy sötét kormánnyá alakult, ami a gazdasági, politikai és jogi befolyását használja , hogy fenntartsa a szigorú irányítást. Jelen pillanatban, a szenátoraik azt intézik, hogy a legújabb Legfelsobb Bírósági jelöltjüket nevezzék ki. A tagok magasan tartják az olaj árát a new york-I értéktozsdén, így támogatják az erofeszítéseket, hogy eljöjjön a demokrácia közép-keletre. Mi a Negyedik Ág? Ez az egyik legnagyobb félelmünk megvalósulása, miközben azt hisszük, hogy a világ legnagyobb demokráciájában élünk, és kiderül, hogy nem mi vezetjük azt a hajót.

2.kérdés: Mi a helyzet a Festménnyel?

A második évadban lett volna egy Da Vinci Kódos, történelmi fikciós elem, és Trumbull ?Függetlenségi Nyilatkozata? lett volna a kulcs, ami beindította volna a gépezetet.

Trumbull egy lenyugözo ember. 1773-ban 17 éves korában diplomázott a Harvardon. Vívott a forradalmi háborúban. Ezután, 1780-ban Londonba utazott, és festészetet tanult Benjamin Westtol. Ott, elfogták, és amerikának való kémkedés vádjával lecsukták. Késobb visszatért az Államokba, ahol a kor egyik legismertebb festoje és politikusa , majd egy darabig Connecticut kormányzója lett. 88 éves korában halt meg és a Yale Egyetem Muvészeti Galériája alá temették el? egy kriptába, amit Will, Jay és Tyler minden bizonnyal meglátogattak volna...

Ha már megvizsgálták a Függetlenségi Nyilatkozat címu festményét, akkor tudhatják, hogy a jelenet komplett koholmány és a történészek a mai napig csodálkoznak, hogy miért az az öt ember szerepel a képen akik valójában nem ís az aláírók voltak. Ez meglódította egyébként is hiper-kreatív írói képzeletünket és minden bizonnyal sok vitára adott volna okot a festmény. Azzal az ötlettel álltunk elo, hogy a kép lehetne a Negyedik Ág Szent Grálja. Valójában nem a Függetlenségi Nyilatkozat aláírását ábrázolja, hanem magát a Negyedik Ágat, azaz a képen látható emberek elemzése után fellelhetoek lettek volna a családok leszármazottjai. Történetünk idején egyre több szóbeszéd terjengett a Negyedik Ágról Washington (Fehér Ház?!) folyosóin. Freed és mások Drexler bombázásával akarták növelni hatalmukat az országban. A bombázás két célt szolgált: egyszer, hogy az amerikai közvéleményt egy újfajta félemmel támadja, hogy hirtelen fiatal, jólképzett(iskolázott), fehér férfiak forduljanak saját országuk ellen, másrészt, hogy megsemmisítse azt a bizonyítékot amely felfedhette volna az Ág eredetét.

3.kérdés: Ki a Porter?

A portás jelenleg egy szélhámos CIA ügynök, neve Jon Anselmo. Egy CIA-s black ops csapatot vezetett Pakisztánban akik feleslegessé váltak mivel valaki a Negyedik Ág-ból nem akarta, hogy egy magas szintu terroristát elkapjanak. Anselmo dühöngött, nem csak azért, mert elvesztett 5 jó embert, hanem azért is, mert nem kapott válaszokat, hogy mi ment rosszul. Annak ellenére, hogy felsobb körökbe vezetett az ügy, Anselmo tovább eroltette a dolgot. Végülis miután hallott valamit a Negyedik ágról, az összeesküvés-elmélete egy Coloradói ingatlan-mágnáshoz -a Báró- vezette. A Báró jó lehetoséget látott abban, ha elmond mindent Anselmonak, mert így szövetségre léphet vele, hogy végül visszatérjen az Ághoz. Mint a legtöbb "szövetség", a Negyedik Ág is a belso harcok során szétszakadt. Egy hosszú csata zajlott 1960 és 1990 között, ezalatt két csoport emelkedett ki, az egyiket Jack Freed családja vezette akik teljesen el akarták ragadni a vezetést az átlagemberektol. A másik csoportot a Báró vezette, azt remélte, hogy az Ág visszatér a jótékony segíto szerepkörbe, abba ami volt az amerikai nemzet születésénél. Ha ez nem sikerülne a Báró kész lett volna feloszlatni az Ágat. Cserébe emberei elvesztéséért Anselmo felvette a Portás szerepét, egy ember aki hajlandó volt a Negyedik Ágban uralkodó korrupcióval leszámolni. Elso küldetése volt Will Traveler-t követni ahhoz a személyhez aki parancsokat ad neki. Ez vezet minket a következo kérdéshez...

4.kérdés: Jack Freed meghalt?

Neal McDonough utálni fogja amit most mondok, de igen, Jack meghalt. Igen, a limóban ült amikor az felrobbant. És nem, nem O robbantotta fel magát. A második szezon azzal a jelenettel kezdodött volna, mint amivel az elso végetért, csak most új nézopontból felvéve. Egy kis távirányítású C4-el nyitott volna a jelenet, amint legyalulja New York egyik sötét, nyirkos sikátorát. Mellesleg odébbtaszította volna Jay-t, Tyler-t és Will-t, épp amint végeztek utolsó beszélgetésükkel a telefonfülkénél. Vágás a limó alá, aztán ahhoz aki irányítja a bombát..aki nem más, mint a Portás. Megnyomja a gombot és BOOM! Freed és a fiunk alibije füstté válik. Miért ölte meg a Portás Freed-et? Mert a Báró utasítást adott neki, hogy amint felfedi a "zsarnok" kilétét szabaduljon meg a rákfenétol, mielott a bizonyíték a Negyedik Ág létezésérol nyilvánosságra kerülne. Ez elvezet minket a...

5.kérdés: Nem tudod megállás nélkül üldözni a fickókat, ugye?

Biztos vagyok benne, hogy hasonlóval foglalkoznak "A szökés" írói is. Ha úgy nézzük, megkönnyebültem, hogy nekem nem kell hasonló következményekkel számolnom. De a válasz nem, nem fogjuk állandóan üldözni oket. Lényegében a 2.szezon nyitóepizódjában mikor látjuk felrobbanni a limót, Will és a fiúk menekülnek Freed emberei elol (és New Yorkot a Portás segítségével?!). Jay, Tyler és Will egy vasútállomáson kötnek ki, ahol Will felugrik egy tehervonatra, majd segítséget nyújt Jay-nek, de közben ezt mondja: "Jobban járnánk, ha szétválnánk. - Ezt most nem mondod komolyan, ugye?" kérdez vissza Jay. Ebben a pillanatban dolne el a második évad sorsa, Will kinyúl és felsegíti barátját a vonatra, hogy együtt keressék meg az igazságot. Ezután ahogy a vonat "kicsattog" New York-ból a kép elsötétülne. A kép visszatér, három hónappal késobb járunk, egy koszos bányavárosban, Colorado-ban. Egy szobában a tévé éppen a Dexler bombázásról értekezik, hivatalos értesülések szerint három közel-keleti terrorista gyanusítható az esettel. A bányába induló munkások között felfedezzük Will Traveler-t..és igen, a külseje megváltozott. Kiderül, hogy Jay, Tyler és Will nem hagyták el az országot. Egy kisvárosban lézengenek a semmi közepén. Ezeknek az embereknek újból az események közé kell vetniük magukat, hogy kiderítsék mi az igazság a bombázásról és a Negyedik Ágról.

6.kérdés: Carlton Fog túlélte a szezon finálét?

Minden bizonnyal. A második szezonban egy börtönkórházban tartanák fogva - ugyanabban amiben Johhny Sack senyved a Maffiózók végén - miközben az ügye egyre-másra visszapattan az igazság-szolgáltatás hálójáról. Gyógyulása során meglátogatta volna egy fiatal katona, aki éppen akkor szerelt le Irakból. Az ágya végénél ül, odaadással a szemében beszél. Carlton ezt mondaná: "Van egy kis problémánk a testvéreddel." Így találkoznánk Gabriel Fog-al, a bosszúállóval, aki levadászta volna hoseinket a 2. szezon során. Végül úgy terveztük, hogy vagy a szezon közepén vagy a végén talákoztak volna. És Tyler (?!) a testvére karjaiba omlott volna.

7.kérdés: Mi történt Chambers-el és Marlow-val?

Ami biztos, a 2. évad napjainkban játszódott volna. Chambers rájön, hogy Marlow hívta fel a mobilján és egy nagy üldözés után Marlow eltunt volna. 3 hónappal késobb "a föld alatt él", a média szerint összejátszott a Will, Tyler, Jay hármassal, segített nekik a New York-i szökésükben. Most, Marlow azzal foglalkozik, hogy kiderítse hogyan keveredett bele Chambers a Dexler-i bombázásba. Idoközben Chambers-t kinevezték a New Yorki FBI hivatal élére. Mnden jól megy, kivéve azt a tényt, hogy Chamber lánya gyanakodni kezd apja érintettségét nézve a Dexler ügyben. A lány új karakter a 2. évadban. Egyre inkább biztos lesz abban, hogy apja hamisan vádolta meg Jay, Will és Tyler-t. Mikor a fiúk újra elobukkannak próbál velük kapcsolatba léponi, történetesen bele is szeret Tyler-be. A Negyedik Ág tudomást szerez errol. Jack Freed anyja, aki most kezében tartja a szálakat, elmondja Chambers-nek, hogy meg kell szabadulnia a lányától. Egy kis visszaemlékezés során látjuk, hogy hasonló szituációban volt már Izraelben. A felesége jön rá, hogy titkos rajtaütések során Palesztin katonákat rabolnak el a Negyedik Ág megbízásából. Akkor a feleségét áldozta fel abban a reményben, hogy így majd visszatérhet a családja az Ág kiválóságai közé. Ezúttal a lányát elkötelezettségei fölé helyezi, így érve véget egy gazember egy megható pillanattal.

8.kérdés: Kim még mindig él?

Igen él, habár nincs valami jól. Az évad végén úgy hagytuk el Kim-et, hogy elso kézbol fogja megtapasztalni a kiszolgáltatottságot. Az utóbbi 3 hónapot egy Közép-amerikai börtönben töltötte. Egy megtört no lett. De nem eléggé törték meg ahhoz, hogy ne higgyen továbbra is Jay-ben. Jay megpróbálja megtalálni Ot, kockára téve mindent azzal, hogy visszatér New York-ba, hogy segítséget kérjen Mr. Doherty-tol. Jay nem tudott arról, hogy Kim terhes volt tole, de a kínzások miatt elvetélt. A 2. évad fo szála lett volna Kim harca az életbenmaradásért miközben keresi Ot Jay.

9.kérdés: Mi Jay kapcsolata a Negyedik Ággal?

A fináléban Jack Freed elmondja Jay-nek, hogy az apja a Negyedik Ágnak dolgozott. Az egész szezon során sejteni engedtük, hogy valami titok lappang Jay apjának halála körül, mely egész gyerekkorát beárnyékolta. Az igazságot nem ismervén az anyját okolta apja "öngyilkosságáért", mivel elhagyta apját amikor szüksége lett volna rá. A 2. évadban betekintést nyer apja valódi munkájába a katonaságnál és kapcsolatába a Negyedik Ággal. Felfedezi, hogy apja egy osztagban szolgált Jack Freed-del az elso iraki háborúban. Nem volt a Negyedik Ág tagja, de huségesen követte Freed-et és céljait. Amikor az egység nélkülözhetové vált, a küldetéseket már leplezni kellett, akkor készen állt a csapda Tom Burchell-nek. Ki árulta el a kormányban? Jack Freed. Mikor Jack meghal, Jay szembetalálja magát a Negyedik Ág egyik bosszúszomjas felével, Freed anyjával. O egy washingtoni elokeloség aki több dologban egyezik a Mandzsúriai jelölt egyik karakterével, Angela Lansbury-vel. Rosalind Freed ajánlatot tesz Jay-nek, hogy visszakap mindent ami volt a Dexler bombázás elott: a kényelmes életét mint New York-i ügyvéd, Kim-el az oldalán és a szabadságát. De ekkor találta volna meg Kim-et, elindítva a végjátékot a Negyedik Ággal, így visszautasította volna az ajánlatot.

10.kérdés: Ki volt Will Traveler?

Ezt jelen idoben tárgyaltuk az elso évadban (kicsoda Will Traveler? O egy kém aki amerikai polgárok után nyomoz titkos FBI muveletek során). Will titka sokkal mélyebben gyökerezik, mint a Dexler-é, ezt azalatt ismerjük meg ahogy összerakódik a Negyedik Ág rejtélye. Tény, abban reménykedtem, hogy a 2. évad visszatekintései segítségével sikerül összerakni hogy kapcsolódik Will Jack Freed-hez. Egy sokkal korábbi valóságban Will neve Stephen Mailer volt. Egyedüli gyerek volt, az anyja nevelte fel egy arizoniai kisvárosban. Nem O volt a legnagyobb kölyök, szóval hamar meg kellett tanulnia megvédenie magát. Ebben segítségére volt nagybátyja, aki 12 éves korában költözött a közelükbe, hogy segítse oket. Hamarosan a lakókocsiparkból egy 2 szobás öröklakásba költöztek. Nagybátyja járatos volt a harcmuvészetekben. Megtanította Stephen-nek a Krav Maga alapjait. Ezután nem tartott sokáig, hogy mindenki tisztelje a környéken. Miközben anyja tartott fia eroszakos természetétol, nagybátyja úgy tunt támogatja, hipnózissal és önkontrollal készítette fel az életre. Hogy miért? Stephen sosem tudta, csak annyit, hogy O és a nagybátyja hazafiak. Mikor 17 lett nagybátyja elküldte a hadseregbe. Stephen megismerte a fegyvereket, a harcászatot, a stratégia fontosságát, tízszer jobban megtanulta, mint akár az oktatói. De csak gyalogos katona volt, semmi több. Mindig azt tanulta, hogy engedelmeskedjen a parancsoknak. Elváráson felül teljesített szolgálatot Afganisztánban és Irakban, O hitt abban, hogy egy magasabb cél miatt küldte Ot ide a nagybátyja: hogy életeket mentsen! Ismert lett, viccesen akár Nightingale. Mikor már halálodon voltál a csatamezon, O volt az aki kihozott a legszörnyubb pokolból is. De érdekes módon sosem lett eloléptetve, sosem kapott kitüntetést a hosiességéért. Ehelyett egységbol egységbe rakták és minden egyes alkalommal új dögcédulát is kapott, egy új névvel. Csatákban eltöltött 3 év során csupán 3-szor látta nagybátyját. Utoljára a bagdadi Zöld Zónában, amikor az azért jött, hogy hazavigye, ahol az utolsó hazafias megbízatását kapja majd. Egy férfi, akit úgy hívtak Jack Freed, egy új FBI programot indított, a neve Operation Hometown volt. Feladata, hogy gyozzon a terror felett. Úgy tunt, hogy az amerikában lévo terrorista sejtek felemelkedoben vannak. Akik normális polgároknak tuntek valójában forradalmat segítettek kibontakozni. Egy oldalt kivéve a CIA Családi Ékszereibol (Family Jewels lehet, hogy valami amcsis dolog, nem ismerem a hátterét), Freed elindított egy fedett akciót, hogy amerikai civileket figyelhessen meg. Stephen volt az egyik legjobb embere. Segített leleplezni egy csecsen alvó sejtet, mielott az megtámadhatta volna az Orosz Nagykövetséget Washington D.C.-ben. Meghiusíott egy neo-náci merényletet akik egy fekete kormányzót akartak megölni Délen. Ezután elküldték Deer Harbor-ba kiképzésre, élete legfontosabb megbízatása miatt. Ekkor vette fel a Daniel Taft nevet. Felrúgva minden szabályt beleszeretett egy nobe aki egy "menedéket" vezetett egy kisvárosban. Ezek a menedékek a Hometown fedett ügynökeit szállították ki illetve be az országba. Maya segített új személyazonosságot felvennie Stephen/Daniel-nek. Bár rendkívül kockázatos volt, felvette az új nevét, hogy emlékeztesse arra a nore akit szeretett. 2005 nyarán "Will Traveler" elhagyta New Haven-t (Connecticut), ahol két olyan férfival élt akiknek komoly elszámolnivalójuk volt Shears Elnökkel és az amerikai kormányzattal. Fokozatosan kapta az utasításokat, mindig az O Handler Joseph-étol. Szüksége volt egy videókazettára amin Tyler Fog beszélt valódi érzéseirol Shears Elnökkel kapcsolatban. Jay Burchell a Jogi Folyóiratnak írt cikkeket, Will-nek biztosnak kellett lennie abban, hogy Jay ír a Guantanamóban illegálisan fogvatartott hadifoglyokról. Will felsobb utasítás nélkül cselekedett, tudta, hogy valami nincs rendben. Titokban elutazott Deer Harbor-ba, hogy elokészítse útját melyel kilép az Operation Hometown-ból és egyúttal elhagyja az országot is Maya-val. Mikor az utolsó utasítást megkapta, legrosszabb rémálmai váltak valóra. Meg kellett volna ölnie Jay-t és Tyler-t, ártatlan amerikai civileket, álcázás a legrégebbi muvészeti múzeum betörése lett volna. Minden próbálkozása ellenére nem sikerült elérnie Nagybátyját, ezért improvizált. Életben hagyja Jay-t és Tyler-t és felrobbantja a múzeumot. Mialatt a Drexler felrobbantását tervezte észrevette, hogy ahova tervezte a bombát, az tele van értékes tárgyakkal, többek közt a Függetlenségi Nyilatkozat címu festménnyel. Rájött, hogy talán kapcsolatba hozzák a bombát a festménnyel. Mivel tudta, hogy úgyis megvádolják árulással és parancsmegtagadással, ezért elhatározta, hogy ellopja a képet, így terelve el az igazi okot a terv félresikerülésérol. A többit láttátok az elso évadban. Nyilvánvaló, hogy mikor Maya-t megölték (igen, meghalt) minden megváltozott Will számára. Akár Jason Bourne, rálépett arra az ösvényre amely elvezette a bosszúhoz és hogy megtalálja azt aki valójában vezette a korrupt kormány programot amiben részt vett. Ez vezette vissza Will-t régi szobatársaihoz és végül Freed-hez.

11.kérdés: Hogy végzodik minden?

Nos, kitérnék Tyler korai halálára és arra ahogy Jay visszautasította a Negyedik Ág ajánlatát. De mi is a vége a sorozatnak? Akkor elmondhatom, hogy ez egy kicsit változott ahogy haladtunk a show-val, de körülbelül ez volt az amire gondoltam mikor végeztünk:

2. évad: az évad vezeto kérdése: mi is az a N egyedik Ág? A 2. évad visszaemlékezései megmutatták volna hogyan lett Will Traveler a vezetoje egy titkos társadalomnak, mely aztán ellene fordult (igen, kedves Portálosok, O volt valójában a Báró aki korábban említve volt). Jay, Will és Tyler a társadalomból kirekesztettek útját járja, segítséget kapnak Marlow ügynöktol, aki a társa meggyilkolását akarja megbosszulni. Tyler testvérének felbukkanása vezet el Tyler halálához. Marlow-t végül Chambers öli meg.

A 2. évad végén csodával határos módon megmenekült volna Will és Jay a Negyedik Ág szörnyu csapásától. Mikor felébrednek a Fehér Ház Ovális Irodájában találják magukat. Shears Elnök belép és Ok mindent elmondanak amirol tudomást szereztek. Szerencsétlenségükre itt derül ki, hogy az ELnök nem csak az államot vezeti, hanem a Negyedik Ágat is...

3. évad:

Megismerjük a Negyedik Ág valódi tervét. A robbantás a Shears-család érdekei ellen volt (további robbantások voltak várhatóak), hogy félelmet gerjesszenek az országban és növeljék az államaparátus felé a szimpátiát. Ahogy remélték sikerül megváltoztatni az alkotmányt, így Shears Elnök maradhat az elnöki székben.

Hogy megállítsák Shears-t, Jay és Will azt tetteti, hogy átállt, valójában beszivárognak a Negyedik Ágba a Portás -és egyenlore ismeretlen fonöke- helyett. Az évad végén azonban erofeszítéseik kudarcot vallanak mikor Anselmo-t megölik, Shears-t pedig harmadik alkalommal is elnökké választják.

Végjáték:

A "traveler" szó egy másikat juttat eszünkbe, wanderer, jelentése: vándor, vándorló; egy férfi ország nélkül. Egyfajta dolog ahogyan jópár amerikai érez manapság. A Negyedik Ág valójában metafóra, arra utal, hogy mennyire megosztott a politika, az eltávolodásra az emberek és az általuk megválasztott politikusok között. Will Traveler nem akar egy hamis kormányt felállítani. Azt teszi amit bármelyikünk tenne hasonló helyzetben. Dolgokon változtat. Az utolsó epizód a show-ból, bármikor is legyen az a nap, bemutatja hogy áldozza fel magát Will, hogy megmentse Jay-t a korrupt Shear-kormánytól. Ahogy végetér a sorozat azt látjuk, hogy csak Jay Bucheller maradt meg abból a három jóbarátból akik elindultak egy látszatra ártatlan utazáson. Kim segítségével Jay végül beteljesíti Will és Tyler örökségét, leleplezi a hazug és csaló Shears-t, Carlton Fog-ot és azokat a néhányakat akik azt képzelték, hogy saját kiskirályságukká változtathatják Amerikát.

Vége.

A magyar fordítás a sorozat készítoje, David Digilio hivatalos blogbejegyzése alapján készült.  All rights reserved 2007 WillTraveler