Home

Cím: Az én légierőm, Modellező ABC(D)
Téma: Modellező kézikönyv kezdőknek és haladóknak. Főképp repülőmodellezők részére ajánlott.
Szerzők: Fóth Gábor és Tóth Sándor
Adatok: Méret: 20x28 cm (csökkentett A4)
Oldalak száma: 151
Borító: puha, visszahajtott
Repülőgép kép: 8db.
Modellkép: 121db.
Színes ábra: 18db.
Kiadva: 2010. március.
Ár: 2.990 Ft.
ISBN: 978-963-06-8856-7
A szerzők ajánlója:

 

 

 

Kedves Olvasó!

13 év elteltével itt az új, teljes egészében megújult LÉGIERŐ! Reméljük, hogy legalább annyi emberrel szeretteti meg a modellezést, mint a több mint másfél évtizede megjelent elődje. A modellezés nem csak néhány apró műanyagdarab összeragasztása, hanem egy jó közösségteremtő hobby is. A munkánk eredményeként elkészülő modell pedig nem csupán nekünk, a készítőnek, hanem környezetünknek is örömet okozó látványosság lesz.

A könyv elsősorban a hobby legnagyobb táborát adó repülőgép másoltak készítőknek szól, de a modellezés többi ágát (autó, harcjármű, hajó, figura, stb.) űző is megtalál szinte minden, a tevékenységéhez alapvetően szükséges információt. AZ ÉN LÉGIERŐM, ahogy az alcím, a MODELLEZŐ ABC(D) is mutatja, az első modell kiválasztásától és megvásárlásától kezdve végigvezet a munkafolyamatokon, a hozzájuk szükséges szerszámokon, anyagokon és technikai tudnivalókon. Elolvasása után bárkiből a hobby művelője és mutatós modellek készítője válhat.

Nyugodtan vágjon bele! Nem Ön lesz az első vagy az egyetlen, aki ezt teszi. Szerte a világban emberek milliói modelleznek. Szülői irányítással és felügyelettel már 5-6 éves korban elkezdhető, hogy aztán sokaknak életük végéig tartó szerelemmé váljon. Valamikor el kell kezdeni! Hátha éppen e könyv olvasása közben jön el a NAGY PILLANAT!

Miért került a könyv alcímébe, MODELLEZŐ ABC(D), a "D" betű? Azért, mert reményeink szerint a kezdőknek szóló fejezetek után olyanok következnek, amelyek a már haladónak számítók részére is tudnak újat mondani.

Életünk eddigi, modellezéssel (is) eltöltött évtizedei alatt sokan és sok érdekességgel ismertettek meg bennünket. Igyekszünk ezeket és saját ötleteinket is továbbadni. Bemutatjuk a gyártók aktuális kínálatát, és segíteni próbálunk a hatalmas termékmennyiségben való eligazodásban.

A modellek és a kiegészítők kínálatában szinte minden megszerezhető, ami szem-szájnak ingere. Lehet dolgozni úgy, hogy készen vásárolunk meg mindent, amire szükségünk vagy igényünk van. Lehet azonban úgy is, hogy ezek nagy részét mi állítjuk elő. Reméljük, a könyvben mindkét tábor megtalálja a saját elképzeléseit szolgáló ismereteket.

Tisztelt Érdeklődő! E szöveg olvasásával talán máris elindult azon az úton, amelyen sokmilliónyian járunk. Amennyiben társunk lesz, örömmel látjuk. Ha viszont "csak" másnak vásárol ajándék modellt, akkor is olvassa el legalább az első fejezetet, mert segíthet abban, hogy nagyobb sikerrel válasszon.

Régi mondás, miszerint mindenki normálisnak születik, csak később lesz belőle modellező. Ne aggódjon, jó társaságba kerül!

                                                                                                                                                                                                    Fót Gábor-Tóth Sándor

Ismertető:

 

 

Gyanítom, hogy a legifjabb korosztály kivételével minden gyakorló makettező találkozott a "Légierő a konyhaasztalon" című könyvvel. Most ennek a kiadványnak a jelentősen átdolgozott és kibővített változatát vehetjük a kezünkbe. Az első könyvben a szerző ugyan leírja, hogy miért használja a "modellezés" kifejezést, de ne tévesszen meg senkit a dolog, itt bizony kőkemény makettezésről van szó. (Én következetesen minden érdeklődőnek el szoktam magyarázni a különbséget a két "sportág" közt, természetesen nem titkolom el a közös pontokat sem, hiszen számtalan helyen átjárhatóak ezen kategóriák.)

Jómagam alapvetően a alcímben meghirdetett "C" és "D" betűk miatt - Modellező ABC(D) - vásároltam meg a könyvet a 2010-es mosonmagyaróvári rendezvényen. Meg persze azért is, hogy csak úgy tananyagként meg legyen, hiszen saját gyerkőceimet is igyekszem terelgetni a hobbi irányába, ezen kívül a Wolfpack szakköri foglalkozásain folyamatosan igyekszünk az ifjakat informálni, tanítgatni.

Miben is más ez a könyv, mint az előd? Természetesen az eltelt években új anyagok, gyártók, technológiák jelentek meg a makettezésben, ezeket a szerzők igyekeztek minél bővebben ismertetni. A könyvben professzionális ábrák és fényképek jelentek meg. A magyar makettezők élvonalába tartozók munkáiról készült fotók önmagukban is alkalmasak arra, hogy érdeklődést keltsenek kedvenc hobbink iránt - külön jó pont a fényképésznek! A kezdőkön túl a haladók is rengeteg ötletet és információt kapnak, hogy egy magasabb szintre tudjanak lépni. Nagyon szimpatikus azonban a szerzők hozzáállása, amely szerint nem az a fontos, hogy más elvárásainak megfeleljünk, sokkal inkább a saját magunk állította célokat kell elérnünk és ezeket a célokat kell folyamatosan magasabbra állítanunk.

A könyv négy fejezetre tagozódik. Az első rész a legalapvetőbb makettező ismeretanyagot tartalmazza, a munkára való felkészülést szolgálja. A makett vásárlással kapcsolatos tanácsok  után a dobozok tartalmával, jelölésekkel kapcsolatos leírást kapunk. Az elvégzendő munkához szükséges anyagok, eszközök, szakirodalom ismertetése bőséges, érthető. Én csak annyival egészíteném ki, hogy tulajdonképpen minden anyagot, eszközt a makettezéshez találtak ki, csak adott esetben másra is használhatók. (Legyen az hajszárító, orvosi szike, vagy akár fenekező ólom.)

A második fejezet már az érdemi munkáról szól. A makett előkészítése, összeállítása, legvégül lefestése, matricázása kerül ismertetésre. Ezen rész gyakorlati megvalósításával már makettezőnek tekinthetjük magunkat és legtöbbünk ennél tovább már nem is fog lépni. Ez gyakorlatilag a "dobozból épített" kategória. A leírt technikákat szemléletes rajzokkal és fényképekkel illusztrálják, ez igaz a későbbi fejezetekre is.

A harmadik rész a feljavításoké. Elkezdjük a pilótával, majd a pilóta munkahelye, azaz a kabin következik. Ezután szép sorban az összes számításba jöhető külső felület látványosabbá, élet hűbbé tételéhez kapunk ötleteket, tanácsokat. Nem maradnak ki a futómű aknák,  hajtóművek, kormányfelületek, de még a navigációs lámpák sem. A második szinten túllépők leggyakrabban a fegyverzet és a függesztmények irányában lépnek először. A repülőket ért fizikai sérülések bemutatása is része a tananyagnak. (Egy helyen nem voltam teljesen képben, a futó kerekek fényképes feljavítása valahogy nem állt össze az agyamban, de persze lehet, hogy a hiba az én készülékemben van. Minden esetre ide jól jött volna egy szemléltető példa.)

A negyedik fejezet a haladók festési ismereteit hivatott továbbfejleszteni. Kopás, mattulás, fakulás, leverődések, rákenődések, kormolódás, javítási nyomok megjelenítéséhez szintén bőséges és látványos anyagot kapunk. Festési érdekességekkel, például fa erezet készítésével kapcsolatban kis hazánk a témakörben leginkább járatos makettezőjét sikerült a szerzőknek becserkészniük. A házi matricagyártás és az elkészült makettek tárolásának problémáira kapott javaslatokkal zárul a rész. Bár szerkezetileg még ide nyomtatták, de inkább még egy külön általános részhez tartozna az internetes információkra és az internetes vásárlásra vonatkozó leírás. A könyvet függelékként internetes oldalak gyűjteménye, a kipróbált makettező anyagok listája és makettező angol-magyar szótár zárja.

A könyvet minden makettezőnek ajánlani tudom, a könyvtárak polcain pedig, mint ahogy az elődjének is ott a helye!
Megrendelhető a 
www.modellesmakett.hu oldalról, de biztos vagyok benne, hogy a nagyobb makettező áruházakban is előbb-utóbb beszerezhető lesz.

Még egy utolsó megjegyzés: Ahogy a könyv címe is jelzi, alapvetően repülőgép makettezők tudják maradéktalanul hasznosítani a leírtakat, de természetesen más szakágak művelői is sok ötletet tudnak magukévá tenni. Harcjárműves vonalon sajnos még nem jelent meg hasonló magyar, vagy magyarul is kiadott mű (legalábbis én nem tudok róla), de bízok benne, hogy belátható időn belül erre is lesz vállalkozó. A dioráma építésben már van egy nemzetközileg is ismert magyar könyv, sőt mindannyian reménykedünk benne, hogy annak a második része is sínen van már.

Ismertetőt készítette és a könyv egy (deikált) példányának tulajdonosa: G'cart

Értékelés:
Internet: www.modellesmakett.hu

 

Lapozz bele a könyvbe!

Figyelem! A könyvből és a könyvről származó képek, fényképek a szerzők tulajdonát képezik és jogvédelem alatt állnak!