VOMBERG ISTVÁN
 MAKETTEZŐ ABC

 

Tartalomjegyzék

1, A makettező szerszámai

11, A szórópisztoly tartója

2, Az alapkészlet további részei

12, A kompresszor

3, Extra szerszámok

13, Egyéb segédeszközök

4, Extra szerszámok 2

14, Meglepi

5, Segédanyagok

15, Meglepi 2.

6, Segédanyagok- eszközök

16, Tárolódobozok

7, Segédanyagok - ragasztók

17, A tárolók 2.

8, A festékek - higítók

 

9, Festékek

 

10, A szórópisztoly

 

1. rész: A makettező szerszámai

Munkalap. A zöld színű lap amin vannak a szerszámok, az egy OLFA vágólap, a szike nem vág bele azon a nyomáson, amit az ember makettezéshez használ, Vékony, de kemény műanyag borítású lap, én 3200 Ft-ért vettem a Magorban. Létezik kisebb is Tamiyában, azt én ~10 éve vettem, nem tudom, hogy még lehet-e kapni. Továbbá öreg informatikusok emlékezhetnek rá, hogy a Genius egerekhez adtak anno Cutting Pad nevű egéralátétet, az is jó a célra, de a méreténél fogva egyedül az OLFA-n lehet dolgozni is.

Csipesz. Vékony hegyű, recés fogófelületű, 10-15 cm hosszú legyen, az sem baj, ha görbített a vége. Később még 1-2 hasznos fajtát is mutatok, de első körben ez már elég.

Szike. Minden makettezőboltban lehet kapni, sorja farigcsáláshoz, maszkolószalag vágáshoz, stb. Figyelem! Szikével élő ember még nem vágott le makett alkatrészt sérülésmentesen az öntőkeretről!!!

G'cart kiegészítése: Szikéből semmiképp nem javaslom a barkácsboltokban kapható szikét. Ezeknél a törhető penge elég lazán van rögzítve, vágás közben elkacsázik, rosszabb esetben törik! Az éle, illetve annak iránya sem ideális makett célokra. Az én szikém MAXX gyártmányú, cserélhető pengés. Nagyon pontosan lehet vele dolgozni, súlypontja tökéletes.

Kisfűrész. Az én példányom Tamiya, de házilag is előállítható ha szükséges. A Verlinden gyártott acélmaratásos verziót is, az is nagyon kellemes. Ezzel pl. már le lehet fűrészelgetni az öntőkeretről is cuccokat, én a műgyanta csetreszek vagdosására használom.

Gyémántporos körömreszelő. Sorja reszelésére illetve ezzel tudom lefogni a maszkolószalagot a vágólapon, ha szikével keskeny csíkot akarok belőle vágni. A jobb szélen van maszkolószalag letapasztva a vágólapra, ha ezzel fogom le, akkor vonalzóként is működik és gyönyörű csíkokat tudok szabdalni. Utána természetesen továbbra is ragadni fog.

G'cart kiegészítése: Finom csiszolási munkákhoz én még használok két, minden drogériákban megvásárolható körömpolírozót is. Négy féle érdességű felület, a legfinomabb résszel tükörfényessé tehetjük a makett felületét.

 

Csípőfogó. Olyat kell szerezni, aminek az egyik oldala síkba van köszörülve, mert ezzel vagdossuk le az alkatrészeket a keretről.

Kisolló. Többféle is kellhet, a matricalap vágásától kezdve sok mindenhez. A finomabb kis körömollókkal a legkisebb alkatrész is szépen lecsippenthető a keretről.

Enyvezőcsipesz. Forrása a barkács áruházak, ezt a típust az OBI-ban adják, 4 db kerül ~600 Ft-ba, de nagyon megéri. Szárnyfelek összefogásához nagyon jó, illetve ha leszedjük a védőgumit a csippentőkéjéről, akkor festéshez a legparányibb cuccot is megfogja stabilan. Még 3-4 fajtáját megmutatom később, de egy adaggal (4 db) már szépen tudunk makettezni.

Karctű. Ez egy ár amit itt láttok, de srégen megköszörültem a hegyét, így megfelelő szögben fogva gyönyörűen tudok vele panelvonalat karistolni. Van Tamiya célszerszám is, majd arról később.

Beszerzési források

Előrebocsátom, hogy vegyészmérnök vagyok, így pár olyan cucchoz is hozzáférek amihez más nem, de ez minden szakmára fennáll. A szerszámaimat, anyagaimat 15 éve gyűjtögetem, nektek sem fog 1-2 nap alatt menni egy komoly készlet összeszedése. Az alapcuccokat egy hétvége alatt viszont be lehet szerezni.

Barkácsáruházak Első osztályú forrás a makettezőknek. Arra kell ügyelni, hogy sok gagyit is árulnak, ami alapjaiban nem baj, sőt sok használható dolog is van köztük, de pl. csipeszből csak profi cuccot szabad venni. Van OBI, Praktiker, Bricostore, meg az apróbb maszekok.

Kínai piacok. Az oroszoktól lehet hihetetlen csemegéket beszerezni, én pl. egy zsilettpenge fogót vettem tőlük pár éve. Majd később lesz fénykép is róla.

Ahol járok......:-))) A kémiai laboratóriumok kifogyhatatlan forrást jelentenek oldószerek, apró üvegeszközök, pipetták, törlőpapírok, Parafilm, itatós, spatula, stb. tekintetében.

A makettező éber körültekintéssel járjon mindenfelé, és ha talál valamit, akkor gondoljon a többiekre is. Ami kis műanyag pipettát manapság a Fabulis pár száz forintért árul, én már szereztem 96 körül, s a haveroknak osztogattam is. Parafilmet detto.

2. rész: Az alapkészlet további részei

Jobbról balra haladnék

Önzáró csipesz. A csipesz alapállapotban zárt, nyomásra nyílik. Apró alkatrészek megfogásához ragasztásnál illetve festésnél.

Hegyes csipesz. Tűhegyes a csipesz, apró alkatrészek megfogásához ragasztásnál.

A csipeszek alatt:

Lyukasztó készlet. Azért került bele az alapszettbe, mert olcsó és kapható. Felhasználásáról majd később, de megjegyzem, hogy elsősorban maszkolószalag lyukasztására használom.

Fúvókatisztító készlet
Négyszög-keresztmetszet
ű, igen éles, kemény szerszámacél. Igen hegyes, de ez nem számít. Lyukak tágításához, illetve szórópisztoly tisztításához kell, amikor a düzni bedugul, olyankor mással nem lehet. Anno 6-7 éve vettem a Nagy Lajos Király útján, a Thököly sarkától 50 méterre a Budapest Bank mellett a Beta szerszámboltban. Nagyon fontos cucc, mert amikor kell, mással nem lehet pótolni.

Smirgli, magyar hangja dörzspapír. Finomság (durvaság:-) szerint árusítják.

A makettező kb. a 240-estől felfelé használja. A számjegy minél nagyobb, annál finomabb szemcsézetű a papír. Általában vízállóak, de ha lehet választani, akkor olyat vegyünk. 100-től felfelé polírpapírnak hívják, a barkácsboltokban 1200-ig lehet kapni, 2000-est már csak festék szakboltokban.

A napi gyakorlatban kell 240-es, 400-as, 600-as, 800-as, meg néha 1200-as. Általában vizes (vízbe mártott) papírral csiszolunk, külön előnye, hogy nem száll a por. Először a durvábbal csiszolunk, majd fokozatosan egyre finomabbal.

Spatula. Kémiai laborban használják, de van a Tamiyának is. Főleg tömítőpaszta felkenésére szolgál. Ügyes kezű versenyzők bicikliküllő végének a laposra kalapálásával is előállíthatják, ennek előnye, hogy olyan alakúra csinálja, amilyenre akarja. Viszont nem rozsdamentes.

Műanyag cseppentő Oldószerek adagolásához nagyon fontos, festék adagolásánál azonnal tisztítsuk, mert ha beleszárad akkor szívás van. Polietilénből készül, nekem még semmilyen vegyszer nem marta meg. A Fabulisnál (SAS most már) 5 db 450 Ft, ennyit megér.

Normál ecsetek

A normál ecseteket eredetileg 0-tól felfelé számozták, aztán jöttek a nagyon vékonyak, azok egyre több 0-át kaptak. A legvékonyabb az 5 nullás, 5/0 illetve 00000 jelölésűek.

Ami kell: 3-as, generál ecset, akár makett felületi festésére is. 1-es, 0-ás, az apró cuccokhoz. 3/0-ás ill. 5/0-ás a figurák szemének festéséhez, illetve a nagyon apró részletekhez. (Kezdetnek nem fontos)

Lapos ecsetek

A képen az átlátszó nyelű nagy ecset olyan, illetve a mellette lévő, az keskenyebb. A szőre legyen rövid és kemény, de finom szálú. Szárazecseteléshez fogjuk használni.

A pici fekete nyelű (a jobbszélső) az mikroecset, a Fabulisnál (SAS) 4 féle létezik. Egy csomag (10 darab) 6-700 Ft, ritkán használjuk, de akkor nagyon kellhet. Beszerzése első körben ráér.

Eddig az alapkészletre elköltöttünk ~10ezer forintot. Ezzel már nekiugorhatunk gyakorlatilag bárminek. A szórópisztoly természetesen más történet, de az ecsettel festéshez ez a készlet kell

3. rész: Extra szerszámok

Racsnis fogó A nagy sárga az. Ahogy csukom össze, egy racsni zárja - amit persze egy gombnyomásra feloldok ha kell - a szorítása így tetszés szerinti, és elég nagy a befogó pofája.

Hegyes enyvező csipesz Egész pici dolgokat is össze lehet vele szorítani.

Nagyobb enyvező csipesz Ebből a fajtából van még kisebb is meg nagyobb is, érdemes pár darabot tartani.

Ruhacsipeszek Alkatrészeket, vagy fogpiszkálóra tűzött alkatrészeket lehet festéshez tartani benne.

Szike Többféle változatban léteznek, 1-2-nél több úgysem kell, de idő kell amíg kialakul, hogy melyik esik kézre.

Zsilettpenge-befogó Ha megnézitek, egy negyed darab zsilett van belefogva. Zseniális találmány!!!! Ugyanis ha a zsilett élét megcakkozzuk, akkor perfekt mikrofűrész lesz belőle. Cakkozni lehet csípőfogóval, de én egy kés élét ütögettem a penge élével, így is tökéletes.

Kézi fúróbefogó Fúrót, vagy pisztolytisztító tüskét lehet belefogni.

G'cart kiegészítése: Amennyiben nem jutunk hozzá ilyen kéri fúróbefogóhoz, megoldást jelenthet, ha öntőkeret darabba pillanatragasztóval beragasztjuk a fúrószárakat. A kisméretű fúrókkal könnyen elkészíthetjük pl. a repülőgépek féklapjain alkalmazott furatokat, vagy az illesztőcsapok helyét. A képen látható még egy műanyag tolómérő, szintén barkácsáruházban juthatunk hozzá, én 200 Ft,-ért vettem.

Karctűk Jelenleg a Praktiker van tele velük, meg a kocsim csomagtartója azoknak, akik nem tudnak eljutni oda.:-)

Tamiya karcoló A legtökéletesebb panelvonal karcoló.

Sablonok
A repül
ők paneljeinek a karcoló sablonja. Ha pl. egy domború panelvonalas gépet át akarunk karcolni vésettre, akkor ez fog kelleni. Haladó osztályba tartozó szerszám, gyenge idegzetűek ne is próbáljanak újra karcolni egy makettet, könnyen bele lehet golyósodni....:-)))))
Vékony acéllemezből készül maratással, kapni sem nagyon lehet, a Verlinden gyártja.

4. rész: Extra szerszámok 2

Mini fúrógép és tartozékai Természetesen trafó is van hozzá, a kínai piacoktól kezdve barkácsboltokig mindenhol van. A piacon 4-5ezer közt, boltban 7-8ezer körül.

Ami jó ha van hozzá, de az alapkészletben nem adják, az egy sorozat fúróhegy, illetve 1-2 marófej, meg vágótárcsa.

Csipeszek tömkelege, ha az ember 3-4 makettet csinál egyszerre, akkor úgyis kevés egy zacskónyi is.

Kis kombinált fogó Főleg szórópisztoly szerelésnél hasznos.

Harmadik kéz Cuki találmány, kis öntvény talp (bazi nehéz), két krokodil csipesz meg egy nagyító. Szintén Praktiker illetve a kocsim.

G'cart kiegészítése: Egy gyakorlati példa a harmadik kéz alkalmazására - ALQ konténer matricázáshoz előkészítve

 

 

 

Ezenkívül már csak egy szerszám kell, a kezünk :-)))))

5. rész: Segédanyagok

A makettezéshez nem csak szerszámok kellenek, hanem anyagok is.

Amit mindenki fejből mondana, az a ragasztó meg a festék. Így igaz, ezek a legfontosabbak. Viszont hogy szép legyen a makett, a ragasztási varratokat el kell tüntetni, a festéshez szép sima felület kell, nem beszélve arról, hogy például a pilótakabin plexijét nem óhajtjuk összemázolni.

A sorrend a felsorolásnál, nem olyan következetes mint a szerszámoknál, ugyanis itt kevés összegből is jól tudunk gazdálkodni (magyarul szinte minden szükségest be lehet szerezni olcsón), illetve csak ragasztóval nem makettezünk, kell bíza a maszkolószalag is meg a csiszolópapír.

Essünk is neki.

Réz és acélszövetek, sziták
A nagyon finom szövés
ű fém sziták festékek szűrésére jók, a csomókat kiszedik hatékonyan.

Ahol viszont napi gyakorlatban is használjuk, az már maga a makett. Szellőzőrácsok, harckocsi levegőbeömlők, stb.

Beszerzési hely...????
Aki tud jót, ossza meg velünk is, nekem nem nagyon van. A Bronzker Bt. a Szabolcs utcában (XIII.ker, a Dózsa Gy. saroktól 50 méter a Spirál szerviz mellett) egy jó kis hely, de ott csak durvább szita van. Bár egyszer láttam finom szövés
űt is.

Maszkolószalag Ebből egy igazi jó van, a Tamiya, az össze többi megoldás az csak futottak még kategória.

Maszkolófolyadék
A képen nincs, elfelejtettem lefényképezni.:-)
Személyesen két félét használok.
- Humbrol
- Gunze
A Humbrol az lila, nyúlós sok hasznos dolgot lehet vele csinálni.
A Gunze merevebbre köt, de szükség szerint zsilettel vágható is. A Humbrol az nem.

Használata: Felkenjük és várunk. A festés végeztével lehúzzuk.

Éles határvonalat nem tudunk velük maszkolni, mert kicsit recésen terülnek, a Humbrol tán recésebben. Viszont a határvonalat szalaggal maszkoljuk, a többit kenjük. Futóműaknánál az előnye nyilvánvaló.

Egy dologra nagyon figyeljünk! Különösen a fényes festéket (amit ráfújunk, nem ami alatta van!) a lehúzásnál szeretik pikkelyesen feltépni.

Parafilm
Laboratóriumi eredet
ű cucc. A laborban vizes folyadékok edényének, üvegének a lezárására használják, érdekesen nyúlik, de így jól rátekerhető az üvegre, illetve a dugó köré és légmentesen zár.

Szerves oldószerek megmarják, 1 nap alatt átlyukad az oldószergőztől, úgyhogy oda csak rövid időre alkalmas.

Egy ötlet, amit még nem próbáltam, de ha valaki igen, akkor ossza meg velünk!

Pilótakabint bevonni vele, ráfeszíteni, rátapad, majd zsilettel körbevágni, állítólag jó maszkoló.

Ismétlem, nem egy CH1-es Hasegawán tesztelni, mert még kipróbálatlan a technológia.

Szívószál
Viccesen hangzik, de kell. Nekem a mekkdonáldcos jött be, annak megfelel
ő az átmérője. Látszik a képen is, hogy festékbe van mártva. Amikor egy Humbrol tégelyből kell kiszedni a festéket, azt önteni nem lehet, mert a fele a peremére megy. (A többin meg a csavarmenet lesz maszatos.) Belemártom a szívószálat, befogom a végét az ujjammal, majd kiveszem és átcsorgatom a keverőedénykébe.

Revell maszkolófólia
Ez nekem elég régi darab, remélem még lehet kapni, ne kövezzetek meg, ha nem!

Olyan mint a maszkolószalag, csak A4-es lapon. Rá tudod rajzolni a mintát, kivágni, felragasztani, fújni. Nagy, lapos felületekre jó, például terepszínekhez. Nem olyan jól hajlik mint a Tamiya szalag, igaz, ez nem is papír hanem műanyag fólia.

Papír
Ez egy nem szöszöl
ődő papír, sok helyen kéztörlőnek meg effélének használják. Vékony, de erős.

Egyrészt törölgetésre használatos, másrészt például amikor csak egy hajtómű kiömlőt fújok, akkor a környékét maszkolom, magát az egész makettet ebbe bugyolálom be.

A papírvatta sem rossz, de az szöszölődik, a papír zsebkendő is, ha dörzsölés éri. Nekem ez a papír jött be.

Bebugyolálásra használható még az alufólia is.

6. rész: Segédanyagok - eszközök

Kis üvegedények
Léteznek acélból, műanyagból is, én ilyet tudok szerezni. Szakmai ártalom.:-)))

Kis kitérő: a festés alapjai

Festéket a legritkább esetben használunk hígítás nélkül, s kb. ugyanilyen ritkán vesszük az ecsetre magából a tégelyből. Ilyen kivétel lehet egy szembogár felpöttyintése egy figurán.... oszt ezzel nagyjából ki is fújt a lista.

Tehát. Festéket nem használunk közvetlenül a tégelyből. Miért is? Mert:
- Beszennyeződhet a festék
- Párolog az oldószere és használhatatlan lesz
- Esetleg nem tesz jót neki a levegő kémiailag sem.

Úgyhogy az 5.Részben említett szívószállal kiszedünk egy kicsit a festékes edényből.

Ha ecsettel festünk, akkor óraüvegre vagy hasonló lapos edénybe vesszük ki.

Ha fújunk, akkor hosszabb, álló edénykébe.

(Tisztára mint a mesében a róka meg a gólya ebédje egymás vendégségében:-)

A festékes küblit visszazárjuk, majd a 2.Részben bemutatott műanyag cseppentővel hígítót teszünk hozzá.

Na mennyit is????

Meglepően sokat. Nem ritka az 1 festék : 3 hígító arány sem. Fújáshoz hígabbat keverünk, ecseteléshez töményebbet, ott gyakoribb az 1:1.

Alaptanács: ezt mindenki saját maga tapasztalja ki...

Jellemző hibák:

- Erősen csíkoz a festék (ecsettel), nem terül szét 2-3 másodperc múlva. TÖMÉNY. Hígítani kell.
- Szétfolyik, nem fed. HÍG. Adhatsz hozzá festéket is, de lehet, hogy jobb újat keverni.
- Köpköd a pisztoly, darabosan fúj. TÖMÉNY, vagy pisztolydugulás szösztől vagy festékcsomótól.
- Nem fed, lefolyik, sok anyag jön ki a pisztolyból. HÍG. Pisztolyból rendesen kiönteni, újat keverni. Pisztolyban nem keverünk, nem hígítunk!!!

Általános szabály még: a mattot jobban hígítjuk mint a fényeset.

Festéshez mindig a saját gyári hígítót használjuk, ecset és pisztolymosáshoz mehet a kompatibilis lötty, majd mondom, hogy mik azok.

Nu vissza a fő csapásra.

Tömítőpaszta
Sok gyártó gyárt és árul. Nekem a Squadron jött be. Szép felületet ad, gyorsan szárad, nem darabos. Ki lehet próbálni még az autóipari pasztákat, a fene se tudja... azok garantáltan durvább szemcsézetűek, szerintem kevéssé alkalmasak, bár van azokból is finom szemcsés tubusos.

Felület fedő
Ez a Gunze Surfacer, nem tudom jól lefordítani. Valójában egy folyékony tömítőpaszta, de tömítésre nem jó, hanem vékonyan a felületre és végső csiszolást majd polírozást adni neki. 2000-es papírral tükrösre lehet puceválni. Autóiparban a festők ezt szórókittel csinálják, pisztolyból hordják fel a kilakatolt kocsira, majd csiszolják és fújják.

Fogpiszkálók habszivacsban :-)
Ezekre tűzünk fel apró tárgyakat, pl. kerekeket, vagy Blutack-kal ill. maszkolóval ideiglenesen odaragasztott bármit ami apró és festeni kell.

"Ecsettartó"
Barkácsboltban szerelőfalhoz kapható elem, fúróhegyek tartására van eredetileg. Viszont asztalon is megáll, az alja nem lukas, perfekt ecsettartó.

7. rész: Segédanyagok - ragasztók

Tömítőpaszták - 2
A szemfülesebbek felfedezhetnek megint egy Squadron putty-t. Vajh miért van kett
ő, s az egyik zöld, a másik meg fehér? Így akármilyen színű is a sztirol, az egyik paszta színe csak el fog ütni tőle.

Műgyanta tömítők
A Tamiya az ismert, bár a Verlinden is gyártott. Cora áruházban nemrég kaptam Henkel epoxy gyurmát, még nem teszteltem. A lényeg, hogy akár kis darabokat is megmintázhatunk bel
őle, vagy irdatlan méretű lyukakat tudunk tömni vele.

Figyelem!!!

Túl nagy likat nem töltünk fel nagy mennyiségű tömítőpasztával, mert elmarja a sztirolt.

Gyakori probléma, hogy farnehéz egy gép, az orrába ilyenkor ólomsörétet teszünk. Ezt TILOS úgy csinálni, hogy tömítőpasztával tapasztjuk be a golyókat, mert a paszta miatt reggelre lekonyul a gép orra. Ezt egy F15-ösön egy hétig javítottam.......

Például ide jó az epoxy putty, vagy a géles pillanatragasztó.

Parafahasáb
Csiszoláshoz sokszor kell egy kis, kézbefogható sima felület amire a smirgli kerül. Erre jó egy ilyen hasáb. Barkácsboltok fest
ő osztályán akad.

Óraüveg
Jobb helyen lett volna az el
őző képeken, de ide keveredett a lelkem :-)
Ebbe cseppentünk festéket, ha ecsettel festünk.

Zimmerit applikátor
Tamiya. Maratott acél, még nincs szétbontva. Kis fés
űs élű lemezkék, a német zimmeritezést lehet velük megcsinálni.

RAGASZTÓK

Alapvetően három féle ragasztót használunk. Kettővel a sztirolt ragasztjuk, a műgyanta és maratott fém kizárólag pillanatragasztóval ragasztható. Ritkán, de ragasztunk műanyagot is ciánakriláttal, pl. egy futóműszárat vagy kereket. Viszont elhibázni csak egyszer lehet......

Folyékony ragasztók
Általában etil-acetát alapúak, ez egy általános sztirol oldó és ragasztószer. A Technokol Rapid (a piros) ilyen. Mindenki mást szeret ebb
ől, nekem a Humbrol is nagyon bejött, a kúpos üvegű Gunzéra azt mondják, hogy egy kevés műanyag is oldva van benne. Majd kipróbálom egy üveglapon, a felirata alapján nem láttam erre utaló jelet.

Használatuk: ecsetkével (általában a kupakjukba van beleapplikálva) kenjük a felületre - célszerűen mindkettőre - majd összetesszük. Előnye: be is lehet folyatni eldugott helyekre, valamint gyorsan szárad.

Tubusos ragasztók
Etilacetátban oldott m
űanyag. Az acélcsövecskés változat a használható, mert kis mennyiséget pontosan tudunk vele adagolni.

Ciánakrilát ragasztók - pillanatragasztók
Els
ősorban réz és műgyanta alkatrészekhez használjuk, azokról lepereg az oldószeres ragasztó. Szoktunk velük mélyedéseket is tömíteni, a megszilárdult ciánakrilát jól csiszolható, de szilárd anyag.

Vannak kimondottan makettezéshez készült pillanatragasztók, elég drágák, de tényleg jobbak.

Összefoglalva

Az oldószeres ragasztók is különböznek egymástól összetételben. A különbség kicsi, de érezhető. Részben ízlés kérdése, részben objektív tényezőké, hogy ki mit használ. Nekem a Revell tubusos jött be, meg a Humbrol folyékony. A Flash pillanatragasztót nemrég szereztem, eddig remek, rá is fogok állni. (Na nem lábbal... :-)

Javaslat: próbáljunk ki több félét, ami kevésbé jön be az is el fog fogyni, kárt nem okozunk vele, viszont lesz egy preferált típusunk mindenből

8. rész: A festékek - hígítók

Matricafeszítő-lágyító
Nu... ez egy kakukktojás itt :-)
Aki már matricázott valaha, az tudja, hogy a matrica egy igen rakoncátlan jószág. Matt felületen az
őrületbe kergeti az embert, mert hamar megszárad az alja és ott tapad le ahol nem kéne, száradáskor meg tejüveg-szerű lesz a háttere. Fényesre ugyan tapad, de a panelvonalba nem süllyed be, a domború vonalakra meg széles hézaggal mászik fel. Görbült felületen meg az elmebajig jut el az ember, mert nem akar hajlani....

Erre találták ki a matrica lágyító és feszítő anyagokat.

A képen a Gunze van (zöld kupakkal), ez egybe tartalmazza a feszítő és lágyító funkciókat.

Jó alaposan bekenjük vele a felületet is meg magát a matricát is, aztán áztatunk, majd felcsúsztatás és megint kenegetés. Hadd tocsogjon.
Matrica típustól függ
ően egy idő után lágyulni kezd, addigra legyen a helyén minden. A matrica alól a levegőbuborékokat kinyomkodjuk, majd fohászkodunk reggelig, amikor is látjuk az eredményt. 10-15 repülő után már egész jól fog menni, addigra tudni fogjuk azt is, hogy mit jelent a kemény matrica, a vastag matrica, meg minden ilyen fura jelentésű dolgot.

Ez gyakorlat, gyakorlat, gyakorlat....

Legyen itt egy példa is, ez a matricázás a lágyító nélkül nem ment volna. Maga a munka nem sikerült túl szépen, de a fényképen ez nem látszik :-)))

Hígítók
Festeni hígító nélkül nem lehet.

Látunk itt Humbrol enamel, Revell enamel, Gunze Mr.Color higítót. A Gunze higító nekem bejött a Humbrol polírozható metal festékekhez is, bár ahhoz van a Humbrolnak egy Cellulose Thinner nevű anyaga, az hasonló illatú mint ez.

A Revellnek van egy kellemes anyaga, az Airbrush Cleaner, ezzel az ecsetről és a pisztolyból a festéket lehet jól kimosni.

A festék
Van sprayben és tégelyben.

Figyelem!!! A spray összetétele egy azon gyártónál is más lehet mint a tégelyes! A Humbrolnál ezt nem tudtam anno, ráfújtam sprayvel a festett felületre, lekapta mint a Kromofag....

Szóval festeni (ha lehet), akkor egy gyártó egy típusával. Ez nyilván arra az esetre vonatkozik, ha egymásra is fednek a festékek.

Fém színű festékek
Ízelítőül a Humbrol kínálata jobboldalt, ezekre jellemző, hogy ecsettel nem festhetők, csak pisztollyal

9. rész: A festékek

Bocsánat a logikai bukfencekért, de a festékek besorolása típus szerint most jön.

A napi gyakorlatban három típusú festéket használunk.

- Enamel (olajos, szerves higítós bázisú)
- Akril (vizes, alkoholos bázisú)
- Polírozható metál (szerves higítós bázisú)

A legtöbb gyártó mindhárom fajtát gyártja, a színekben sokuknál teljes az átfedés.

Jellemzően (de ez nem kőbe vésett dolog) az akril festékek finomabb szemcsézetűek, gyorsabban száradnak, kellemesebb velük dolgozni.

Az enamel festékek ismertebb gyártói:
Humbrol
Testors (Model Master)
Revell
Gunze (Mr.Color)

Az akril
Gunze (Hobby Color)
Humbrol
Testors
És még sokan mások, de az már a profi szakosztály

Polír metál
Humbrol
Testors
Gunze
Specialisták, általában nehezen beszerezhet
őek

Más szemszögből is lehet a festékeket besorolni:

Matt
Selyemfény
ű
Fényes
Átlátszó

Az átlátszót nem véletlenül emeltem ki. Gyárt a Humbrol, Gunze. Ritkán kell, de olyankor nagyon és nehezen kapni.

A kép felső részén a polírizható fém festékek vannak, a Testors középső üvege az higító.

Alul balra a Gunze átlátszói, mellette a normál Gunze akril, jobbra a Humbrol átlátszói.

Hogyan használjuk festékeinket?

Enamel
Egyaránt jó pisztolyba és ecsetre. A Gunze Mr.Color igen gyorsan szárad, ezért ecsetre ellenjavallt, bár aki ezzel a festékkel óhajt dolgozni (és egyáltalán be tudja szerezni) az szinte biztosan pisztollyal dolgozik.
A hígításokról már írtam, csak gyári hígítóval, pisztolyba jobban, ecsetre kevésbé kell hígítani, de az 1:1 arány itt is szükséges szokott lenni.

A megszáradt festék eltávolítása igen macerás. A saját higítója nem oldja vissza, a komolyabb oldószerek (pl. etilacetát) meg feloldják magát a mekettet is....

Egy bevált módzsert ismerek, de az veszélyes, maró anyaggal történik. A fürdőszoba lefolyó tisztítót (kék dobozban SziTi néven) feloldani vízben, majd abba áztatni a makettet. Lemarja.
Figyelem!!! Védőkesztyűt és védőszemüveget kötelező használni!!! Az anyag a bőrt felmarja, szembefröccsenés esetén vakságot okoz!!!!!

Akril
Alapszabály: Vízzel hígítjuk. Elvileg alkohollal is lehet, de például a Humbrol akril alkoholra túrósan kicsapódik, a Gunzeval meg már volt aki úgy járt, hogy kifehéredett festés után a felület. Lemosni viszont flottul lehet alkohollal.
A Gunze fantasztikusan szép felületet ad, javallott ennek a festéknek a használata pisztoly esetén. Finom szemcsézete és gyors száradása folytán inkább pisztollyal használjuk, ecsettel kevésbé jó az eredmény.

Polírozható fém
Jellemz
ően csak pisztollyal hordható fel, a Humbrol ecsettel még csak-csak, de a Testors egyáltalán nem megy így.

Oldószere gyorsan párolgó, ezért is nem az enamelek közt tárgyalom.

Minden felületi egyenetlenséget kihoz - kiemel, ezért csak szépen előkészített, polírozott, tükrös felületre használjuk.

Van azonban egy eset, amikor a Humbrol polírozható acélját (polished steel) ecsettel használjuk! A harckocsi lánctalpjának a szemei az éleken mindig fémtisztára kopnak. Itt ezzel szárazecsetelünk, a hatás frenetikus.

Átlátszó festékek
Ez egy külön történet. A Humbrolé páldául a polírozhatókkal megegyező bázisú, azaz a gyorsan párolgó higítós. Ezekhez a Humbrol egy Cellulose thinner nevű higítót is tart, össze ne keverjük az Enamel thinnerrel, mert felmarhatja a makett felületét ha az enamel festékhez használjuk!
Jellemzően nem ecsettel hordjuk fel, kivéve a repülők helyzetjelző fényeit, ahova csak egy pötty kell.

10. rész: A szórópisztoly

A képen két szétszedett pisztolyt látunk.

A felső az egy Single Action típusú, Badger 200-as, az alsó egy Double Action, elvileg japán gyártmány, de inkább ezt ne feszegessük, a kiviteléből adódóan inkább kínai.

A Single Action azt jelenti, hogy a nyomógombjával csak a levegőmennyiséget tudjuk szabályozni, a festéket azt nem. A festéket egy tűvel tudjuk adagolni, fix állásba lehet állítani a tűt, így a kifolyási keresztmetszet csak akkor változik, ha tekergetjük a tűt. A három kézzel ellátott makettezők így double action jelleggel is használhatják, nekem csak két kéz jutott...:-)

A Double Action pisztolyba a tű pozícióját a gomb hátrahúzásával tudjuk változtatni, így a kifolyó festék mennyiségét is. Külön hasznos a dolog akkor, ha dugul a pisztoly, ugyanis a tű mozgatásával ilyenkor meg lehet szüntetni a dugulást.

A képen a pisztolyok nem véletlenül vannak szétszedve. A tisztításuk nem abból áll, hogy átfújunk hígítót is rajtuk. Szét kell teljesen szedni és az alkatrészeket egyenként megtisztítani, mert ha egyszer beleszárad...... a Kromofág sem segít.

A pisztolyok fontos alkatrészei a tömítések. A jobbaknál (Badger) teflonból vannak, a kevésbé jobbaknál gumiból. Az idő és az oldószerek a gumit tönkreteszik egy idő után, a teflonnál csak a mechanikai hatások játszanak, de egy idő után deformálódik.

Ilyenkor a pisztoly falsot fúj/szív, köpköd, mindent csinál, csak festéket nem fúj. Ilyenkor nem szétverjük a berendezést első pipából, hanem szétszedjük, a tömítéseket ellenőrizzük, a meneteket meghúzzuk. Figyelem, ez nem erőemelő világbajnokság, ezek általában sárgaréz alapú cuccok, könnyű beleszakítani a menetet. Olyankor vége a pisztolynak.

11. rész: A szórópisztoly tartója

Miközben dolgozunk, néha le kell tenni a pisztolyt. Ha előre nem gondolkodtunk, ilyenkor jön a végzetes felismerés, hogy hova???

Erre szolgál ez a szerkezet. Drága, de fontos cucc. Nem ömlik ki a festék a pisztolyból, nem borul fel, stb. stb. stb....

Még egy fontos alkatrész látszik a képen, ez pedig a levegőcső. Az autósboltokban lehet kapni ezeket az átlátszó szilikoncsöveket, ablakmosó folyadékhoz vannak a kocsiban. Van hozzájuk toldó, T-elágazás, stb. Ezekkel a csövekkel remekül fel lehet építeni a levegőrendszert és piszok olcsón!!!!

12. rész: A kompresszor

A makettező szíve vágya a kompresszor.

A képen egy hűtőgép kompresszor látható, abszolút alapkiépítésben. A nyomásszabályozás a következőképpen néz ki, a gumicső 5-6 helyen meg van szurkálva gombostűvel, a felesleges levegő ott fúj le. 15-20 percig gond nélkül használható, utána illik fél óra szünetet tartani hűlés céljából.

Ami takarva van, az két benzinszűrő beleapplikálva a levegő útjába, célja az olajcseppek felfogása. A kék csipesz szára látszik ki, ami a gumicsövet ráfogja a benzinszűrő szárára.

Kompresszor helyett használhatunk levegőpalackot is, a 20-ik után rájövünk, hogy egy kompresszor bíza olcsóbb lett volna már..... Viszont mobilis és kis helyet foglal. Ha valaki tényleg keveset fúj (pl. figurákat fest), akkor érdemes azt használni, de 10 makettnél már garantáltan megéri a kompresszor.

13. rész: Egyéb segédeszközök

Műgyanta kiegészítők
Amikor az ember kinyit egy dobozt, néha elborzad, hogy micsoda borzalmas kis gagyi izéket képesek gyártani katapultülés vagy éppen hajtóm
ű kiömlő címen.

Ezen segítenek a műgyanta feljavító elemek. Félreértés ne essék, a műgyanta/fém feljavítóknak szélesebb a skálája mint a maketteké, azonban alapesetben már amatőr szinten is igénye van az embernek egy rendes katapultülésre, nem pedig egy 2 lapból álló kis borzadályra.
Festése azonos a makettével, azonban ragasztani csakis és kizárólag ciánakrilát ragasztóval lehet.

Néha kell egy tolómérő - leánykori nevén subler -, mellyel pl. lemérhetjük, hogy mekkora maszkolószalagot vágjunk le egy adott helyre.

Festékkatalógusra nagy szükség van, több okból is. Egyrészt ezekben van váltótáblázat a gyártók közt. Másrészt néha csak annyit adnak meg, hogy Sand Yellow és kéne tudni, hogy hányas számú festéket kell megvenni.

A képen a két Humbrol a fújt színes, azaz a minták eredeti festékkel fújva vannak benne. Ezt magunkkal hurcolva akár egy repülőnapon is be tudunk azonosítani ismeretlen festésű gépeket.

A MATRICÁK
Rengeteg cég gyárt matricaszetteket, hogy olyan festéseket is meg lehessen csinálni, amit a makettgyár nem ad ki. A következő két rész ezekről szól, magyarul itt jön a meglepi ;-)))

14. rész: Meglepi 1

A NATO 50. évfordulójára pingálták ki egyik F16-osukat a belgák Diana istennő (a vadászok istene) képével, stílusosan a gép farkán :-)))

A gép egy arab országba fog később kerülni, természetesen vissza lesz fújva egyszínűre :-D

15. rész: Meglepi 2

A belgák természetesen széttárják a kezeiket, hogy Tanító néni kérem, nem én kezdtem!!!... és még igazuk is van.

A - szemmel láthatóan - kanos amerikai F-105 (Thud) pilóták ennél combosabb festéseket is produkáltak, lásd az alábbi képeket :-)))

A csajok a gép orrán, a pilótakabin előtt felül vannak felfestve. Csak tudnám hogy vezeti a gépet a pasi, ha nem a fejében van éppen a vér....

A festések amúgy nem hivatalosak, szemfüles amatőrök kapták le ezeket a gépeket anno, aztán nemrégiben megcsinálták matricában is a képeket.

16. rész: A tárolódobozok

Ezt a sok cuccot amit összeszedtünk, valahol tárolni is kell. Nekem jelenleg mobil műhelyem van, szerszámos dobozokban lakik a sok ez-az.

Típusban nekem a KETER dobozok jöttek be, de széles a választék.

Az egyikben a festési dolgok, a másikban a ragasztási anyagok, a harmadikban a felületkezelők

G'cart kiegészítése: Az én dobozom horgász boltból származik -igaz lassan kinövöm, de kezdőknek ideális lehet.

 

 

 

17. rész: A tárolók 2

A nagyobb, főleg elektromos cuccokat egy nagyobb dobozban tartom, ez emeletes, szétszedhető, stb. Hihetetlenül praktikus jószágok.

Még van 1-2 félkész elem illetve beszerezni való doboz pl. a kompresszornak, ha kész lesz, akkor közzéteszem.

A FENTI ÍRÁS ELŐSZÖR AZ INDEX - MODELL ÉS MAKETT FÓRUMÁN JELENT MEG! KÖSZÖNJÜK A SZERZŐ ENGEDÉLYÉT, HOGY HONLAPUNKON IS LEKÖZÖLHETTÜK AZ ANYAGOT.

A szerző e-mail címe: phantom kukac chemotron pont hu