A Windows XP Extended Edition egy, a Microsoft Windows XP Professional SP2-es verziójának módosított verziója. Az első verzió egy közel 650 megás CD volt, ami csak annyiban különbözött az eredeti terméktől, hogy mindenféle kérdés nélkül felment a számítógépre: se szériaszámot nem kért, se kérdéseket nem tett fel. Némi (minimális) módosítás is volt benne, amely biztonságosabbá, gyorsabbá tette a Windows-t.

Azóta megszületett pár változat, ez az 5. publikus (EE, Galaxy, Cylon, Winter Edition, Simplicity). Kissé kibővült: most már 3.2 GB a teljes korong, természetesen már csak DVD-re fér rá. Két formában kerülhetett hozzád az anyag: vagy ISO formátumban, vagy már megírva. Az első esetben nagyon fontos, hogy NE CSOMAGOLD KI! Sokan nekiugranak egy WinRAR-ral, hogy az ISO állományt kicsomagolják. Ebben az esetben elvész a boot rész, tehát nem fogod tudni DVD-ről indítani a rendszert. Ehelyett fogj egy bármilyen CD író szoftvert, és lemezképként írd ki! Nero-nál a következőképpen néz ki:
CD/DVD író menüpont/CD kép felírás almenüpont. Válaszd ki az ISO állományt és kattints az írás gombra. (Érdemes valamilyen alacsony sebességgel írni, már csak a minőség miatt is.)
Fontos: ez a verzió alapértelmezésben nem alkalmas ún. "családi bejelentkezés" használatára. Azaz nem tudsz létrehozni több felhasználót, ha nem hálózatban használod a gépet. Ha ezt engedélyezni akarod, futtasd le a \Windows\Resource Kit mappából a multiuser.reg nevű programot, s csak utána hozz létre újabb felhasználókat!

Ha már kész korongként kapod meg, akkor csak annyi a feladatod, hogy berakod a DVD-meghajtódba és újraindítod a géped. Nem árt, ha a BIOS-ban be van állítva, hogy CD-ről bootoljon először a rendszer, hiszen ellenkező esetben a már feltelepített operációs rendszer fog elindulni. Sikeres boot után az alábbi képernyő fog fogadni:Mint látod, egy menü fogad. Sorban, mi micsoda:
Elérkeztünk a leglényegesebb pontig: mi mindent tartalmaz a Simplicity? Miben más, mint egy egyszerű XP?
Először is lássuk a telepítési folyamatot! Nagyon sok levelet kapok mindenféle problémák miatt, aminek az alapja a telepítési folyamat hibájában rejlik. Tehát fontos: telepítés előtt pucold le a C: meghajtódat! Ugyanis sajnos, formázni fogjuk telepítés közben. Ez azt jelenti, hogy nem lehet rátelepíteni egy már meglevő rendszerre!Ha netán szériaszámot kér a Windows telepítés közben, vagy egyes programokat nem tudja feltelepíteni, akkor olvasd el még egyszer az előző mondatot!
Ezután bootolj fel a DVD-ről, a fenti menüből pedig válaszd ki az [A] pontot, s elindul a telepítő. hamarosan megkapod az első kérdést: melyik partícióra telepítsük a rendszert?Fontos, hogy csak a C: meghajtó lehet a választottad, más partíción nyűgjeid lehetnek. (lesznek!) Ha kiválasztottad a C: meghajtót, jöhet a formázás!Érdemes az első, esetleg a harmadik lehetőséget választani, ma már FAT fájlrendszert nem igen szoktunk alkalmazni. Ha kiválasztottuk, a gép még figyelmeztet, hogy az adott meghajtó formázva lesz. Ha végképp eldöntöttük, nyomjuk meg az F betűt és indul a telepítés. Most dőljünk hátra, és pihenjünk kb. 20-50 percet, a gépünk teljesítményétől függően. Ha figyeljük a telepítőt, észrevehetjük, hogy bizony, eltűnt a Microsoft reklámfelületet, helyette egy sokkal informatívabb telepítőképernyőt látunk, mindig pontosan azt látjuk, mi történik a telepítés folyamatában.

A következő újraindítás után az alábbi képernyő fogad majd minket (remélhetőleg!):Láthatod, hogy itt van az összes program, amit a DVD-ről bármiféle beavatkozás nélkül feltelepíthetsz. Igen, ezek mindegyike vagy teljes, vagy ingyenes program, nem fog kérni egyik program sem szériaszámokat, kódokat, aktiválást, miegymást. Zárójelben a DVD-n elfoglalt méretét látod. Az, hogy melyik magyar, ez csak a telepítés után derül ki, de próbáltam a lehető legtöbb programból a magyar verziót beletenni. A képernyő bal felén van egy számláló. Öt perced van, hogy elkezd kiválasztani a számodra feltelepíteni kívánt programokat. Amint egyetlen kattintást teszel, a számláló megáll, tehát nem kell sietned. Ha bármelyik sorra ráállsz, azonnal láthatod egy buborékban, hogy mire való az adott program. Ha még így sem tiszta, használd a Google-t! Kapcsold ki vagy be amire szükséged van/vagy nincs, majd ha elkészültél, nyomd meg a Telepítés gombot. Abban az esetben, ha nem választasz semmit, vagy a Kilépés gombra kattintasz, egy sima XP lesz feltelepítve, némi finomítással körítve. (Erről a következő részben még lesz szó!)

Ha feltelepültek a programok, újraindul a gép és készen vagy!
Ami fontos: a telepítőben nincsenek beépítve SATA merevlemezes meghajtók. Ezt azt jelenti, hogy ha neked a Windows telepítéséhez F6-tal floppyról kellett a drivert feltöltened, akkor ez nálad nem fog menni. Sajnos, bizonyos okok miatt nem lehetett beleintegrálni már eleve ezeket a "mass-storage" drivereket. Ehhez egyetlen megoldást ismerek: boot-vinyónak vegyél (használj) ATA rendszerűt. Ha viszont a BIOS-od alapból felismeri a SATA vinyódat (tehát nem kell floppy), szerencséd van, ez is menni fog probléma nélkül.
Automatikus frissítés: ez a verzió képes automatikus frissítésre a Microsoft weboldaláról, csak be kell kapcsolni a lehetőséget. Letölthetsz bármit, nem fog nyafogni, eredeti Windowsként fog felismerni.
Sokan panaszkodtak, hogy kiírták DVD-re és nem volt hajlandó telepedni az XP. Ez sok esetben azért volt, mert olyan minőségű lemezre írták ki, vagy olyan nagy sebességgel, hogy a kényesebb olvasók (pl. LG) nem voltak hajlandóak elolvasni az adatot. Ez különösen érvényes az újraírható lemezekre. Azt gondolom, hogy a mai DVD árak mellett megéri kiírni egy normális korongra. :)
Ennyit a telepítésről, most lássuk, mi van még a tarsolyban!


A telepítőanyagban pár eredeti fájl át lett írva. Az alábbi fájlokat érinti:
További módosítások:

Programbővítések:Annyi minden registry módosítás került be a rendszerbe, hogy csak címszavakban írom le:

; Nem akar Internetre menni ismeretlen hardverelemnél
; Nem akar Internetre menni ismeretlen kiterjesztésnél
; Üdvözlőképernyő kikapcs (Welcome Screen)
; Windows túra kikapcs (Windows Tour)
; Security Center kikapcsolása
; Automatikus frissítés kikapcsolása
; Hibajelentő tiltása
; Time Server kézi indítása
; Távoli segítség letiltása
; Intéző beállításai: pl. részletek nézet
; Intézőben a meghajtók neveinek megjelenítése a sor elején
; Mappák tárolójának megnövelése
; Táska, RTF, BMP, WAV, ZIPfolder eltávolítása az "Új" menüből
; Num-Lock indításkor
; Beragadó billentyűk (Sticky)
; Asztaltisztító varázsoló tiltása
; Gyorsindító bekapcsolása
; "Klasszikus" keresés
; Kereső dög (kutya) letiltása
; Keresés minden filetípusra
; Nyelvi eszköztár eltávolítása
; Amit lehet, letiltunk, pl. megosztott dokumentumok mappa, kevés hely a merevlemezen figyelmeztetés
; Win2k típusú filerendezési mód (gyorsabb)
; beépített CD-író tiltása
; Start menü nem nyílik fel
; Eszközkezelőben részletes info
; Részletes Boot és Shutdown folyamatok
; Vezérlőpultban User Acc 2 megjelenítése
; Kékhalálnál nincs automatikus újraindítás
; DLL-ek erőszakos törlése a memóriából
; Gyorsabb shutdown a timeout idők csökkentésével
; Prefetch kikapcsolása, gyorsabb boot
; Gyorsított újraindítás
; Boot fájlok elhelyezésének optimalizálása
; Hálózati hibák figyelése
; Hálózati átvitel optimalizálása
; RPC csomagok méretének megnövelése
; Hálózati gépek tallózásának gyorsítása
; A Windows már regisztrálva van
; Mindenkinek ClearType betűkészlet
; Maradjunk a klasszikus Vezérlőpultnál
; .nfo hozzárendelése a Jegyzettömbhöz
; Automatikus URL-kiegészítés az IE-ben
; Mindenféle IE beállítások
; MP3 encoding
; Coolbits bekapcsolása (nvidia kártyánál)
; IDE vezérlők UDMA módjának engedélyezése
; Az átmásolt adat a helyi meghajtó engedélyeit kapja (NTFS)
; NTFS utolsó hozzáférés letiltása
; PrintScreen engedélyezése Direct3D és DirectDraw módban
; Time Server atomidőhöz igazítása
; Parancssor az aktuális mappából
; Max. száz kapcsolat
; Gyorsítjuk a TCP/IP-t, a prioritásukat megnöveljük
; Admin megosztások tiltása
; System-Restore letiltva (rendszervisszaállító)
; Performance counterek tiltása
; drWatson törlése

Nos, egyenlőre ennyi. Remélem, tetszeni fog annak, aki letölti. Ha bármi kérdés merül fel, a fórumban szívesen reagálok olyan kérdésekre, amit nem, vagy nem érthetően írtam le. Ha valaki viszont technikai részletekre kíváncsi, annak adnék egy címet, látogassa gyakran, olvasson, kérdezzen: http://wxpee.atw.hu. Ezúton szeretném megköszönni e fórum tagjainak a hozzászólásokat, segítséget, ötleteket, programtippeket, stb. stb.
Arra kérek mindenkit, hogy "read-only" userek kíméljenek meg kérdéseiktől. Sok-sok munkába kerül egy ilyen rendszert összehozni, tehát ne várd tőlem, hogy leírjam, hogyan csináltam. (Ilyen levelekre nem is fogok válaszolni!) Főleg akkor ne, ha nem tudsz egy szöveges állományt létrehozni, vagy ki/becsomagolni egy állományt. MSN-ben, Skype-on nem fogok erről beszélni, vagy a fórumot, vagy az e-mail címem használd.
A tudásom nagy része a http://www.msfn.org és a http://unattended.msfn.org oldalakról származik, no meg rengeteg agymunka, kísérletezés végeredménye amit látsz. Remélem, ennek is legalább olyan sikere lesz, mint a Winter Edition-nek, amit eddig több mint 1100-an szedtek le. (Ez csak egy lelőhely adata, a többiről nem is tudok!) Mivel nem hibátlan a munka, várom az észrevételeket, hibákat.
Ha szeretnéd valahová feltölteni az anyagot (másik torrentre), arra kérlek, hogy változtatás nélkül, az ISO-t add tovább, s jelöld meg a készítőjét (Joco1114). Szívesen venném, ha egy levélben értesítenél róla. (Ügyesek megtalálják az e-mail címem... Nem nehéz!) Azért remélem, nem a Microsoft fog megkeresni... Vagy legalábbis nem egy fenyegető levéllel! :)

Mindenkinek jó töltögetést kívánok!

Joco1114