forrás: www.jwinfoline.com
Cheryl Schatz MM Outreach 2003

Az utolsó nemzedék

(A Watchtower új világossága, ami a vég időpontját 2005-re jelzi)

Mi vagyunk az utolsó nemzedék?

Ha hiszünk Jehova Tanúi tanaiban, ez a kérdés a legnagyobb fontosságú. Miért? Az utolsó generáció az egyetlen, amely választhat. Az 'Örökké élhetsz Paradicsomban a Földön' c. Watchtower könyv a 255. oldalon bemutat egy választást, ami meg kell tegyen az utolsó nemzedék. Azt mondják:
"Valójában csak kettőből választhatsz. Krisztus ezt ahhoz hasonlította, mint amikor két út közt választunk. Az egyik út, mondta 'széles és tágas'. A rajta járóknak szabadságuk van rá, hogy kedvezzenek maguknak. A másik út azonban 'keskeny'. Igen, akik azon az úton járnak, azoktól elvárják, hogy engedelmeskedjenek Isten utasításainak és törvényeinek. A többség, figyelmeztetett Jézus, a széles utat válaszja, csak kevesen a keskenyet. Te melyik utat fogod választani? Választásodkor tardsd elmédben: A széles út hirtelen halálos végpusztuláshoz vezet! Másfelől a keskeny út elvezet téged Isten új rendszerébe. Ott részt vehetsz a Föld nagyszerű paradicsommá tételében, ahol örökké élhetsz boldogságban."
[ha valakinek meg van a pontos fordítás, küldje el légyszi - a ford. megj.]

Miben tér el az utolsó nemzedék?

Miben tér el az utolsó nemzedék az összes többitől a Watchtower tanítása szerint? Minden más nemzedék számára a két út fel volt cserélve. A széles út az a paradicsomi földre vezet és szinte minden egyén aki élt és meghalt a paradicsomba vezető széles úton volt. Minden széles úton járt személy jogosult a paradicsomi földön való feltámadásra. nem számít, hogy vajon a személy Istenért élt vagy szabad akaratát gyakorolva önmagának élt, ha az utolsó nemzedék előtt éltek és haltak azt fogják tapasztalni, hogy a paradicsomba vezető széles úton jártak - kérdés nélkül!

De mi van a keskeny úttal? Hogyan lehet más a keskeny út minden korábbi nemzedék számára, mint ami az utolsó nemzedék számára? A keskeny út az elmúlt nemzedékek számára az örök pusztulásba veztett és csak keveseknek - azokhoz a milliárdokhoz képest, akik a széles úton jártak - találtatik a 'keskeny útnak'. Akiknél így találtatik, azok soha nem tapasztalják meg a feltámadást. Nekik nem leszt több esélyük a földi paradicsom meglátására. Ki lettek törölve Isten emlékezetéből és soha nem kapnak második esélyt az életre, mint mások.

Kik azok, akik elvesznek?

Kik azok a szerencsétlen lelkek, akik a rettegett keskeny úton találják magukat, ami a pusztulásba vezet? Azok az emberek, akik Jehova Tanújává váltak azóta, hogy az Őrtorony elkezdte hirdetni a világvég - üzenetet. Ezek az egykor hithű Jehova Tanúi eredetileg hittek a Watchtower üzenetében, hogy a vég már küszöbön áll, de később átélve az egyik téves próféciát a másik után, feladták az Őrtorony szervezetbe vetett hitüket. Az Őrtorony az ilyeneket hitehagyottaknak nevezi és úgy véli, hogy nem részesülnek feltámadásban. 1879 óta bárki, aki Jehova Tanújává lett de elhagyta az Őrtornyot a pusztulásba vezető keskeny úton van. Csak ők azok az előző nemzedékekből, akik nem részesülnek a feltámadásban. Micsoda szégyen! Mivel mindenki akinek prédikált az Őrtorony 1879-től a korai 1900-as évekig meghalt, az egyetlen tartós hatás amit az Őrtorony gyakorolt arra a nemzedékre, hogy utat nyitott egyeseknek a paradicsomon kívül maradásra. Ha elfogadod az Őrtorony tantétel logikus következményét, a késő 1800-as és korai 1900-as nemzedéknek jobb lett volna, ha soha nem hallják az Őrtorony üzenetét. Mindenkinek, aki nem hallotta, garantált a paradicsomban való élet. De azoknak, akik hallották és hittek benne, de később csalódottá váltak, az Őrtorony a halál illatává vált.

Ki van 'kívül' és ki van 'bent' a paradicsomi Földön?

Most összegezzük az Őrtorony tanításokat hogy azonosítsunk három embercsoportot akik bennt lesznek a paradicsomi földön és három csoportot akik kívül vannak. Azok, akik életet kapnak, a 'benti' csoport:
  1. Minden ember, aki soha nem lett Jehova Tanújává és meghalt Armageddon előtt, kap egy második esélyt.
  2. Minden elismert (current) Jehova Tanúja, aki eléggé méltó hogy kiérdemelje az örök életet, be fog menni a paradicsomba.
  3. Minden gyakorló (practicing) Jehova Tanúja aki meghal Armagedon előtt, kapni fog egy második esélyt, nem számít mennyire volt méltó.
Azok, akik nem kapnak életet, a 'kivülmaradó' csoport:
  1. Minden nem-Jehova Tanúja, aki Armageddon eljövetelekor él, meg fog halni. Ők nem kapnak második esélyt az életre.
  2. Minden Jehova Tanúja, aki Armageddon eljövetelekor él de nem bizonyul érdemesnek meg lesz ölve és nem kap második esélyt az életre.
  3. Minden Jehova Tanúja, aki elhagyta a szervetetet és ezután meghalt, nem fog esélyt kapni a második életre.
A különbség azok közt, akik lesznek és akik nem lesznek [bent], az Őrtorony tanítás szerint az, hogy mikor születtek és haltak meg. Ha 1879 előtt bármikor éltél [de akkor hogy olvasod ezt az írást - a ford megj. :-) ] akkor bent vagy. Ha 1879 után éltél és haltál meg, akkor valószinűleg bent vagy - ha nem fizettél elő az Őrtorony üzenetre. Így nem volt esélyed hitehagyottá válni és a rettegett keskeny úton végezni. Ha az utolsó nemzedékben éltél, szinte biztos, hogy 'kívül' vagy. Csak az érdemes Jehova Tanúi viszonylag kis száma megy be a paradicsomba élve.

Mikor fog véget érni az utolsó nemzedék?

Végül: a vég nemzedékében vagyunk? Az Őrtorony azt mondja: 'igen' és most 2005-re mutat mint a felkentek nemzedékének végére, ami 1935-ben kezdődött. 1935 volt az az esztendő, amikor az Őrtorony bejelentette, hogy a felkent osztály 144000-es teljes száma betelt. 1935 volt szintén az az év, amikor elkezdődött az a Jehova Tanúja osztály, akiknek reménye lehet, hogy belépnek az új paradicsomba élve, meghalás nélkül. Az 1997 október 1-i Őrtorony a 23. oldalon azt mondja:
"1935-ben kezdtük megérteni, hogy a 'nagy sokaság nem egy másodlagos mennyei osztály. Megtanultuk, hogy ehelyett ők egy olyan osztályt képviselnek, akik túlélik a nagy nyomorúságot és lehetőségük lesz örökké élni a paradicsomi földön. (Jelenések 7:9-14) Ezzel az új megértéssel, néhányan akik vettek az emlékjegyekből rájöttek, hogy csak földi reménységük van és nem folytatták a fogyasztását."
Soha korábban nem adta meg az Őrtorony ezt a földi reménységet. Az emberekek ez a nemzedéke, az Őrtorony 1935-ös bejelentésétől kezdve volt az egyetlen, amelyet megjelöltek, hogy túlélje Armageddont és az új földre élve menjen be. Ez már jóval több, mint 60 éve volt, mióta a felkent osztály hirdeti ezt a különleges nemzedékét az Őrtorony túlélőknek. Az 1997 szeptember 15-i Őrtorony a 14,15. oldalakont azt mondja:
'És már több mint 60 éve Isten felhasználta ezeket a felkent egyéneket, hogy végezzék a tanítványképzés munkáját az emberek közt, akiknek csodálatos reménységük van a földi paradicsomban való örök életre.
Az Őrtorony felkent osztálya hirdeti ezt az üzenete egy nemzedéknek, amely gyorsan végéhez közeledik. nem csoda, hogy Jehova Tanúi akik oly rég óta várják a véget újult várakozással elfogadták ezt az üzenetet. Ez a vége a Társulat jövendöléseinek hosszú láncolatának és az utolsó esély az 1935-ös Őrtorony nemzedéknek a túlélésre hogy belépjenek élve a paradicsomba. A 2002. június 15-i Őrtorony a 3. oldalon merészen kijelenti:
"'Új világ egyetlen nemzedéken belül'.
Továbbmenve a pózolásban ezzel a kérdéssel:
valószerűen remélhetjük, hogy meglátjuk a várt 'új világot egyetlen nemzedéken belül'? ... A Biblia rámutat, hogy lehetséges ...
És a 6.,7. oldalon:
Ez a kijelölt időpontja a közvetlen cselekvésnek a föld megszabadítására minden elnyomástól és igazságtalanságól a közeli jövőben található ... Hamarosan, a megtisztított paradicsomi földön, megtapasztalhatjuk a teljes szabadságot az igazságtalanságtól és szenvedéstől ... "Sok pompás előrelépés" történt humanitárius erőfeszítésből hogy segítsék az elnyomott emberiséget ... Mégis, a legpompásabb lépés Jézus Krisztus közvetlen beavatozása lesz és a az ő társuralkodóié a mennyei Királyság kormányzatban.
Mikor fog végetérni ez az utolsó nemzedék? A Biblia 70 évet mutat mint ami a Bibliai nemzedék maximális hosszának tekinthető. Mivel az Őrtorony most 1935-re mutat, mint az utolsó nemzedék kezdetére, 1935 + 70 = 2005.

Új világosság? 1935-ben a végső visszaszámlálás megkezdődött!

Az Őrtorony utolsó fogadása, hogy a végidők felkentjeiek nemzedéke, a választottak vége akiknek száma 1935-ben betelt, és a nagy sokaság is 1935-ben kezdődött, lesz az utolsó nemzedék. Az Őrtorony 2000 január 15-i száma a 13. oldalon ezt mondja:
A maradék többsége már igen koros, és az évek során azok száma akik valóban felkentek gyorsan csökken. Mégis, a nagy nyomorúságra utalva, Jézus kijelentett: 'Ha csak meg nem rövidíttetnek azok a napok, egy test sem menekül meg; de a választottakért megrövidíttetnek'. (Máté 24:21,22) Kétségkívül, néhányan Krisztus választottjai közül még a földön lesznek, amikor a nagy nyomorúság megkezdődik.
És szentelj figyelmet az Őrtorony szavainak azzal kapcsolatban, hogy a nagy sokaság érdemesnek lehet tekinthető Armageddon túlélésére:
Azoknak, akik jó dolgokat tettek Jézus 'testvéreivel' mivel ezek a felkentek az ő követői, reménységük van túlélni 'Jehova napját'. (Az Őrtorony, 1997 szeptember 15., 17. oldal).
Összegezzük ezeket a kijelentéseket és vonjuk le a következtetésünket: Néhány felkent a földön lesz, amikor Armageddon megkezdődik. A te alkalmasságod az Armageddon túlélésre jelöltségre attól függ, hogyan bánsz ezekkel a felkentekkel. A felkent osztály 1935-ben véget ért. A nagy sokaság osztály amely élve megy be a paradicsomba Armageddon túlélése után, 1935-ben kezdődött. Akik 1935-ben születtek 70 évesek lesznek 2005-ben. És a felkent osztály - egy fiatal felkent 20 éves 1935-ben 90 lesz 2005-ben. A felkentek nemzedéke kifut az időből ha 2005-nél távolabbra terjesztjük a képzeletet és a fiatalabbak a nagy sokaság nemzedékéből akiknek megadatott az új reménység, hogy túlélik Armageddont legalább 70 évesek lesznek 2005-ben. Az idő gyorsan eltelik!

Jehova Tanúi mégis vevők az Őrtorony érvelésére és kiterjesztik arra, hogy az 1935 és 2005 közti 70 év kapcsolatban van Éva teremtésével.

Az Őrtorony azt mondja, hogy nem tudjuk, mennyit ért Ádám Éva teremtése előtt. A haladék Éva teremtésének dátumában volt az Őrtorony érve, miért nem jött el Armageddon 1975-ben. Jehova Tanúi most azon töprengenek, hogy mivel a Társulat párhuzamot von Ádám és Jézus közt, és mivel Jézus az ő 'felesége' (a 144.000) előkészítését 30 éves korában kezdte el, lehetséges hogy Ádám is 30 éves korában kapta feleségét. Mivel 1975 jelölte meg Ádám teremtésének 6000. évét, ez előremutathat 2005-re, mint Éva teremtésének 6000. évére. A hetedik ezer év Jehova nyugalom napja és ez már a küszöbön áll az Őrtorony számításokkal összhangban.

A felkentek nemzedéke és az 1935-ös nagy sokaság elmúlóban van

Valóban az utolsó nemzedékben vagyunk, amely 2005-ben véget fog érni? Minden korábban megadott dátuma az Őrtoronynak téves volt, és biztosak lehetünk benne, hogy ez az időpont is eljön és elmúlik. Hamarosan ismét kényszerítve lesz az Őrtorony, hogy megváltoztassa az utolsó nemzedék 'határidejét' .

Isten hibázott, vagy az Őrtorony helyezte magát Isten Szavába?

Eltünődtél valaha is, vajon mért küldte el Isten az utolsó nemzedék üzenetét az Őrtornynak száz évvel korábban a kelleténél? Miért küldte ezt azoknak az embereknek, akik valahogy mégis a paradicsomba jutnak mivel mind meghaltak? Valóban ő küldte az Őrtornyot ezzel az üzenettel egy halott nemzedéknek? Vagy lehetséges, hogy a korai Őrtorony vezetők tévedtek magukat illetően, hogy az utolsó nemzedék részei, tévedtek Istent illetően aki különbséget tesz élők és holtak közt és tévedtek a kiválasztásukat illetően 1878-ban és újra 1919-ben mint az egyetlen hű és bölcs szolga, aki kiosztja a szellemi táplálékot? Ha ezekben a dolgokban tévedtek, vajon mi mindenben tévedtek még?

------------

A fordító megjegyzése:
Az Őrtorony idézeteket nem a folyóiratból gépeltem be, aki akarja és tudja, pontosítsa onnan.

-------------

Egyéb megjegyzések:
Ha a Társulat elfogadná, hogy Jeruzsálem pusztulása nem ie 607-ben, hanem ie 587/6-ban volt (összhangban a tudományos bizonyítékokkal) akkor itt is nyernek 20-21 évet, amit hozzáadva 1914-hez ismét 1934/35-höz jutunk mint a 2520 év letelte. Úgyhogy van még egy dobásuk... De nem akarok segíteni nekik... Zoli