Bojli, YaxYeYcarp módra
Írta: yaxeycarp - Dátum: 2010.02.02 16:37:08
Kezdjük az egészet az elejéről, amikor még csak porok, folyadékok, adalékok sorakoznak a boszorkánykonyha asztalán. Előre is bocsájtanám, hogy nem egy profi bojli gyártó bemutatót szeretnék tartani, hanem megismertetni benneteket azzal, hogy házi körülmények között is egyszerűen el lehet készíteni, az ideális csalit. Annak idején egy évig olvasgattam a különböző írásokat, néztem a videókat, hogyan is kell a golyókat elkészíteni. Aztán belevágtam, és mindezek ellenére, megtaláltam számtalan módját annak, hogyan nem lehet jó bojlit csinálni. (Elnézést kérek Edison-tól a poén lopásért!) Sokat harcoltam azzal, hogy mikor megfelelő a tészta állaga, nagyon sok alapmixet kipróbáltam, sajnos nem mind hozta a promóban leírtakat, de a most használt SBS porok kitűnő minőségűek, és könnyen kezelhető bojli készíthető belőlük. Még többet, birkóztam a különböző kinyomó alkalmatosságokkal Az egyszerű (nem olcsó, de nem jó minőségű) kinyomó pisztolytól olyan alkarom lett, mint Popeye-nek a tengerésznek, és csak hosszú harcok árán sikerült 1 kg oldódós csalit készíteni, a hurkatöltő gyors, viszont mivel nem kúpos a kivezető nyílása, keksztekercs szerű hurkát kaptam, és a golyó görgetésével, gyűlt meg a bajom. Aztán megtaláltam az ideális megoldást, kis mennyiségű csali elkészítéséhez, egy egyszerű húsdarálót. A következő lépés a görgetés, nem mindegy mekkora a hurka, ha túl kis átmérőjű, akkor hengereket tudunk belőle készíteni, ha túl nagy, akkor, minősíthetetlen a görgetés eredménye, és akkor még az is gyakorlás kérdése, hogyan kezeljük a rollert. Aztán az sem mindegy mennyi ideig főzzük, illetve szárítjuk a bojlit. Erre nem igazán tudok jó tanáccsal szolgálni, én maximum 2 percig főzöm a 20 mm-es gömböket, aztán, ha kell, egy-két napig szárítom. Ezeket azért írtam le, hogy senki ne keseredjen el, ha elsőre nem minden klappol, néhány kg bojli legörgetése után bele lehet jönni. Egyébként, a sikertelennek vélt amorf alakú fura állagú csalik nagyon sokszor fogósak lehetnek.
Az alapanyagok egy része

A nem működő eszközök

A húsdaráló

Íme, a technológia:
A por alakú összetevőket szárazon összekeverem, kivételt képez az amelyik kis mennyiségben kerül felhasználásra, azt a folyadékokhoz adom. Elegyítem a folyékony összetevőket, jól elkeverem, majd hozzá öntöm a tojáshoz, vagy oldódós bojli esetén, a gold treasure-hoz. A tojás keverésénél soha nem használok mixert, csak kézi erővel keverem, mert nem szabad, hogy felhabosodjon. Hozzáadom fokozatosan a port a folyadékhoz, közben addig keverem a géppel, amíg bírja, aztán jön a kézi gyúrás. (Nem szégyen tanulni a háziasszonyoktól.) Pihen a tészta, majd következik a hurkakészítés, görgetés, főzés szárítás, majd irány a fagyasztó. Az oldódók maradnak a szárítón.
Ilyen "egyszerű"! És mindez képekben:
Mindig kell "segítőtárs"!

A tojás, és a folyadékok

Alakul a tészta

Egy kicsit én is…

Jó lesz, mehet a kinyomóba!

Ez nem igazán gömbölyű!

A főzés.

Végső minőség ellenőrzés. Rendben!

A mindenes állvány.

Ugye nem is olyan bonyolult?
Néhány szó az állványról, a lényeg, hogy szellősen vannak a polcok elhelyezve, és a fiókok kivehetőek, fenekük egyszerű rabichálóból van. Ha nincs időm forgatni a golyókat akkor is szellőznek. Soha nem teszek egy polcra annyit, hogy egymáson legyenek.
Remélem sikerült kedvet csinálnom! Kellemes, és hatékony gyúrást kívánunk!
YaxeYcarp és Zsombi(miniYaX)
www.yaxeycarp.atw.hu