Általános jellemzők

Élőhelyük: Édesvízi rákok, emiatt könnyen tarthatóak a lakásban, nem kell sós vizet biztosítani. Feltehetően patakokban él, mint a hazai kövi rák és folyami rák.

Leírásuk: 10-13 cm hosszúak. Páncéljuk kék színű, potrohuknál vöröses foltokkal. Testüknek alsó fele fehér.

Viselkedésük: A nap éjjeli óráiban aktívabb, ha teheti napközben elrejtőzik. Meglehetősen nyugodtan tengeti életét, ám ha veszélyt érez, hihetetlen gyorsan képes mozogni. A veszély első jelére az aljzathoz simul, s szó szerint elkúszik a legközelebbi sarokba, ahol összehúzza magát. Ha kisebb veszéllyel találja magát szemben, akkor ollóival fenyegetőzik. A legvégső fegyvere a menekülés, mégpedig hatalmas szökellésekkel. Aki egyszer már látta az efféle bravúros menekülést, egyetért, hogy meglepően erősen és hirtelen ugrik az amúgy lassú állatka.

Szaporodásuk: A rákok, mint a legtöbb vízi állat, külső megtermékenyítéssel szaporodnak. A környezetbe lerakott vagy költőtáskában kikelő lárva általában a szabadban él. Ezek a rákok, mint a legtöbb tízlábú rák, védik a kikelt lárvákat: a nőstény a potrohánál a potrohlábaknál tartja a kicsiket.


Tartásukkal kapcsolatos tudnivalók: Tartásuk relatíve egyszerű. Egy ráknak egy 15-20 l-es akvárium szinte tökéletes. Jó, hogyha a vízet szűri valamiféle berendezés, de igazából a víz forgatása fontosabb. Valójában ha nem rakunk be semmi efféle szerkezetet, az se baj. Érdemes az akváriumba növényeket tenni, s ha van rá mód, akkor búvóhelyet is, hiszen nappal szívesen elrejtőznek, hogy az esti órákig pihenjenek. A legmegfelelőbb tápláléknak a fagyasztott halat tartják, elég neki kétnaponta egy darab. Lehet mellette tartani halakat, de csak ha nem sajnáljuk őket, ugyanis időről idre előfordulhat, hogy megöl egyet-egyet. Én tartok mellette négy Tetrát, mert így ha esetleg kevesli az ételt, amit tőlem kap, akkor ki tudja egészíteni, ráadásul a vadászat kellemes változatosságot jelent számára a szürke hétköznapok között. Ha egy nap azt vesszük észre, hogy mintha két rák lenne egy helyett, akkor nagy valószínűséggel nem osztódott, hanem levedlette a kinőtt páncélját. Ezt ki is vehetjük, mivel szép, de bennt is hagyhatjuk, mivel akkor megeszi, s így pótol sok tápanyagot.


Név: