Általános jellemzők

Élőhelyük: Eredetileg az egykori Palesztína területén éltek, mára ott már nem gyakoriak. Föld alatti üregekben élnek, mint a mi hazai hörcsögünk (Cricetus cricetus), s nappal nem is igen jönnek elő.

Leírásuk: 17-18 cm hosszúak kifejletten. Farkuk rövid, 1 cm körüli. Színük nagyon változatos, már rég nem megfelelő az "arany" jelző, hiszen a tenyésztés következtében mára már szinte minden színárnyalatban tudnak "előállítani" hörcsögöt. Az eredeti hörcsög, az ún. vadtípus így néz ki.

Viselkedésük: Éjszakai állatok, mint a legtöbb rágcsáló. Territóriumukat védik, éppen ezért ha úgy egyedeket akarunk összeereszteni, akkor óvatosan kell összeszoktatnunk őket. Harcok előfordulhatnak, ezzel döntik el, hogy ki legyen az úr. Ha a harcok nagyon elfajulnak, ami előfordulhat, akkor nagyon javasolt különvenni őket. Nem különösebben vad állatok, az embert hamar megszokják, s kezdeti harapdálásokat leszámítva nem okoznak sérülést, ráadásul nem piszkítanak az ember kezébe szinte soha, ami nagy szó egy rágcsálónál. Persze a fiatalok azért még néha-néha igen. Társas lények, a hím időről-időre kifejezetten igényli egy nőstény társaságát. Éjjel okozhat kellemetlenséget csipogásuk, ugyanis néha veszekednek. Érdekesség gyanánt megjegyezném, hogy előfordulhat, hogy ha egy egyed meghal, a többiek esetleg esznek belőle. Az enyémek, méghozzá különböző, és egymással nem kapcsolatban álló "kolóniákban" következetesen a halott egyed fejét rágták le. Sajnos nem tudom, hogy ez általános gyakorlat-e.

Szaporodásuk: A nemek megkülönböztetése nem nehéz. A hím karcsúbb, s testének hátsó vége kicsúcsosodik. Ezen kívül a végbélnyílás és az ivarnyílás a nőstények esetében közel van egymáshoz, míg a hímeknél távolabb. A hímek nemiszervei kívül nem látszanak, esetleg tisztálkodáskor. Ha szaporítani szeretnénk, érdemes egy hím mellé több nőstényt rakni. Már relatíve hamar, 7-8 hetesen elérik az ivarérettséget, s nagyon szapora állatok révén nem nehéz őket szaporítani. Viszont nem szabad túlzásban vinni, mert a nőstények hamarabb meghalnak, ha egymást érik a szülések. Fontos a bőséges élelmezés, mivel az anya könnyen felfalhatja kicsinyeit, ha úgy érzi, nem tudja őket felnevelni. Ilyenkor fontosak a lédús gyümölcsök és zöldségek. A kicsik 2-3 hét vemheség után születnek, számuk 4-10 között változhat, sőt néha még tíznél is többen születnek egyszerre. Teljesen vakon és csupaszon születnek, fülük sincs még kinyílva. A fészket ez idő tájt nem jó bolygatni, és a kicsikhez semmiképp sem szabad nyúlni, mert ekkor az anya kitagadhatja őket, sőt rájuk is támadhat. A fészket 2 hétig ne is próbáljuk kitakarítani. A kicsik 3 hétig szopnak, de hamarabb is kijárhatnak a fészekből, igaz az anyuka visszacipeli őket. Négy hetesen már elválaszthatóak anyjuktól s tanácsos a különböző neműeket különválasztani. Arról, hogy ezidő alatt a hímmel mit kezdjünk, megoszlanak a vélemények. Sokak szerint a hím felfalhatja a kicsiket, de az én személyes tapasztalataim szerint a hím tiszteletben tartja a nőstény fészkét, sőt, ha a vemhesség előtt egy házban laktak is, a hím a vemhesség vége felé kiköltözik a fészekből, s nem zaklatja a nőstényt, sőt egy bizonyos kor után a kicsik átjárhatnak hozzá aludni. Természetesen ez sem biztos, de az én hörcsögeim így viselkedtek. A legbiztosabb talán szigorúan figyelni, s azonnal kivenni a hímet, ha támadna, de ha nem támad, akkor még segítheti is a nőstényt.


2005.08.20án születtek aranyhörcsögök, sajnos csak 3an maradtak, 2 kicsi pár naposan halt meg, s egy kicsi pedig a napokban, feltehetően valamilyen születési rendellenesség miatt. Tapasztalataim leírom itt:

A terhesség egészen nyilvánvaló volt már szinte két héttel a szülés előtt is, az addig karcsú nőstény - Tehénke - szemmel láthatóan elkezdett gyarapodni. Szülés előtt, ahogy az alábbi képek mutatják, már hatalmas volt a pocakja. A kicsik természetesen csupaszon születtek, a 3. nap táján kezdett a színűk megváltozni, és aznap láttam először ásítani őket :) Az apuka - Polaris - végig a fészekben maradt, a kicsit imádják, sokszor rajta fekszenek, s Polaris gyakran őrizte őket, míg az anyukának máshol volt teendője. Két hét után kezdtek el önállóan enni és vakon mászkálni. Szemeik ma - 2005.09.04. - még nem nyíltak ki. A roborovszki törpehöcsögöknél sokkal lassabban fejlődnek, szinte fele olyan gyorsan. Ezt azért is tudtam megfigyelni, mert kis roborovszkik is ugyanaznap születtek.

Így nézett ki Tehénke a szülés előtt 2 nappal:


Így nézett ki egy nappal szülés előtt:


Így néztek ki a kicsik születésük után:


Így néztek ki háromnaposan:


Így néztek ki ötnaposan, mikor már látszott ki milyen szíű lesz:


Ilyenek voltak 11 naposan, mikor már mászkáltak:És ilyenek voltak két hetesen:Tartásukkal kapcsolatos tudnivalók: Tartásuk egyszerű. Legideálisabb talán egy terrárium, mivel könnyen tisztítható, nehezen szöknek ki, s nem rágják a rácsot egész éjjel. Egy 30-40 literes terrárium tökéletes számukra. Mivel éjjel aktív állatkák, ezért fontos, hogy kapjanak valami búvóhelyet. Ha hazavisszük az új hörcsögöt a boltból, már akkor azonnal érdemes adni neki valami helyet, mivel feltehetően az utazás okozta stressz és idegesség nem tesz jót neki, s mindennél jobban szeretne elbújni a Világ elől. Az emberrel szemben igen szelídek, nyugodtan ki lehet őket venni, igaz, az első napokban haraphatnak. Rágcsálók lévén fogukat állandóan koptatniuk kell, hiszen folyamatosan nő. Emiatt érdemes adni nekik valamit, pl. egy fadarabot, amit kedvükre rághatnak. Ez azért sem árt, mivel ha fa búvóhelyet veszünk nekik, akkor jobb híján azt fogják szétrágni. Almozásukhoz a forgács a legideálisabb, s fészküket pedig szénából, zsebkendőből vagy akár vattából is szívesen építik. Ha hozzájutnak ezen alapanyagok egyikéhez, szinte azonnal pofazacskójukba tömik, s elfutnak vele. Ilyenkor nem kell megijedni, nem fulladnak meg, legalábbis nem valószínű. Egyébként ha valami finomat kapnak, azt is gyakran tömik pofazacskójukba. Ilyenkor eléggé szórakoztatóan néznek ki. (Például így vagy így.) Sikerült lefényképeznem ahogy kiüríti a pofazacskóját az egyik, Tehénke nevű lány hörcsög. A kezével mintegy kifordítja a pofazacskót. Íme. Etetésük legyen változatos: magvakat, zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret, sajtot, lisztkukacot, s még sok mást is szívesen fogyasztanak, ám jó tudni, hogy takarékos állat révén hajlamosak egy általuk választott helyre felhalmozni a megmaradt élelmet, ami bizony meg is romolhat, ezért érdemes figyelni. Nagyon tiszta állatok, sokat tisztálkodnak, s egy kijelölt helyet használnak WC-nek, ami azért is jó, mivel azt a részt akár naponta is tudjuk takarítani. Mozgásigényük meglehetősen nagy, a mókuskerék nagyon jó megoldás, s a mostanában kapható "hörcsöglabdát" is nagyon szeretik.


Név: