Zakynthosra utazóknak

 

 

2009. júliusában voltunk Zakynthoson.  A helyi idegenvezető „segítőkészsége” indított el abban, hogy segítséget nyújtsak (helyette) az ideutazóknak.

Kezdhetném úgy, mint a többi úti élménybeszámolók, miszerint a szállás ilyen-olyan, a szoba amolyan. Ehelyett, mint említettem javaslok néhány programot:

 

A helyi idegenvezetőt sok esetben nem az odautazó turisták életre szóló élményei érdekli, hanem az ő haszna. Ezért például ha le akar beszélni arról, hogy béreljetek autót, kvadot vagy robogót — helyette menjetek az ő általa szervezett programokra — akkor ne hagyjátok magatokat. Az idegenvezetőnk által bérelhető kvadunk 50 euró lett volna, de mi bementünk az első kölcsönzőbe és 30 euróért béreltünk egy 125-öst. A közlekedés megfelelő sebesség mellett (kanyarokban) tökéletesen biztonságos. Kevesebb az őrült száguldozó, mint hazánkban. Az útbaigazító táblák jók, habár, ha extra helyre mentek nem árt a GPS. A bérléskor általában adnak térképet, de ha mégsem akkor itt egy.

A sziget látnivalóit erőltetett menetben meg lehet nézni 1 nap alatt. De ez nem erről szól, ez nyaralás ugyebár.

 

 

1. Porto Zorro (tengerpart)

A part nem, de a tenger hőmérséklete lenyűgözött, nagyon meleg volt. Kicsit felháborított, hogy a napozóágyért még du. 5-kor is 5 eurót kértek.

 

2. Vassilikos (tengerpart)

Nekem ez a tengerpart tetszett a legjobban. Itt lehet látni egyébként a teknős tojásokat illetve azok helyeit.

     

 

3. LAGANAS és környéke

Szerintem ez a legnyüzsgőbb turista város. Laganas strandja nem igazán nyűgözött le, de Agios Sostis-nál a kis hídon átsétálva a szigetről a látvány gyönyörű.

Itt látható 9-11 körül a kikötőben az öreg teknős.

A kis híd mellett lehet bérelni motorcsónakot, amivel át lehet hajókázni a teknősszigetre. 1 óra 25 euróba kerül két fő részére. De mivel a hajóút állítólag 1,5 óra csak oda, minimum 4 órára kell kibérelni egy kis motorcsónakot. Mi nem mentünk át, de lehet, hogy megérte volna L

    

 

 És van Mc-i J

 

4. Keri városától nem messze a „Keri Lighthouse” ez látható:

 

Itt van egy kis étterem gyönyörű kilátással, az árak mint máshol.

 

Kicsit tovább haladva az úton felfelé ez a látkép fogad:

 

 

5. Exo Hora

Akárhány éves Olajfa a falu közepén. Fénykép nem készült (nem is annyira különleges). Az olajfánál lefordulva a tenger felé vezet egy szűk utca majd egy V elágazás, ahol balra tarts van. A GPS nagy segítségünkre volt. Innen néhány km és egy frissen aszfaltozott út végénél elénk tárul egy gyönyörű sziklás part. A tengerre egy 1,5 km-es sziklás út vezet melyen még kvaddal sem lehet lemenni CSAK gyalog. Viszont leérve a tengerhez egy kis öböl vár. Aki romantikázni akar, a késő délutáni órákban az itt megteheti. Sokan nem fogják zavarni őket…

   

 

 

 

6. Porto Vromi

Innen lehet hajóval tovább menni a SHRIWRECK azaz a hajóroncsos öböl felé.

Természetesen naponta többször is indul járat. De 9:30 előtt nem érdemes érkezni, mert az öböl árnyékban van, ilyenkor nem olyan szép a tenger, mint napsütésben. 12 körül az egész katlant nap süti be, ilyentájt viszont hőgutát lehet kapni a tűző napon. J A tenger hűvösebb a többi parthoz képest, de gyönyörű.

  

 

7. SHRIWRECK azaz a hajóroncsos öböl

  

 

 

 

A kikötő és az öböl között számos barlang van, amibe ha a hajó beúszik, akkor kifelé nézve a vizet ehhez hasonló színbe lehet látni. Ezt a látványt és színt semmilyen fénykép nem tudja visszaadni.

  

 

8. Zakynthos a repülőből

 

Egyéb :

A helyi sör nekem ízlett.

 

Néhány alapvető görög szóra szótárt kaptunk egy vendéglőben:

 

A repülőn 3 órás késés után az alábbi feliratú szendvicset szolgálták fel J

 

A szállás: paradise studio apartman / Agrassi

Tiszta, tágas heti 2 alapos takarítás

 

Mi csak ezeken a helyeken jártunk, ezekről tudtunk írni. Szerintünk a görög szigetek közül Zakynthos bővelkedik a legtöbb természeti szépségben. Aki teheti, menjen el erre a szigetre, ne hagyja ki!

 

(Ja, még valami, habár mi sem így csináltuk: Ha a szállás nem a sziget másik oldalán van a reptérhez képest, akkor nem érdemes befizetni a transzferre, ugyanis taxival még 1 főre is olcsóbb.)