2024.05.23.
 
  Kezdőlap
template designed by Joomla-templates.com
 
Kiemelt témák
Globális klímaváltozás
Védett szigetek - Gönyű
Fenntartható fejlődés
Oldal navigáció
Kezdőlap
Hírek
Sajtószoba
Kérdések és válaszok
Kapcsolat
Linkek
Keresés
Galéria
English
Administrator
Archívum
 
Mi lesz a védett szigetekkel? PDF Nyomtatás Email
Írta: ZD Online webmester   
2007.11.30.

 Az alábbiakban Tóth Gyula, 2007. november 30-án, a Kisalföld Online -on megjelent cikke olvasható. 


Gönyű - A Gönyűn épülő erőművet nem ellenzi, azonban számos kérdésre írásos választ vár a Győri Civil Kontroll, nem elégszik meg a hatástanulmánnyal. Hangsúlyozottan a védett dunai szigetek miatt emelte fel hangját a szervezet.

A Győri Civil Kontroll Egyesület elnöke, Reuter György állítja, a Gönyű határában épülő, gázturbinás erőmű beruházója gazdasági megfontolásból tönkretett egy, a „Natura 2000" környezetvédelmi program védelme alatt álló területet.
 
– Tudjuk, a beruházó érdeke, hogy az erőmű területének feltöltése, valamint a hűtővíz kivétele, majd a Dunába visszaengedése minél kevesebbe kerüljön. A kitermelt anyaggal tölti fel a létesítmény helyét, a kotrásnak áldozatul esnek a védett szigetek, amelyek különleges madárvédelmi területek – mondta lapunknak Reuter György.
 

 

Gönyű
Gönyűi mellékág: Az itt található védett szigetek elvesztésétől
tart Reuter György és a környezetvédő szervezet. Fotó: Tóth Gyula
 

 

Az elnök hozzátette, információik szerint a vízügyi igazgatóság olyan indokkal adta ki a vízjogi engedélyt a védelem alatt álló terület megsemmisítésére, hogy a gönyűi mellékág rehabilitációja és árvízlevezető képessége miatt fontos a meder kotrása.
 
– Véleményünk szerint ennek az ellenkezője az igaz. A kiadott engedély a törvény által működtetett kiskapuk egyike. Amennyiben a védett területről kitermelt hordalék az erőmű területére kerül, úgy ez az akció másutt is precedensértékű lehet.

Mi nem az erőmű ellen vagyunk, az épüljön meg, csak a törvények betartásával történjen.

– A természet védelmét helyezzük előtérbe – hangsúlyozta Reuter György. A környezetvédő szerint a vízjogi engedély nem elég arra, hogy a beruházó a munkákat megkezdje.

– Márpedig a munkák folynak, holott szükséges lenne az építési, valamint a környezetvédelmi engedély megléte is. Ugyanakkor választ várunk mind a tíz kérdésünkre, amelyeket már augusztusban feltettünk a beruházás vezetőjének s máig nem kaptunk választ. Ami hatástanulmányt küldtek, az hiányos, ugyanis csak az erőműre vonatkozik, nem vizsgálja annak együttes hatását a környező más beruházásokkal – mondta a Civil Kontroll elnöke.

Reuter György a Kisalföld kérdésére válaszolva megjegyezte, le kell ülni és tisztázni a további lépéseket. Az elnök hajlandó személyes találkozón – amelyen lapunk is jelen lenne – feltenni kérdéseit a beruházónak, akitől akkor egyenes válaszokat vár. S írásban is kéri azok megerősítését.

 


Az eredeti cikk ide kattintva is olvasható.
Frissítve ( 2008.04.01. )
 
Hírlevél
Iratkozzon fel havonta megjelenő hírlevelünkre.



 

A Zöld Demokraták az Európai Zöldpárt magyar tagja

 

Zöld IQ Egyesület


© 2024 Zöld Demokraták - ZD online
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.

Get The Best Free Joomla Templates at www.joomla-templates.com