Az orosz nép táplálkozását a cárok uralkodása alatt az egyoldalúság,
egyszerûség jellemezte, míg a fõuri konyhákon a bizánci birodalom
pazarló étkezési módszereit alkalmazzák. A XVII. és a XVIII. században,
különösen Katalin cárnõ és Péter cár uralkodása alatt a francia konyha
vált uralkodóvá.
Az ország hatalmas területén minden éghajlat megtalálható. Különösen
kedvezõ az éghajlata a Fekete-tenger védett vidékeinek, amelyeket a Krím
és a Kaukázus óv meg a hideg légáramlatoktól. Az országot övezõ hatalmas
tengerekben, a hatalmas tó- és folyamhálózatban mindenféle hal-, rák- és
hüllõféle megtalálható. A marha, a borjú- és a birkahúsokon kívül a
sertés és a kecske húsát is felhasználják konyháikon. A szárnyasok
bõségébõl következik, hogy különösen sokféle szárnyasétel található
étrendjeikben. A vadak számos fajtáját ismerik és készítik.
Az éghajlati és domorzati viszonyok az étkezésben specializálódást
eredményeztek. A Kaukázusban fõként kecskét és juhféléket tenyésztenek,
és ezekbõl készülnek a legnébszerûbb ételek. Szibériában a nagy hideg
miatt a zsíros ételeket kedvelik, így például a sertést szalonnájával
sütik meg, és pecsenyéjükön a szalonnaréteg rendszerint vastagabb, mint
a hús.
A mezõgazdasági termékeik gazdagsága meglátszik az ország
konyháján. Ukrajna és Grúzia mezõgazdasága kitünõ árukkal látja el a
nagyvárosok konyháit. A városok mellett létesített óriási kertészetek az
év minden szakában a friss zöldség-, saláta- és fõzelékfélék, valamint a
gyümölcsök legbiztosabb forrásai.
A hagyományos konyhatechnikai eljárásaikon kívül igen nagy kultusza van
a rostélyon és nyárson sütés módszereinek. A kaukázusi saslik, amely
õsrégi eredetû ételük, bírkahúsból készült nyárson sütve, faszénparázs
felett forgatva. Ma már az egész világot meghódította.
Ételeik elkészítéséhez a modern technikai eszközöket alkalmazzák, de
egy-egy köztársaság specialitását a hagyományos készítési mód jellemzi,
pl. a grúzok scsi levesét agyagedényben fõzik, és az ételt a
fõzõedényben szolgálják fel.
Köztársaságonként változik a felhasznált zsíradékféle. Sok olajjal és
vajjal fõznek, de felhasználják az ürü és a marha kisütött faggyúját
is.
Jellemzõ étkezésükre a bõséges reggeli, amelyet húsfélékbõl,
halakból, tojásfélékbõl, zöldsalátákból készítenek, ezt követi a tea, a
tej vagy valamilyen tejtermék. Az ebédek és a vacsorák bevezetõje a
"zakuszi", amely tulajdonképpen vegyes ízelítõ. A vegyes ízelítõk
Oroszországból származnak, ahol már a múlt században együtt tálaltak
különféle hideg ételeket. Divatját inenn vették át elsõsorban a franciák
és a svédek. Nehéz lenne pontos elõírást adni arról, hogy mit is találnak
a zakuszikban, mert minden idõben a rendelkezésre álló tengeri és folyami
halak, fõzelék- és húsfélék stb. változataiból állítják össze, így
például füstölt lazacból, szárnyassalátákból, rákmajonézbõl,
ráksalátából, töltött uborkából, füstölt libamellbõl, sajtfélékbõl,
salátafélékbõl készítik.
A leveseik tartalmasak, bõven fõznek bele húst és zöldségféléket és
azokkal együtt tálalják. Készítenek erõleveseket, krémleveseket, de
ezeket a húsételek után vagy közben fogyasztják. A meleg elõételeik
között a fõtt vagy sült húsos tésztafélék, a hal -és tojásételek, a
belsõségek és a fõzelékfélék gazdag változatai találhatók.
Húsételként az egyben sült vagy párolt húsételeken kívül a frissen
készített szárnyas-, vad- és vágóállatok felszeletelt húsrészeinek
sokféle változatát készítik. Ezeket sült burgonyával, káposztafélékkel és
sok salátával tálalják. Nagyon sok nyers hagymát fogyasztanak, és
zöldhagyma szárát is felhasználják saláták készítéséhez. Az uborkát
héjával együtt felszeletelve, nyers paradicsommal, hagymával,
ecettel, olajjal ízesítve készítik. A káposztát nyersen, salátának vagy
savanyítva, hagymával és olajjal elkeverve kedvelik. Vajas és omlós
süteményeket sütnek, egyéb cukrászkészítményeiket kevés vajkrémmel és
sok tejszínhabbal készítik.
Fagylaltjaik és parfékészítmények igen jók, és az év minden szakában
kaphatók. A gyümölcsöket héjával együtt fogyasztják. Az almát még
kompótnak sem hámozzák meg.
Tejet és tejterméket, különösen sajtot használnak mind az ételekben,
mind kiegészítõ ételként.
|