Liszt Ferenc tanult művei

Mazeppa

Mazeppa közismert figura a romantikus irodalomban. A közösség, ahol élt kivetette magából, egy lóra kötözték, és a lovat kikorbácsolták a pusztába. Amikor a ló elpusztult, Mazeppára is halál vált, de a kozákok megmentették. Lassan a harcokban bebizonyította rátermettségét, és vezérük lett. Több költő és író is feldolgozta a történetet.
Liszt Ferenc a Victor Hugó féle változatot használta a művéhez. A szimfónikus költemény annál a résznél kezdődik, amikor a lovat a rákötözött Mazeppával elkergetik. Ezt a részt hallod felvételen, addig, amíg a ló elpusztul.
XV. magyar rapszódia

Liszt Magyar rapszódiái (összesen 19-et írt) az akkoriban népdalnak hitt, népies műdalok, és cigányzenekarok által terjesztett dallamok feldolgozásai. A XV. Magyar rapszódia a Rákóczi-induló dallamát dolgozza fel. Ha a videófelvételen megfigyeled Vásári Tamás előadásában a művet, meg fogod érteni, miért jelent meg Liszt egyik koncertje után ez a karikatúra róla:

Berlioz - Rákóczi induló

A Rákóczi induló dallamát Berioznak is megmutatták, amikor Magyaroroszágon koncertezett. Tulajdonképpen az ő feldolgozásában lett világhírű a mű. Állítólag Berlioz-t annyira fellelkesítették a tüzes magyar dallamok, hogy órák alatt írta meg a zenekari változatot. A bemutatón a lelkesedés viharáról számolnak be a tudósítások. A Rákóczi-induló dallamát azóta sem sikerült senkinek jobban feldolgozni.
A művet a világhírű, indiai származású karnagy Zubin Mehta vezényli. Ő volt az, aki az első Három tenor koncertet, (és még többet is a későbbiekben) vezényelte. Ez a felvétel is az egyik ilyen koncerten készült.
Érdekesség: a felvételen Arnold Swarzenegger segít be a vezénylésbe a nézők között.
Magyar fantázia

A Magyar fantáziában a Magasan repül a daru kezdetű népies műdalt dolgozta fel Liszt. Ugyanez a dallam az alapja a 14. Magyar Rapszódiának, tulajdonképpen ennek a zongoraverseny változatát készítette el.
Különlegesség
Magyar fantázia - Befejezés

Ezen a felvételen a Magyar fantázia végét hallhatod. A előadók: Cziffra György, a legendás hírű zongoraművész, és fia, ifjabb Czifra György, a szintén világhírű karmester. Apa és fia kapcsolatáról csodákat meséltek, de a felvételen is jól látható a két művész kapcsolatán felül az a tapintható tisztelet és megbecsülés, ami apát és fiát összeköti. Lánya nyilatkozatában azt mesélte, hogy apjára és nagyapjára mindig úgy emlékszik, amint a zongorára könyökölve beszélgetnek, készülnek a koncertekre.