Kárpáthy Zoltán, pantomimművész 

magyar english

Életrajz

 

KÁRPÁTHY ZOLTÁN, * Budapest, 1939.

 

 

Első önálló pantomimestjét 1963-ban mutatta be SZÓT KÉR A CSEND címmel. Ezt követték a STYLUS MIMESISEK, valamint a TOPA ÚR TÖRTÉNETEI.

 

Ezekkel turnézott bel- és külföldön, Csehszlovákiában, Németországban, Párizsban. Mimodrámákat mutatott be társulatával, a Debureau Pantomim Együttessel.

 

Marcel Marceau ajánlásával 1971-ben résztvett a II. Nemzetközi Pantomim Fesztiválon Prágában. 1980-ban Finnországban, Helsinkiben és Tamperében tartott bemutatóval egybekötött előadásokat. Hat év klasszikus balett tanulást követően 1959-ben áttért Etienne Decroux "mime pur" technikájának elsajátítására.

 

Mestereiként Jean Soubeyran-t és Jacqes Lecoq-ot jegyzi, akiknél Németországban a Palucca Shule-ban és Párizsban tanult. 1968-ban a Magyar Táncművészek Szövetsége támogatásával megnyitotta a Magyarországon első alkalommal önállóan müködő Pantomim Iskoláját. Ezen kívül az ország számos nagyobb városában is foglalkozott mim-képzéssel.

 

Szóló műsorai mellett kiemelkedő pantomim bemutatói:

 

A háború az egészen más, Aululária, Emberkert, Kisded játékok, Inga, Motel, Kaleidoszkóp, Én-Te-Ő, Szaltó mortále, Beckettre várva .3.

 

Prózai és zenés színházi előadások, valamint az MTV felkérésére készített, tanított be mimográfiákat. A jelentősebbek:

 

Egy vasárnap New Yorkban, Peer Gynt, Trójai nők, Zsiska, A dzsungel könyve, Emil és a detektívek, Pacsuli palota, Párizs fia dalol, Kalózok szeretője, Bajazzók, Óz a csodák csodája.

 

1963-tól a magyar színháztörténet első professzionista pantomimművésze.

Nézelődés

 

Home


Pictures


Contact Me


MIME CLASSIC Pantomime School

2008

^ back to top ^

 

design: OsvátA