Hogy cigány vagy ne tagadd, vállald bátran, hogy ki vagy így lehetsz csak büszke s önmagad

A Zombai Romákért Egyesület 2004. április 26-án alakult, azzal a céllal, hogy a Zombán élő roma és hátrányos helyzetű embereket segítse. A gyermekektől az idősekig mindenkivel foglalkozunk, képviseljük érdekeiket.

Elnök: Ifj. BOROS FERENC

Pénzügyi alelnök: SZANCSIK MÁRIA

Szervezési alelnök: KOLOMPÁR IGNÁC

 

Az egyesülettörténete:

a megalakulás után a 2005-ös éve volt az áttörés, amikor az első nyári táborunkat megszerveztük Fonyódligeten és elkezdtük közösségi szobánk kialakítását.

2005. második felében a Világbank által támogatott Small Grants programunkkal tudtunk más településekre eljutni és együttműködve tovább dolgozni.

A 2006-os évben már a Nemzeti Civil Alapprogramhoz tudtunk pályázni, ahol a Völgységi pályázati és információs hálózattal szinte megyei szervezetté nőttük ki magunkat. A hálózat hetente megjelenő hírlevéllel, és havonta megrendezésre kerülő civil kerek asztal beszélgetésekkel segítette a megye roma szervezeteit.

Ezt a programunka tovább folytatva a VÖRÖS (Völgységi Roma ÖSsezfogás) nevű informális hálózattal már országos szintű konferenciákat, találkozókat tudtunk szervezni, és nagyon sok kapcsolatot szereztünk a különböző minisztériumokkal és azok háttérintézményeivel.

2006. év óta jelentünk meg a településen, mint munkaadók, közhasznú foglalkoztatással, illetve 2008. márciusától megváltozott munkaképességű munkavállalókat is foglalkoztathatunk, mivel akkreditációval rendelkezünk.

2008-ban a települési önkormányzat ingyenes használatra bocsátott nekünk egy ingatlant, amelyet karitatív célokra használunk: hajléktalanok hajlékkal történő ellátását, szükség esetén étkeztetés, házi segítségnyújtás biztosítását.

 

Tevékenységi körünk:

 

·        Cigány hagyományőrzés: minden évben roma (tolerancia) napot szervezünk, ahol igyekszünk bemutatni a cigányság értékeit. 2006-ban Zombai Virágszálak Roma Club létrehozása, amely jelenleg 18-20 főből áll, akik a romológia minden területéről ismereteket szereznek, tudásukat bemutatják a megye különböző rendezvényein, önkéntes munkájukkal segítik az egyesület programjainak megszervezését pl.: szórólapoznak, kipakolják és elpakolják a maradék adományokat, szemetet szednek, programok után takarítanak.

·        Jelenleg folyó programunk az Oktatási és Kulturális Minisztérium Reneszánsz 2008 Tengertánc elnevezésű projekt keretében táncházakat és kosárfonás oktatást  szervezünk.

·        Gyermek és ifjúságvédelem, roma és hátrányos helyzetű gyerekek számára hasznos szabadidős programok szervezése : minden évben nyári tábort szervezünk a Balaton partján,  közösségi teret tartunk fenn, ahol  tanoda program beindítását tervezzük, , minden héten szerdán cigány hagyományőrző klubfoglalkozást tatrunk

·        Egészségmegőrzés, betegségmegelőzés: minden évben több alkalommal egészségnapokat szervezünk, ahol ingyenes szűrésekkel várjuk a község lakosságát: vérnyomás, vércukor, koleszterin, triglicerid, testtömegindex mérés.

·        Közhasznú és rehabilitációs foglalkoztatás: jelenleg 2 fő főállású és 1 fő megváltozott munkaképességű személy dolgozik egyesületünknél, illetve megbízási szerződéssel 3 fő valamint vállalkozói jogviszonyban könyvelő segíti a munkánkat. A gyerekek neveléséhez 1 fő tanár , programjaink szervezéséhez 1 fő főállású és 1 fő megbízási szerződéssel rendelkező kulturális szervező munkatárs , a táncházak lebonyolításához 1 fő táncoktató, a kosárfonás oktatáshoz 1 fő kosárfonó áll rendelkezésünkre. A szervezet munkáját 1 fő szociális munkás segíti, aki jelenleg társadalmi munkában dolgozik.

·        Más civil szervezeteknek nyújtott közhasznú szolgáltatások: szoros kapcsolatban dolgozunk a megyében működő civil szervezetekkel, főképp az információáramlás elősegítésében. Ehhez két jelentős projektet bonyolítottunk le mindkettő a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával: 2006-ban indult el a Völgységi pályázati és információs hálózatunk, amely 2007-ben folytatódott a VÖRÖS (lgységi Roma ÖSszefogás)

·        Családsegítés, szociális tevékenység: adományosztások szervezése évente több alkalommal, házi segítségnyújtás bevezetése és működtetése

·        2008. július hónaptól hajléktalan szálló megnyitása, a települési önkormányzattól ingyenes használatba kapott ingatlanban karitatív tevékenységet végzünk: hajléktalanok hajlékkal történő ellátása, szükség esetén étkeztetés és házi segítségnyújtás biztosítása.

·        2007. őszén egyesületünk tagja lett a Sárköz-Dunamente-Sióvölgye LEADER akciócsoportnak

·        Minden év végén a Zombai Cigány Kisebbségi Önkormányzattal közösen megszervezzük a karácsonyi ünnepséget, ahol vacsorával, műsorral és karácsonyi csomaggal kedveskedünk tagjainknak, roma és hátrányos helyzetű családjainknak.

·        Pályázatfigyelés, a pályázatírás, a beszámolók elkészítése, az ügyfélfogadás napi feladataink közé tarozik. Jól felszerelt irodánkban, komfortos környezetben dolgozunk.

 

                 | Copyright - Made by : KINGARTWEB DESIGN STUDIO |