DDP  és DESEDA körtúra
2009.09.26.
16 km  200 m
   

Kellemes, nyárias őszben 15-en jöttünk össze erre a szép tókerülő túrára. A Deseda-tó strandja előtt gyorsan megvolt a nevezés /Felnőtt 400.- Gyermek 250.- /
A nevezési díjat egyesületünk átvállalta, köszönjük! Egy  0,5 l-es ásványvizet is vételezhettünk az útra, ez jó ötlet volt a rendezőktől.
A piros sáv jelzésen elindulva az evezős centrum felé mentünk itt a rendszeres DDP járók beszerezhették az igazoló nyalókát tőlem. Ez a túra a tóról szólt sokat nem lehet írni róla a part közelében kialakított szép séta és kerékpár úton , erdőn, mezőn, néha szántóföldek szélén vezetett a túra. Sok szép nyaralót láttunk útközben és autós forgalom is volt mivel a közeli szőlőkben éppen szüreteltek. A 67-es utat elérve megnéztük a Republik együttes által állított obeliszket , majd bementünk a közeli arborétum felé. Itt sajnos csalódás volt, hogy a hídat biztonsági okból lezárták igy az arborétumot csak messziről láttuk. A jövő év tavaszán viszont erre vezet az egyik DDP szakaszunk igy majd akkor megnézzük.
Visszatérve útvonalunkra a piros kereszt jelzés vezet a tó másik partján. A sok horgász mellett itt láttunk szárazra került halakat, valószínúleg repülő halak lehettek és nem tudtak visszatérni a vízbe. Elég hosszú nyilt terep után szép erdei ösvényen haladtunk és közben aki akarta láthatta a legendás "Desedai krokodilt" is. A vízben hattyúk és vadkacsák figyeltek ránk  de nem zavartuk egymást. A gáton átkelve gyorsan vissza értünk a strand területére.
Útközben 3 ellenőrző ponton kellett pecsételtetnünk.  A célba érkezve  mindenki megkapta a megérdemelt jelvényt, emléklapot és egy a túra alkalmából készült pólót is.  Ezt aztán  fel is próbáltuk egy csoportkép kedvéért.
Köszönöm, hogy velem tartottatok:

Hevesi Zoltán
túravezető

Kaposvártól északra található hazánk leghosszabb mesterséges tava a Deseda. A tavat a hasonló nevű patak völgyzáró gáttal történő elgátolásával duzzasztották fel 8 km hosszúságban, 1975-ben.
A tó és erdővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek egyaránt kellemes időtöltést nyújt. A Toponárhoz közeli részét főként a fiatalok, a sportolást és a strandolást kedvelők látogatják, míg a Magyaregrest és Somogyaszalót érintő partszakasz a csendet, nyugalmat keresők pihenőhelye.
Halállománya – melyben a magyarországi őshonos halfajok találhatók – elismert horgászparadicsommá tette a tavat.
A Deseda-tó mellett egy tájidegen akácos területen 28,7 hektáron arborétumot telepítettek 1978-ban. Az arborétumban szinte minden hazai fafaj megtalálható, a telepített lombos fák fajszáma 73, a tűlevelűeké 38, utóbbiak főleg exóták. Az arborétum egyik sétaútja (1,4 km) közvetlenül a vízpart vonalát követi, a másik (1,7 km)körsétaút-szerűen kanyarog a facsoportok között. A fiatal arborétumban tájképi szempontból impozáns látványt nyújtó tűlevelűeket, hamis ciprusokat, tujákat és jegenyefenyőket sorokban és csoportosan ültették. A külhoni fajok mellett a hazai lombhullató fáink – ezüsthárs, bükk, nyír – is helyet kaptak.


DDP és Deseda túra