További cikkek:

A bajnok szakított barátnőjével, mielőtt Szófiába ment

2004.július 9.
Az interju forrása: http://www.standartnews.com/archive7ds/2004/07/09/forum/d3666_5.htm

A műkorcsolya sztár Evgeni Plushenko 3 nappal ezelőtt jött Szófiába, hogy együtt dolgozzon Sergei Petukhovval - Albena Denkova és Maxim Staviski táncospár koreográfusával. Az egyhetes itt tartózkodása alatt az orosz műkorcsolyás az új rövidprogramját fogja megtanulni a Szláv jégcsarnokban.

Plushenko csak 21 éves, de már háromszoros világ- és Európa-bajnok. Az egyetlen dolog, ami hiányzik neki az olimpiai cím. 2002-ben Salt Lake City-ben ezüstérmet kapott.

Volgográdban kezdett edzeni, amikor még csak 4 éves volt. 11 évesen már tudta az összes tripla ugrást, de rögtön azután bezárt a városuk jégpályája és a fiú elutazott Mishin iskolájába Szentpétervárra. Mind a mai napig vele dolgozik.

Plushenkót, Mishint és Petukhovot a jégpályánál találjuk. Mishin egy videókamerával veszi föl az edzést, mialatt Petukhov Plushenkonak magyarázza a mozdulatokat. 10:40-től 11:50-ig a műkorcsolyázó egyetlen egy mozdulaton dolgozott, ami nem több mint 20 másodpercet foglal majd el a programjából. Ezután a rész után megkérdeztem őt az interjúról és megígérte, hogy megcsináljuk, de csak egy óra múlva. A bajnok folytatta az edzést a jégen kívül a baletteremben. 1 órakor viszont már az előcsarnokban volt, készen arra, hogy válaszoljon a kérdéseimre.

K: Ez az első látogatásod Bulgáriában?
E: Igen. Elöször vagyok itt és igazán tetszik: jók a körülmények, jó a jég, kellemes a légkör, és fantasztikus lehetőség volt vonatozni mindenféle megszorítás nélkül.A rövid programomon dolgozom a jövő évadra egy új koreográfussal. Sergei Petukhov csodálatos személyiség, csodálatos pedagógus, és ez az amiért öröm vele dolgoznom. Azt gondolom, szófiai látogatásom nem lesz hiábavaló.

K: Hogy tud hozzájárulni Petrukhov a te imázsodhoz?
E: Nos, megpróbálunk megvalósítani valami újat. Én szeretek meglepetést okozni minden évben. Úgy vélem, ebben fog segíteni nekem Petrukhov. Szeretném megajándékozni magam egy új stílussal. Beethoven Holdfényszonátáját fogom használni a rövid programomban. Meglátjuk mi lesz belőle végül.

K: Miért preferáltad a vele való munkát?
E: Már sok koreográfussal dolgoztam együtt. Nem akarom összehasonlítani őt a többiekkel, mert mindőjüknek megvan az egyéni stílusa. Kedvelem Petukhovot. Mi gyakran találkoztunk. Ő is meglátogatott bennünket az edzéseken Szentpétervárott. Kiváló koreográfus. Ezt bebizonyította éveken át a barátaim, Albena és Maxim számára készített bámulatot keltő koreográfiáival. Ezért döntöttünk úgy Mishinnel, hogy megpróbáljuk Petukhovot.

K: Látjuk, hogy te különös gondot fordítasz a koreográfiára. Ez azt jelenti, hogy nem az ugrások a legfontosabb elemek számodra, bár azok a te specialitásaid?
E: Kétség sem fér hozzá, hogy a férfi műkorcsolya több mint csak ugrások. Ott van benne az alkalmas művészi aspektus, a minőségi korcsolyázás és a hatásos lépések. De bevallom, azért az ugrások teszik ki a programjaim 70-80%-át.

K: Dolgozol új ugrásokon?
E: Természetesen, csinálok új kunsztokat, egy új négyes ugrást, de nem sietek felfedni a titkaimat. A versenyeink nagyon erősek és állandóan fokozódnak. Most vannak orosz fiúk akik robbanászerűen fejlődnek. Van egy 14 éves fiú a csoportunkban, aki már minden tripla ugrást megcsinál felsőfokon. De a japán, kínai, francia, amerikai és kanadai műkorcsolyázók szintén ott lihegnek a nyakunkba.

K: Brilliáns versenyző vagy, de hányszor estél már az edzések alatt?
E: Sokszor esem, különösen, ha új elemet tanulok éppen.

K: Milyen programokat szeretsz legjobban?
E: Tudok drámai, humoros lenni, riszálni mint Michael Jackson és korcsolyázni kortárs zenére is. Ha tetszik a zene, én el tudom korcsolyázni, nincs probléma, bármilyen legyen is.

K: Humoros vagy az életben?
E: Úgy gondolom, van bennem humorérzék. Nem tudsz semmit kifejezni a műkorcsolyában ha nem viszed bele a lelked.

K: Hogy töltöd az idődet, ha nem vagy a jégpályán?
E: Nagyon szeretek a kutyámmal sétálni és a szüleimmel lenni, vakációra menni velük és a barátaimmal. Sosem unatkozom. Mindenféle zenét szeretek hallgatni, teniszezek és golfozok. Imádok vezetni. Odavagyok a sebességért és az erős kocsikért. De nem szeretem a Forma 1-et.

K: Milyen kocsijaid vannak?
E: Most nem sorolom, de 4 kocsi áll a garázsomban és mindegyik más tipus.

K: És melyik sportot szereted nézni?
E: Tenisz, foci, és hoki. Teniszben csodálom Kafelnikovot és Safint, fociban szeretem a Real Madridot és a játékosok közül kedvenceim: Ronaldo, Zidan, Roberto, Carlos, Figo. Sok barátom van aki játszik az NHL-ben.

K: A szófiai hét után hol fogod folytatni a tréninget?
E: Elöször Szentpéterváron, aztán Spanyolországban egy kisvárosban, Jaca-ban.

K: Meg volt már az ezévi vakációd?
E: Igen. Szocsiban voltam a Fekete-tengernél. De itt Szófiában szintén járok biliárdozni, úszni stb.

K: Mit gondolsz a karriered végéről?
E: Most még nem tervezem a visszavonulást. Szeretek versenyezni. Még előttünk van a 2006-os torinói olimpia. 14 évvel ezelőtt kezdtem korcsolyázni. Az elmúlt 7 évben eléggé felépítettem a karrierem és egy kicsit elfáradtam. Van néhány sérülésem is, mert mindig megpróbálok új dolgokat csinálni, például új négyes ugrások és kunsztok. De nekem még nincs elegem a műkorcsolyából és nincs elég győzelmem sem.

K: A rajongók felismernek itt Szófiában az utcán?
E: Nem sétálok az utcán; taxival jövök a Rodina Hoteltől 9 órára a jégpályához. A lányok már itt vannak és autogrammokat kérnek tőlem. Ha az emberek felismernek, az csodálatos lesz. Nem bánom a hírnevet.

K: Most a családoddal élsz? Már kicsi korodtól önálló vagy.
E: A szüleimmel élek Szentpéterváron. Most együtt vagyunk.

K: Úgy fogod fel Mishint, mint egy apafigurát?
E: Én tanárként és nagyon jó barátként fogom föl őt.

K: El tudod képzelni a jövődet az edződ nélkül?
E: Nem. Mi együtt fogunk dolgozni. Most még nem gondolkozok a távoli jövőn, nem is tudom elképzelni magam, mint edzőt vagy profi műkorcsolyást.

K: Már több mint két éve együtt vagytok a barátnőddel. Amikor a kollégád, Roman Kosztomarov elvette Julia Lautovát egy hónappal ezelőtt, együtt mentetek az esküvőre. Gondoltál magad is a házaséletre?
E: Nem gondoltam házasságra, mert éppen szakítottunk. Ez a kapcsolat már a múlté.

© Mara Kalcseva
7dnyi SPORT