ALEXEI MISHINSzületési idő: 1941. márc.8. (és nem asszociálok komplexusokat ehhez a naphoz)
Becenév: nincs, mert a mamám és a papám rögtön a helyes nevet adta nekem
Jellegzetes tulajdonságjegyek: nem túl magas, nem sok hajjal
Családi állapot: házas. A feleségem Tatjana Mishina szintén műkorcsolya edző, mind a két fiúnk, Nyikolaj és Andrei teniszezik.
Lakhelye: Szentpétervár, Oroszország
Klubja: Jubilejnij Sport Club
Autója: Mercedes
Hobbijai: időről időre új hobbim van. Volt amikor rádió amatőr voltam, aztán horgásztam. Elértem bizonyos sikerereket : néhány növény amit egyik helyről átültettem másik helyre vagy 4-5x valahogy sikerült túlélniük. Később gondolkoztam már szőlőtermesztésen és próbát akarok tenni vele.
Kedvenc könyve: "Woe from Wit" (egy szatirikus verses komédia Alexander Griboedovtól). Valószinüleg olyan korban olvastam amikor a látásmódom/szemléletem az életről már kész volt a megértésre/felfogásra. Másszóval a mamám és a nővérem orosz irodalom és nyelvtan tanárok. Ez szintén segített és úgy vélem ezáltal tudtam értékelni Griboedov zsenialitását.
A legfurcsább epizód az életéből: Nem kerülök gyakran ilyen szituációba.
Álma: Az kívánom, hogy mindig többet csináljunk, mint ami lehetséges.
Mottója: "Csak álmodunk a pihenésről."


Végzettsége:: (Ph.D - bölcsészdoktor) Az neveléstudományok doktora. Diploma munkájának címe: "Technikák és módszerek a többszörös ugrások tanítására a műkorcsolyában."
Jelenlegi poziciója: professzor, tanszékvezető a Lesgraft Testnevelési Akadémián Szentpétervárott
Elismerései: Oroszország Kitüntetett Edzője, A Sport Érdemes Mestere
Versenyzői múlt:Párosban Tamara Moszkvinával: világbajnoki ezüstérmes (1969); olimpiai negyedik (1968); Európa bajnoki második (1969) és harmadik (1970); kétszeres orosz nemzeti bajnok (1969 és 1970).
Jelenlegi tanítványai: Jevgenyij Pljusenko, Jelena Szokolova, Tatjana Baszova , Andrei Lutai, Artur Khill.
Korábbi tanítványok: Alekszej Urmanov, Jurij Ovcsinnyikov, Vitalij Jegorov, Tatjana Oleneva(/Mishina), Natalja Sztrelkova, Anna Antonova, Ruszlan Novoselcsev, Alekszej Jagugyin, Oleg Taturov, Maria Bubenikhina, Soltan Kokojev, Andrej Griazev.


Mishint a szülei buzdították a korcsolyázásra. Kezdetben vonakodott attól, hogy korcsolyázni tanuljon, majd ötven évvel később pedig legtöbb tanítványa számos aranyérmet szerzett Oroszországnak.

Nem csak a technikáját oktatja a tanítványainak, de a sport történetét is. Az 1908-ban az oroszoknak elsőként aranyérmet szerző Nikolai Panin-Kolomenkin volt az első tanára. Tőle és későbbi tanáraitól mindent megtanult, amit lehetett, ma pedig már ő az, akitol mindent meg lehet tanulni a korcsolyasportot illetően. A világ minden tájáról felkeresik őt, hogy "A Mester"-tol tanulhassanak.

Mishin szenvedélyesen szereti magát a sportot, a tanítványait, és Oroszországot. 24 éves korában a 23 esztendős, és már Orosz Nemzeti Bajnok, Tamara Moszkvina korcsolyázónővel együtt dolgoztak, mint páros korcsolyázók. Mishin és Moszkvina kétszer nyertek nemzeti bajnokságot, valamint egy VB ezüstérmet, olimpiai negyedik helyezést és egy ezüst és egy bronz érmet Európa Bajnokságon.

1970-ben abbahagyták a versenyzést, és edzősködni kezdtek.

Mishin első tanítványai junior lányok voltak, akik mind nemzeti, mind nemzetközi versenyeken sikereket értek el. De igazából a férfi tanítványai öregbítették Mishin hírnevét, és elérte azt, hogy neve összekapcsolódik a világ leghíresebb korcsolyázóéival.

Alexei Urmanov, Alexei Yagudin és Evgeni Plushenko mindannyian többszörös világ-, Európa-, vagy olimpiai bajnokok, és mindannyian az ő tanítványai. Bár Mishin nem babonás természetű, mégis a lillehammeri olimpián, a szabadkorcsolyázás estéjén érezte, hogy Urmanov egy aranyérmes produkciót fog bemutatni. És éppen akkor nem volt nála videokamera, hogy megörökíthette volna azt a dicsoséges pillanatot, mikor tanítványai közül elsőként valaki aranyérmet szerez az olimpián. "Nem mertem fel se pillantani. Hiszen soha nem lehetünk biztosak a győzelemben. Végső fokon ez a bírókon múlik." – mondta Mishin.

"A sikerem titka az, hogy sokat tanultam"- mondta Mishin egy orosz riportban. "Én hiszem, hogy Tamara Moszkvina és az én sikerem abban állt, hogy nagyon sokat tanultunk és gyakoroltunk. Mindketten afféle tudósok vagyunk. Nem csak korcsolyáztunk, majd elkezdtünk edzőként dolgozni, hanem igenis nagyon sokat tanultunk és analizáltunk. Hiszem, hogy az a tudományos megközelítés, amit az edzői tevékenység során alkalmaztunk, az a siker oka."

Mishin, aki diplomamunkáját az ugrásokról írta, azonnal látta, hogy Plushenkoban megvan a tehetség ahhoz, hogy Oroszország egyik legjobb férfi korcsolyázója legyen.
"Szeretném hinni, hogy Evgeni nem csak világbajnok, hanem egy kimagasló tehetségű korcsolyázó. Nem minden világbajnok neve maradt fenn a műkorcsolyázás történetében, de ő minden bizonnyal beírta már a nevét a történelembe."IDÉZETEK
Korcsolya-filozófiája:
"Nem számít, ki voltál, az a lényeg, hogy ki leszel."

Az olimpiáról:

"Az olimpiák nagyon speciális versenyek, és nem hasonlíthatók semmi máshoz. Ha kimondod, hogy Olimpiai Játékok – akkor érzel valamit. De ha azt mondod, világbajnokság, Európa bajnokság – nem érzel semmi hasonlót."

A bajnokokról:

"Idővel rájöttem, hogy nem az az erős korcsolyázó, akinek erős pontjai vannak, hanem az, akinek nincsenek gyengeségei."

A győzelemről:

"Az óhajtott eredményt elérni – ez a legfőbb feladat. A sportban ez csak egyetlen eredmény lehet – a győzelem."

Tulajdonságok, amik az olimpiai győzelemhez kellenek:

"A legnagyobb tudás, a legnagyobb szakértelem, harcos lélek és szerencse. Ez utóbbit csak Istentől kaphatjuk meg."

(Forrás:Betti Page
Alexei Mishin students)


HOROSZKÓPJA címszavakban

Víz-Föld elem túlsúlya:

Ennek a típusnak a legjellemzőbb ismertetőjegye a bármilyen tevékenység végzésébe megmutatkozó elmélyültség, komolyanvétel és védekező alapállás. Akik ide tartoznak, azok általában kemény munkához szoktak, és jóformán nem is érzik jól magukat, ha nem hordoznak valamilyen terhet a vállukon, akár érzelmi szempontból, akár a mindennapi munka képében. Nagyon pontosan tudatában vannak a megélhetéshez és a biztonsághoz szükséges dolgoknak és annak is, hogy mások sokra értékelik megbízhatóságukat és életrevalóságukat.Ezért energiájuk nagy részét az életrevalóságuk táplálására fordítják, a pénzzel, a tulajdonnal, a munkával, a gyerekekkel és a biztonságos élethez hozzátartozó egyéb dolgokkal való foglalatosággal törődnek elsősorban. Nagyon szívósak és jó érzékük van a sorscsapások túléléséhez. Vonzódásuk a biztonsághoz és a tardicionális értékrendhez gyakran család.- és otthonszeretetben, közösségi feladatok felvállalásában nyilvánul meg.

Szilárd (fix) jegyek túlsúlya:

Megbízható, hű türelmes, kitartó jellem, aki nem kezdeményez,de amit megszerzett, azt gondosan ôrzi és gyarapítja. Eszméket,ötleteket készségesen átvesz, azokat jól feldolgozza,és nemcsak átveszi,de magáévá is teszi azokat. A kitűzött célért következetesen.keményen dolgozik. Mindazt,ami ezt veszélyezteti,igyekszik kizárni.Érzelmi alapon ragaszkodik tevékenysélgéhez, a vele kapcsolatban álló emberekhez, céljaihoz. Vállalkozások stabil kivitelezôje. Érzés, stabilitás.


HALAK (FEBR.19-MÁRC.20.)

A Halak kivételesen érzékeny személyiségek.. Megérzik mások hangulatát és az őket körülvevő atmoszférát is. Ezért reagálnak a kimondatlan dolgokra is és a hangsúlyokra legalább olyan intenzitással, mint a ténylegesen mondottakra. Híresek együttérzésükről, nem viselik el, hogy másokat szenvedni lássanak. Sokszor szociális területen helyezkednek el. Hátrányuk a világtól való elzárkózásban nyilvánul meg és abban, hogy néhányan közülük hajlanak a zavaros gondolkodásra. Mivel nehezen tudják elhatárolni magukat a külső befolyásoktól, fontos számukra, hogy nyugalmi időszakokat iktassanak be, amikor kikapcsolhatnak és feltöltődhetnek. Létfontosságú számukra egy hely, ahova rendszeresen visszahúzódhatnak. Ha túlhajtják magukat viszonylag hamar megbetegszenek, így biztosítják maguknak a szükséges nyugalmat.


Nap-Hold trigon (akarat-vágy, érzelem)

Az akarat és érzelem összhangja, vezetô szerep, apa-anya jó kapcsolat. Könnyű alkalmazkodás az élet áramlataihoz. A jó kapcsolat a kreatív hajtóerő és a környezettel kapcsolatos befogadóképesség közt sikeres kifejezője ennek az állásnak.


Hold a Rákban (domicil):

Erősen kötődik a családjához, nagyon anyás természetű. Fennáll a veszélye annak, hogy olyan embereket gyűjt maga köré, akik feltétlenül függenek tőle. Nyíltan gyengéd természetű és akkor a legboldogabb, ha van kiről gondoskodnia. A gyengédséget ő is igényli másoktól. Érzékeny és intuitív, néha borongós hangulatú és nem találja a helyét.
Védekező érzelmi beállítottságra hajlik, finom érzelemvilágú. Igen együttérző, de könnyen sértődő, könnyen lehet rajongó. Óriási igény a gyengédségre, gondoskodásra, maga is örömmel tesz szívességeket, akár idegeneknek is. Érzelmi "antennái" gyakran megsúgják, a szűk családi körben kit milyen apróság bánt, bár e ráérzések tartós együttélésben fárasztók is lehetnek.
Figyelmes, meleg, gondos szülő. Ha mégsem lehet saját gyermekük, pótló vállalás felé érdemes (és kell) fordulniuk.

Hold-Vénusz trigon (kedély, hangulat-érzéki inger)

Kötôdni, szeretni tudó alkat, kellemes, kedves, harmonikus, diplomatikus, alkalmazkodó, közvetlen modorú, nyílt, választékos, barátságos, kedveskedik, művészi érzék, vonzza az embereket, fôleg nôket és gyerekeket.
Igen népszerű és állandóan meghívják társasági köreinek legjobb összejöveteleire. Van lehetőséger a társadalmi előrelépésre is. Ez az állás olyan egyént eredményez, aki ösztönösen tudja hogyan legyen vonzó, aki talán még művészi hajlamokkal is rendelkezik.


Hold-Mars oppozició (szenvedély-bátorság)

Itt az anyáskodó gyengédség áll szemben a szigorú követelményekkel, és az oppozició miatt ide-oda billenve, nem mindig a megfelelő helyzetben nyúl egyik vagy másik eszközhöz (magyarán: néha érzelmileg fordul a másikhoz olyankor, amikor inkább szigorúság kéne és szigorúan fogja, mikor gyengédség kéne neki.) Kiszámíthatatlanság, hol kezdeményezô, hol passzív, belsô nyugtalanság, gyakran keveredik vitába, összetűzésbe.

Merkúr a Vízöntôben:

Jellemzô rá a problémák intellektuális megközelítése és a dinamizmus, amely a beszédén a legfeltűnôbb. Barátságos, segítôkész. Gyors észjárású. Váratlan közlések, kiszámíthatatlan véleményalkotás. Gyakran vonzódhat különleges tanulmányokhoz vagy hobbihoz, érdeklôdhet a régmúlt és a távoli jövô iránt. Sajnos stressz hatására makaccsá, különccé válhat, nem egykönnyen látja be, hogy nehéz eset.

Vénusz a Halakban (emelt):

Mindig romantikus, rendszerint érzékeny és megértô, többnyire népszerű. Sokszor művészi hajlamú. Kreatív pályát választ. Néha kihasználják jó természetét, mivel ritkán utasítja vissza a segítségkérést..Nagyvonalú és tudja élvezni az élet örömeit, ám az anyagiak területén nem túl ügyes, ezért szüksége van egy erôs partnerre.

Mars a Bakban (emelt) :

Nem ijed meg a nehéz munkától vagy attól, hogy lealacsonyodik. Lelkesedéssel és szorgalommal bírkózik meg mindennel.Éles elméjű és ambiciózus. Komoly felelôsségérzete miatt vezetô beosztásba kerülhet. Meglehetôsen konvencionális így nemigen létesít alkalmi kapcsolatokat és meglehetôsen késôn házasodik.

Mars-Jupiter trigon(bôséges energia,teljesítmény)

Harci kedv, energia, siker, szabadság öröme, képes a megfelelő pillanatban a megfelelő módon cselekedni, amit akar azt el is éri, határozott a kezdeményezésben és a végrehajtásban is, a felhasznált energiát jól kiaknázza és az eredményt élvezni is tudja, öröm és lelkesedés jellemzi, a lehetőségeket ki kell használnia!


Mars-Szaturnusz trigon (energikus lendület-gátló ellenállás)

Megbízhatóan cselekszik, vállalja a nehéz feladatokat és félreteszi a kényelmet és a biztonságot, fogl.: amihez bátorság, keménység kell és nem lehet kímélnie magát, elsősorban hosszú távú feladatok valók neki, munkamódszere a rutin, megbízható munkaerő, mert van elegendő energiája a részfeladatok szívós, következetes, türelmes kidolgozásához, inkább a biztos, jól bevált úton halad, minthogy kockázatot vállaljon, tökéletes feladatvégrehajtó, szolid visszafogottság.
Remekül működik a körülmények és a célok közti kapcsolat. A fejlődés lehetősége úgy tűnik mindig megfelelő időben érkezik és ezek az emberejk minél idősebbek lesznek, annál inkább megerősödnek.


Jupiter a Bikában:

Az anyagi javak- mint sikerének kézzelfogható bizonyítékai- fontosak a számára, ám bôkezű is. Szereti a fényűzést, a minôségi, drága ruhákat, a túldíszített ékszereket. Jobban szeret szórakozni járni, mint vendégül látni valakiket. Alapvetôen meleg és barátságos természet.. Figyelnie kéne viszont arra, hogy ne sajátítson ki másokat, hogy hagyja ôket kibontakozni.

Jupiter-Szaturnusz együttállás (lendület és biztonságra törekvés)

Itt a tágulás egyesül a megszilárdulással. A Jupiter jelenti a bővülés vágyát az új tapasztalatok keresése közben. A Szaturnusz viszont azt a hajtőerőt képviseli, h. az ember megszilárdítsa és múltbeli tapasztalatokból összeötvözze bölcsességét. Általában az ilyen állású emberek mély gondolkodók, akiknek sikerült egyensúlynba hozniuk a két egymástól eltérő energiát.

Szaturnusz a Bikában :

A türelem, óvatosság, gondosság erénye növekedhet. De a Bika fényűzésre való hajlama ellentétbe kerülhet a Szaturnusz igénytelenségével, kicsinyességével. Ilyenkor a Szaturnusz tékozlással, mohósággal fogja vádolni, és ha amúgy is szégyenlôs, gátlásos, akkor bűntudat fogja nyomasztani. Ennek legyôzéséhez az szükséges, hogy tudatosítsa magában: nem kell az élvezetet mindig indokolni.Egyébként gátlásos, nehezen fejezi ki érzelmeit. És nehezen felejti el, ha valamire vágyott, de annak megvalósítása akadályba ütközött. A tapasztalati valóságból nem annyira a lényeget, mint inkább a megjelenési formát veszi észre és rögzíti. A megtapasztalt(!) valósághoz állhatatosan ragaszkodik.

Uránusz a Bikában:

Nemigen tesz félre pénzt, tudja, hogy könnyen megszerzi, ha kell. Vagyontárgyait nem őrizgeti, bármin könnyen túlad. Sokszor a pénzkeresés szokatlan módját választja. Még idősebb korában is könnyen tanul új dolgokat. Az új élményekért képes feledni saját biztonságát is.

Neptunusz a Szűzben:

Mindenkit kiszolgál, ezt könnyen kihasználják. Munkamániás, saját eredményeit nem értékeli. Jósága és kedvessége elronthatja az életét emiatt. Jobban kellene magával is törődnie.

Plútó az Oroszlánban:

Hevesség, hatalomi igények, nagyságra és tekintélyre törekvés. Intenzív energiák. Színészi képességek. Üzleti érzék


KAPCSOLATA ZSENYÁVAL asztrológiailag
(a kettejük horoszkópját összekötő fényszögek milyensége)Mishin Holdja és Zsenya Napja trigonban:

A jó kapcsolat előfeltétele. Javítja az üzleti, baráti kapcsolatot is. Jól érvényesül a Hold gondoskodó szerepe, a Nap szépen fejlődik, mint jól ápolt virág a kertben. Üzleti kapcsolatban a Nap adja a lendületet, a döntés bátorságát biztosítja, a Holdnak pedig a kivitelezés, a körültekintés, a terjszkedés az erős oldala.

Mishin Napja és Zsenya Jupitere trigonban:

Kedvelik egymást, jó érzéssel vannak egymás iránt. A lendület érzését keltik fel, energiát adnak egymásnak. Barátságos, kellemes kapcsolat.

Mishin Holdja és Zsenya Vénusza trigonban:

Határozottan jó érzelmi kapcsolat, lelki összhang. A Hold-Vénusz kapcsolat sokat segít a nevelésben. Könnyebb áthidalni vele az életkorból fakadó különbségeket is. Jó hátteret biztosít a közös tevékenységre. Ha más, kedvező fényszögek is vannak, a Hold-Vénusz kapcsolat igen eredményes együttműködést jelenthet.

Mishin Jupitere oppozicióban Zsenya Vénuszával:

A Vénusz erős ösztönzést kaphat művészi és kreatív tehetsége fejlesztésére, és hogy mindent megtegyen külső megjelenése és vonzereje érdekében. A Jupiter szétáradó hatást gyakorolhat a Vénusz társasági életére is, bemutatva neki jóindulatú barátokat és üzlettársakat, de ezt néha túlzásba is viheti.

Mishin Szaturnusza oppozicióban Zsenya Napjával:

A Szaturnusz csodálata a Nap iránt az első találkozáskor lassabban keletkezik. De mindenképp hatalmas és egyre növekvő érdeklődéshez vezet. A Szaturnusz figyelmét különösen a Nap által képviselt tehetség vonzza és a külvilág elismerése amit ezért a tehetségéért a Nap kaphat. A Nap önbizalma és büszkesége mélyen érintheti a Szaturnuszt,a ki szeretne maga is olyan magabiztos lenni és akkora teljesítményeket elérni, mint a Nap. A Nap biztathatja a Szaturnuszt rejtett tehetségei kifejezésére. Nagyra becsülheti a Szaturnusz szervezőkészségét, amellyel segíti őt képességei még hatásosabb kibontakozásában. Érzékeli, hogy a Szaturnusz sokkal érettebb nála, ezért gondoskodni tud róla. Leveszi válláról a gyakorlati élet terheit. Igy biztosítja számára, hogy szabadon és gondtalanul kifejezze kreatív képességeit. De a Szaturnusz kivetítheti teljesületlen ambicióit a Napra, remélve, hogy az majd megszerzi neki az elismerést. Sok esetben túl sokat követelhet a Szaturnusz a Naptól. A Nap pedig a végsőkig hajthatja magát a Szaturnusz elismeréséért. Az is igaz, hogy a Szaturnusz mindig ott áll a Nap mellett törhetetlen hűséggel. De néha akaratlanul is ösztönzi, ellátva nehéz feladatokkal. A Szaturnusz mindig "tanítja" a Napot, amit az hol jobban, hol rosszabbul visel el.

Mishin Szaturnusza oppozicióban Zsenya Vénuszával:

Amikor a Vénusznak külsejébe, szexepiljéba vagy emberi kapcsolataiba vetett önbizalma meginog, érzelmi biztonságot kaphat a Szaturnusszal kialakított tartós közeli kapcsolatból, ez segít megerősíteni önmagába vetett hitét. Egy jó Szaturnusz ellátja a Vénuszt erkölcsi támogatással anélkül, hogy igényekkel vagy elvárásokkal halmozná el. A Vénusz ellazíthat a másik társaságában abban a tudatban, hogy a másik nem bírálja, hanem elfogadja olyannak, amilyen. Még akkor is ha nem teljesen tökéletes a külseje vagy a modora. Egy támogató jellegű kapcsolatban a Szaturnusz mindig érettebb, idősebb vagy tapasztaltabb. Ha pedig a Vénusz önbizalma nagyobb, akkor is kaphat gyakorlati segítséget a Szaturnusztól, aki komolyan érdeklődik időtöltései iránt, támogatja a művészi tevékenységét és intézi pénzügyeit. Rendkívül értékes a Vénusz számára a Szaturnusz kötelességérzete és az érzelmi biztonság. A Szaturnusz viszont időnként kissé féltékeny is lehet a Vénuszra, bírálhatja az emberekkel való bánásmódját, a pénzköltési szokásait vagy a művészi önkifejezését. Más esetekben túlméretezett teljesítményeket vár el a Vénusztól abban a reményben, hogy az megvalósítja nem teljesült művészi ambicióit.

Mishin Merkúrja trigonban Zsenya Szaturnuszával:

A Szaturnusz és Merkúr közti kapcsolat két olyan ember kapcsolatához vezethet, akiket józan észérvek kötnek össze. A két horoszkóp közötti harmonikus fényszög esetén nagy megértésre alapozott tartós barátság alakulhat ki. Pozitív kombinációnál a Merkúr türelmes és készséges hallgatóságot talál a Szaturnuszban. A Merkúr olyan valakit fedez fel a Szaturnuszban, aki hajlandó őt komolyan venni, hitelt adni gondolatainak és konstruktív, gyakorlati tanácsokkal látja el. A Szaturnusz szimpátiáját különösen a Merkúr mentális energiája által tükrözött tulajdonságok keltik fel, amelyeket saját magából hiányol. A Szaturnusz által nyújtott segítség az, hogy megszervezi és formába önti a Merkúr gondolatait, komoly és logikus társalgásra ösztönzi. Néha a két ember elhatározza, hogy közös üzleti vállalkozásba kezd, amelyben a Merkúr adja az ötleteket, a Szaturnusz pedig az oknyomozó hátteret. Ezért a Szaturnusz- Merkúr kombináció többnyire munkatársi vagy tanulási kapcsolathoz vezet. Sokszor a Szaturnusz, hiába ő a fiatalabb, nagyobb bölcsességgel rendelkezik.

Mishin Merkúrja trigonban Zsenya Plútójával:

Minden Merkúr-Plútó kapcsolat valamilyen karizmatikus vonzáson alapszik: a horoszkópok közti Merkúr-Plútó fényszög esetén ez a vonzódás az értelem szintjén történik. A Merkúr gyakran úgy látja, hogy a Plútó rendkívül magas értelmi szinten van, ill. valamilyen bűvös titkos tudást birtokol. Vagy csodálatra készteti a Merkúrt a Plútó gondolatolvasó képessége. A Plútó előbb tudja, mit gondol a Merkúr, mint ő maga. A Merkúr ezért sokszor azt hiszi, hogy a Plútó érzékfeletti képeségekkel rendelkezik. A Plútó legmagasabb szinten felhasználja telepatikus kapcsolatát a Merkúrral, hogy visszatükrözze annak legbelsőbb gondolatait pszichikus tükörként. A Plútó nagyobb értelmi integrációra biztathatja a Merkúrt, finoman megkérdőjelezi állításait. Biztatja, hogy vizsgálja felül és alakítsa át véleményeit és hiedelmeit, ha ezek tévesek vagy elavultak. Ideális esetben képes kigyomlálni a tévedéseket a Merkúr gondolkodásából. Úgy tisztítja meg a Merkúr elméjét, hogy közben egyszer sem sérti meg büszkeségét. Amikor ez a kapcsolat jól működik, a Merkúr és a Plútó tökéletes tanácsadói egymásnak. Mindkettő képes ellátni a másikat őszinte visszacsatolással, bizonyos szintű támogatással és bizalommal. A két ember ösztönözheti egymást, hogy még tovább hatoljanak az ismeretlenbe, és vállalják az értelmi felfedezések kockázatát, mely néha hatalmas tudást eredményez és közéleti sikerekhez vezet.

Mishin Plútója kvadrátban Zsenya Merkúrjával:

Valóban nagyon erős értelmi támogatást és ösztönzést nyújt a Plútó a Merkúrnak. Ha azonban ezt túlzásba viszi, a Merkúr esetleg képtelen lesz az önálló gondolkodásra és semmilyen problémáját nem képes megoldani a Plútó segítsége nélkül. Ez a függőség gyakran egy előző életbeli kapcsolat öröksége két ember közt. Akkor a Merkúr számára a Plútó szintén értelmi tekintély volt, ugyanúgy tanár-tanítvány kapcsolat lehetett köztük. Azonban ezt a függőséget le kell győznie a Merkúrnak, ha meg akar szabadulni a Plútóhoz való túlzott kötődéstől és önállóan akar gondolkodni. Mivel gyakran a Plútó nem elégszik meg, míg teljesen nem ismeri és nem uralkodik a Merkúr gondolatai felett. Ha a Plútó meg akarja kímélni a Merkúrt a mentális elnyomástól, gondosan meg kell vizsgálnia gondolkodása rugalmatlanságának és verbális félelmeinek forrását. Amíg a Plútó nem csökkenti intellektuális védekezését, nem tud adni és kapni a Merkúrral való viszonyában mentális regenerálódást. Pedig ez nagy lehetőség ennél a horoszkópok közti fényszögnél. Mivel világképük, politikai beállítottságuk különbözhet, emiatt összeütközhetnek. De a Plútó-Merkúr kapcsolat sikere alapjában a két ember közti intellektuális erő korrekt egyensúlyától függ. Mindkettőjüknek tartós erőfeszítéseket kell tenni, hogy fenntartsák ezt az egyensúlyt.

(Forrás: Pauline Stone: Kapcsolatok, asztrológia, karma;
Stephen Arroyo: Kapcsolatok és életciklusok)