Rábaköz

 Győr-Sopron Megye,


 

A Nyugat-Dunántúlon, Győr-Moson-Sopron megyében található. A Kisalföld egyik jellegzetes kistája. Délen és keleten a Rába határolja, nyugaton a Répce, északon a két folyó hordalékkúpja választja el a Hanságtól. Központja Csorna. Hagyományukról és népművészetükről ismert települések: Kapuvár, Kóny, Szany, Szil, Vitnyéd, Sobor.

Viselet:

A férfiak rendkívül kicsi fejrevalója télen fekete prémsapka, nyáron fekete pörge  kalap igen nagy tollal, bokrétával. Nyáron pamutos kendervászon  gatyában járnak. Az ünnepi ráncolt gatya alját fehér laposhímzés és rojt díszíti. Az  ing ünnepen mindig gyolcs; kézelős, bő ujjú; piros-fehér vagy fehér laposhímzéssel díszített. Téli ünneplőjük világoskék posztó ellenzős nadrág és dolmány, piros-sárga-kék gombkötőmunkával díszítve. Gatyához és posztóruhához is a kerek nyakú ünnepi mellény általában piros vagy lila bársony, a gazdagoknak aranyszálas brokát, gyönggyel, szalagdísszel. A piros-fehér-csíkos, négyszögletes selyem  nyakravaló végét felcsapják a vállukra. A nadrágos templomi viselet kivételével kötény is tartozik mindig a férfiak öltözékéhez. Egyik sarkát fel szokták tűrni megkötője alá. Hagyományos felsőruhadarabok a mente, piros rátétes, nem bő suba és szűrkabát. Ünnepi lábbelijük puha szárú, oldalt varrott, fekete csizma. Gatyás táncviselethez igen nagy taréjú sarkantyú illett.

A lányok 4 mezőre osztották hajukat. 2–2 eltérő mintájú, sokágú, lapos fonatukat a fejet beborító kerekkontyba tűzték. Az asszonyok simán hátrafésülték hajukat, és megcsavart vagy fonott kontyukra ívelt keménypapír tokot (kobak) tettek. A gazdagok ünnepi kontytokját merevített széles szalagnyúlvánnyal látták el; lerakott szalagokkal, islóggal díszítették. A tarkón megkötött, ünnepen piros-fehér csíkos, rojtos selyemkendő teljesen elfedi a hajat. Gyakran a kontyok fölött, a fejtetőn még egyszer megkötik végeit.. Durva kendervászonból készült a pruszlikos  pendely és a fölötte viselt, bevarrott, rövid, ráncos ujjú ingváll, kézelőjén piros keresztöltéssel vagy piros-fehér laposhímzéssel. Az ünnepi felső ingváll ujja bő. Nyakának és ujjvégének ráncolása is madzaggal szabályozható. Fodrát piros-fehér laposhímzés díszíti. A kantáros vattabéléses szoknya fölött hengeres csípőpárnát viselnek és afölött piros flanell, keresztpántos mellényes szoknyát, amelynek a formája eltér a pruszlikos pendelytől. Ünnepen még 1–2 színes és 4–5 fehér, keményített szoknya kerül a szintén 6 szélből varrt, apró álló ráncú felsőszoknya alá, mely gyöngy- és szalagdíszes atlasz vagy bársony. Az alsószoknya fehér csipkéje kilátszhat. Ünnepen a húzott egy szél kötény színjátszó selyem, a szélén fogazott szalagdísszel. A kerek nyakkivágású pruszlik selyem vagy bársony. Föléje fejkendőméretű színes selyem vagy géphímzéses fehér tüll vállkendő kerül; esetleg egyszerre mindkettő. Végeit elöl leszorítják a keménypapírra dolgozott rózsás selyem szalagövvel (csatos pántlika), amely hátul egy másik selyemkendőt, a farkendőt tartja. A téli viseletben jellegzetes a testhezálló, gyakran vattás ujjas, amely a szoknyával azonos anyagú és díszű. Legkedveltebb a bordó alapú, arany mintájú csillagos bársony öltözet. Nyakban 7–8 sor fújtüveg gyöngyöt, újabban fehér fodrot is viseltek. Lábbelijük télen a férfiakéhoz hasonló csizma, nyáron kézi kötésű, mintás fehér harisnya és szalagdíszes félcipő

 

 

Kapuvári viselet (Győr-Sopron m.) Fiatalasszony ünneplő öltözetben (20. sz. második fele).

Kapuvári viselet (Győr-Sopron m.) Fiatalasszony ünneplő öltözetben (20. sz. második fele).

Kapuvári viselet

Kapuvári viselet

Csornai viselet

Kapuvári viselet Csornai viselet Kapuvári viselet
Szanyi népviselet (Pellinger Attila saját fényképe) Kapuvár
Kapuvári viselet

Szanyi viselet
Fotó:
Pellinger Attila

Kapuvári viselet
Csornai zarándok gazdapár népviseletét bemutató kiállításrészlet. Szany Kapuvár
Csornai viselet

Szanyi viselet

Kapuvári viselet
Vitnyéd

Szanyi viselet

         

Forrás:

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-85.html
http://www.kapuvar.hu/varos/galeria/?gallery1_id=46
http://vilagbiztonsag.hu/keptar/displayimage.php?pid=19398
http://www.gorginas.hupont.hu/20/rabakozrol-meg