Direct Connect++
Az alapok

Mi is a DC++ ? Egy úgynevezett "peer-to-peer" (P2P) hálózat, amiben nem egy centralizált szerveren keresztül folyik a fájlok átvitele, mint például egy webszerver, netán egy FTP szerver esetén, hanem a két felhasználó (peer) egymással áll közvetlen kapcsolatban. A HUB amire feljelentkeznek teszi lehetővé, hogy egymáshoz kapcsolódhassanak, beszélgethessenek és mindenekelőtt a keresést teszi lehetővé, ami az egésznek a lényege. Ez gyakorlatilag egy közösség, a megosztásnál lehetőleg vegyük figyelembe, hogyha megosztunk valamit, az ne haszontalan szemét legyen, mint például a Windows, Temp, Recycled Bin tartalma, mert Mi SEM szeretnénk valószínúleg ilyesmiket töltögetni. Ne kapcsolgassuk szét a rólunk letöltőket, mert nyilván mi is szeretnénk zavartalanul letölteni? Ne vegyünk ki olyan fájlt a megosztásból, amit éppen letöltenek tőlünk és egyáltalán ne tegyünk olyat, amit mi sem szeretnénk, ha velünk szemben elkövetnének!
Az általános Netikett irányadó a HUBokon történő beszélgetéskor, ettől az egyes HUBok szabályai eltérhetnek, illetve bővíthetik: ha szeretnénk maradni, mielőbb ismerkedjünk meg ezekkel!

Általában 5 főbb felhasználói csoport van a HUBokon:

  1. Amikor először belépünk egy HUBra valószínűleg nincsenek különösebb előjogaink, mi vagyunk az "első szint" :) Általában ha nem tartozunk a nemkívánatos személyek közé, idővel léphetünk egy szintet.
  2. Regisztrált felhasználók, általában annyi előnye van ennek a státusznak, hogy a belépési nevünket "levédhetjük", nehogy más használja távollétünkben, illetve hubfüggően más juttatásokkal is járhat.
  3. VIPek, Nagyon Fontos Személyek, kedvezményeket kaphatnak a kötelező megosztás méretére, illetve egyéb operátori jogokat is kaphatnak (pl.: felhasználók kirúgása)
  4. Botok, automatizált eszközök, többfajta funkcióra, akár kényelmi, akár a HUB biztonságára szakosodva, mint például a megosztásukkal szélhámoskodó, illetve nemkívánatos magatartást tanúsító userek (ezeknek lehetőség szerint ne válaszoljunk, inkább szívleljük meg a figyelmeztető üzeneteiket)
  5. az Adminok-Operátorok, velük lehetőség szerint ne kerüljünk összetűzésbe, mert ők teremtik meg a zavartalan működés feltételeit, problémáinkkal fordulhatunk hozzájuk, ha ráérnek, segítenek

Szóval, ha nincs még kliensprogramunk, először is töltsünk le egyet. Sokfajta módosítása létezik az eredeti DC++nak, kezdőknek inkább a BCDC-t ajánlom, mert elég egyszerű, és magyar is van. ;)
BCDC++ hivatalos oldal
Aki azonban úgy érzi, hogy túlnőtte, próbálkozhat komolyabbal is, mint például a StrongDC, ami egy többszálú kliens. (Vigyázat: Némely HUBon tilos a használata!)
Strong DC++ hivatalos oldal

Egy StrongDC++ és egy sima DC++ klienst a honlapon is elérhetővé teszek!

Ha megvan, és feltelepítettük (Windows programról lévén szó, a telepítőnél a "Következő" gombokra kattintást nem részletezném...) a program indítása után a Fájl menü Beállítások pontjával kezdjük az ismerkedést lehetőleg:
Beállítások
BCDC StrongDC
Ezután ide jutunk:
Általános beállítások
BCDC StrongDC
Talán látszik, hogy nagyon hasonlóak az elnevezések, bár BCDC-nél külön vannak szedve a főbb beállítások az Általános és a Kapcsolat beállításai részlegbe.
Először is a nicknevet állítsuk be valami kreatív és minket jellemző névre... a "nick", "Válassz_nicket" és egyéb szellemes neveket nem ajánlom. Aztán amint a példában is látható, elterjedt egy úgynevezett előtag (prefix) használata, Magyarországon jellemzően a [HUN] így szögletes zárójelben, és emögé kell szóköz nélkül a név.
E-mail címet is megadhatunk, HUBtól függ, hogy megköveteli-e a szabályzatuk.
A Leírás/Megjegyzés/Description viszont egy lényeges rész, ide lehetőség szerint írjuk be az internethozzáférésünk sebességét kilobit per másodperc, vagy megabit per másodpercben. Az internet-szolgáltatóval kötött szerződésünkön a sebességek valamilyen módon szerepelnek, ha ez nincs kéznél tesztelés (csak letöltési sebességet tud mérni) útján is megtudhatjuk. Le és feltöltés tesztelésére több oldal is alkalmas, ezek közül kettőt linkelnénk be: Anigrapics és DSLReports(Felhívom a figyelmet, hogy a tesztek elég pontatlanok, csak körülbelüli értéket adnak!) A tesztelés közben NE fusson semmilyen más program ami internetet használhat, mert az tovább rontja az eredmények pontosságát. Tehát 512 kilobit letöltési és 128 kilobites letöltési sebesség esetén a helyes leírás: [512K/128K] nagyobb értékeknél megabit is megengedett, tehát 2 megabit LE + 256 kilobit FEL esetén [2M/256K] is helyes. Amit viszont ne tegyünk: NE cserüljük fel a LE és FELirány sorrendjét! Kényelmesebbek a mellette levő "Sávszél. mutatása" illetve "Show speed" kipipálásával az alatta levő legördülő menüből is kiválaszthatják az értékeket, de lehetőleg a kettőt együtt ne használjuk. Vagy ezt, vagy a leírást töltsük ki!
A kapcsolat típusa a szerződés alapján szintén elég egyértelműen megállapítható modem/isdn/(a)dsl/cable/lan ezt is állítsuk be a valóságnak megfelelően. Ne essünk abba a tévedésbe, hogy 128/64 ISDN kapcsolatunkat LANT3 kapcsolatnak jelezzük, mert a fentebb említett OPerátorok nem mindig vevők a humorra és a többiek érdekében kirakják az olyan egyéneket, akik valótlanságokat tüntetnek fel!
A következő pont a kapcsolat beállítása már sokkal érdekesebb téma. Aktív és passzív mód. Nos, ha egy másik gép vagy routeren keresztül megyünk ki az internetre állítsuk passzívra a kapcsolattípust és ekkor gond nélkül kell mennie. Viszont passzívként nem tudunk másik passzív felhasználótól tölteni, míg aktívként nincs akadály előttünk, ezért érdemes talán próbálkozni a beállítással. Ha az aktív lehetőséget választod, be kell írnod a saját IP címedet. Ha nem tudod a saját IP címedet, ami azonosít téged az interneten kattints ide négy jónagydarab számot láthatsz pontokkal elválasztva a "Your IP is" szöveg mögött... Portszámnak akármit beírhatsz 1024 és 65535 között, amit nem használ éppen másik program. A lényeg, hogyha van tűzfalad, át kell majd engedned, illetőleg a routeren egy porttovábbítást (portforwarding) kell beállítanod erre a portra. Ha az aktívra állás után nem megy a keresés, vagy nem tudsz letölteni, akkor valami még nem jó. Bővebbet itt olvashatsz erről: hogyan legyek aktív? Ha semmiképpen sem megy, állítsd vissza passzívra.

Megosztás
BCDC StrongDC
Következő fontos dolog a megosztás/sharing. Először azt kell megértenünk, hogy miután itt nincs központi szerver, ezért ha senki nem oszt meg semmit, akkor senki nem tölt majd le semmit! Legyünk belátóak és járuljunk hozzá valamivel a közösség megosztásához. A hozzáadás gombra kattintva tallózhatunk a könyvtárak között, illetve strongnál elég kipipálni a könyvtár neve előtt dobozkát. Ezután várjunk türelemmel, amíg a program elvégzi az ott található fájlok hashelését, amíg nem végez, addig a fájl nem kerül megosztásra! Fontos, hogy amíg dolgozik ezen SEMMIKÉPPEN NE csatlakozzunk HUBhoz, mert a folyamat során a megosztásunk összmérete dinamikusan változik, és ezt csalásnak minősíthetik néhány HUBon ami azonnali kidobást von maga után. A hashelést egyszer kell végigvárni, legyünk türelmesek. A hash gyakorlatilag arra jó, hogy egyértelműen azonosítson egy fájlt a tartalma alapján, ez egy hosszú ellenőrzőösszeg, így akkor is meg tudunk találni egy filmet teszem azt, ha az illető más néven szerepelteti a megosztásában. A dolog tehát nem felesleges.
Szintén ezen a beállításlapon található a Feltöltési slotok száma/Upload slots, ezzel azt adhatjuk meg, hányan tölthetnek tőlünk egyszerre. Lehetőség szerint illő dolog minimum annyi slotot megadni, ahány HUBon egyszerre szándékszunk maradni, de a KOLI Hub szinte standardnak számító slotszámítási rendszerét melegen tudom ajánlani mindenkinek! Ez a már fentebb tárgyalt feltöltési sebességet veszi alapul, íme a táblázat:

Feltöltési sebesség Min Slot Max Slot Max Hubok száma egyszerre Legkisebb feltöltési limit
[*/28K]1 slotmax 1 slotmax 1 Hubnem limitálható
[*/33K]1 slotmax 1 slotmax 1 Hubnem limitálható
[*/56K]1 slotmax 1 slotmax 1 Hubnem limitálható
[*/64K]2 slotmax 4 slotmax 2 Hub8 KB/sec
[*/96K]2 slotmax 4 slotmax 2 Hub10 KB/sec
[*/128K]3 slotmax 6 slotmax 3 Hub12 KB/sec
[*/160K]4 slotmax 8 slotmax 4 Hub16 KB/sec
[*/192K]4 slotmax 8 slotmax 4 Hub19 KB/sec
[*/224K]4 slotmax 8 slotmax 5 Hub22 KB/sec
[*/256K]4 slotmax 8 slotmax 5 Hub25 KB/sec
[*/384K]5 slotmax 10 slotmax 6 Hub40 KB/sec
[*/512K]6 slotmax 12 slotmax 6 Hub50 KB/sec
[*/768K]6 slotmax 12 slotmax 6 Hub80 KB/sec
[*/1024K]8 slotmax 16 slotmax 8 Hub100 KB/sec
[*/1540K]10 slotmax 20 slotmax 9 Hubnem limitálható
[*/2048K]12 slotmax 24 slotmax 10 Hubnem limitálható
[*/3072K]14 slotmax 28 slotmax 10 Hubnem limitálható
[*/4096K]20 slotmax 40 slotmax 12 Hubnem limitálható
[*/10240K]25 slotmax 50 slotmax 16 Hubnem limitálható
[*/102400K]40 slotmax 80 slotmax 22 Hubnem limitálható

Tehát, ha netán 512K/128K netünk van, akkor a 128K feltöltési sebességhez legalább 3, de legfeljebb 6 slotot adjunk meg, és lehetőség szerint ne legyünk 3 hubnál többön egyszerre. Aki lusta átolvasni, kattintson ide. Valamint, ha aránytalanul lassabban tudunk letölteni másoktól, amikor tőlünk töltenek, erre nem az a megoldás, hogy szétkapcsolgatjuk őket, hanem például a BCDC kliensben van beépített limitálási lehetőség is, ez a 128K esetén azt jelenti: 12k/s alá ne korlátozzunk! És/vagy használjuk a cFosSpeed nevű programot ilyen esetben! Látogassuk meg ezt az oldalt bővebb információkért: http://dchelp.uw.hu/

Most, hogy az alapbeállításokon túlestünk, már csatlakozhatunk egy HUBhoz. A többi beállítás már nem létfontosságú, ki-ki ismerkedjen meg a saját kliensével. Ha tudjuk egy DC++ hub címét, azonnal csatlakozhatunk hozzá. Vegyük például az SG-1 4EVER Hubot.. ;) sg-1.myip.hu
Gyors csatlakozás
BCDC StrongDC
A megjelenő szövegdobozba beírjuk: sg-1.myip.hu és OK!

Ha sikerül belépnünk, akár rögtön chatelhetünk is. Amennyiben a /fav parancsot kiadjuk a szövegbeviteli mezőbe, az aktuális hub bekerül a kedvencek közé. (Az ablak alján található, HUB nevét tartalmazó fülre jobb kattintva is elérhetünk egy helyi menüt, amivel szintén elvégezhetjük ezt a műveletet is többek között)

Kedvencek
BCDC StrongDC
A Nézet menü - Kedvenc hubok pont alatt megtalálhatjuk kedvenc hubjaink listáját, az ablak alja felé bal szélen találhatjuk az "Új" gombot, amivel értelemszerűen felvehetünk egyet kézileg a listába. A Név és a Leírás bármi lehet, ami fontos, az a cím.. vegyük például itt is az sg-1.myip.hu címet. A nicknevet nem kötelező itt is megadni, ha nincs megadva a fent beállított alapnevet használja, ez a funkció akkor lesz hasznos, ha egy HUBon regisztrációt kapunk, értelemszerűen azt csak arra az egy hubra kapjuk, jelszóval együtt, amit szintén ide tudunk beírni.

Amennyiben más hubot is szeretnénk meglátogatni a szintén Nézet menüben megtalálható Publikus hublista segítéségével válogathatunk. Természetesen először a Fájl - Beállítások - Letöltés alatt be kell állítanunk.
Magyar publikus hublisták:
http://hu.hublist.org/PublicHubList.config.bz2
http://info.dchub.hu/hungaryhublist.config.bz2
http://www.dcinfo.org/hungaryhublist.config.bz2

Még van egy nagyon lényeges apróság.. hogyan keresünk? Nagyon egyszerűen:
Keresés
BCDC StrongDC
Nézet menü - Keresés a megjelenő ablakban pedig A következő keresése szövegbeviteli mezőbe beírjuk a szót ami érdekel például "narnia" és ENTER billentyű. (Vagy Keresés gombra kattintás) Amennyiben van ilyesmi a már csatlakoztatott HUB(ok)on levő usereknél, a jobboldali listán elő fog bukkanni, jobb klikk - letöltéssel máris a letöltési listába tehetjük a kiválasztott fájlt.