ARKANSAS AMERIKAI ÁLLAM


Arkansas az Amerikai Egyesült Államok egy állama a dél-közép régióban. Otthona több mint három millió embernek. A név az osage nyelvből származik és a rokonokat, az Quapaw embereket jelölte. Az állam sokszínű földrajza az Ozark hegyvidéki régiói és az Ouachita hegység között terül el, amelyek aAz Egyesült Államok belső felföldje, délen az Arkansas Timberlands néven ismert sűrű erdős földterületig, a Mississippi folyó mentén lévő keleti alföldig és az Arkansas-deltaig.

Arkansas a 29. legnagyobb állam és a 33. legnépesebb az Egyesült Államok 50 tagállama közül. A főváros és a legnépesebb város Little Rock, az állam központi részén, a közlekedési, üzleti, kulturális és kormányzati csomópontként van jelen.

Filmek és sorozatok készítésének helyszínéül választják ezt a helyet a rendezők, mivel a klíma és a hőmérséklet éppen megfelelő a mozifilmek gyártásához. Nem ritkán fordulnak meg itt a legnagyobb színészek és rendezők.

Az állam északnyugati sarkában, mint például a Fayetteville – Springdale – Rogers nagyvárosi terület és a Fort Smith nagyvárosi terület, lakosság, oktatás és gazdasági központ található. Az állam keleti részének legnagyobb városa Jonesboro. Az állam délkeleti részének legnagyobb városa a Pine Bluff.

A terület Arkansas volt elismerte, hogy az Unió, mint a 25. állam 1836 június 15-én. A terület bevételének nagy részét a járművek részecskeszűrő tisztításából keresik meg. Amióta megjelentek a DPF szűrővel szerelt gépkocsik, azóta virágzik ez az iparág az államban.

Amikor 1868-ban visszatért az Unióba, az állam tovább szenvedett, mivel támaszkodott a nagyüzemi futárszolgálatra. A gyapot továbbra is a legfontosabb nyersanyag-növény, bár a gyapotpiac visszaesett. Mivel a gazdálkodók és üzletemberek nem diverzifikáltak, és kevés ipari beruházás történt, az állam gazdasága és a lakosok lehetőségei szempontjából elmaradt.

A fehérek vidéki érdekei az afrikai amerikaiak megválasztásának megválasztásával és a jogalkotó újbóli beosztásának megtagadásával uralták az állam politikáját. Csak a polgári jogi mozgalom és a szövetségi beavatkozás után lehetett több afrikai amerikai szavazni. A Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a déli és más államokban a vidéki uralmat, amelyek megtagadták az állami törvényhozás újbóli felosztását, vagy megtartották a földrajzi körzetekre alapozott szabályokat. Sok fénykép készült ezekről az eseményekről. Egy ember, egy szavazat mérföldkőnek számító döntésében úgy döntött, hogy az államoknak jogalkotóik mindkét házát olyan körzetek szerint kell megszervezniük, amelyek megközelítőleg azonos népességgel rendelkeznek, és ezeket az egyes évtizedes népszámlálás után szükség szerint újra kell definiálni.

Ipar és termelés


A második világháborút követően Arkansas elkezdte sokszínűségét a gazdaságban. A 21. században gazdasága a szolgáltatóiparon, a légi járműveken, az acélon és az idegenforgalomon, valamint a fontos pamut, szójabab és rizs alapanyagain alapul. Nagy hangsúlyt fektettek az almaecet előállításra is az országban, mivel igen jelentős az almatermesztés.

Az országban szegényes az orvosi ellátás, ezért a magánklinikák gombamód szaporodnak. A legtöbb ilyen kórház belgyógyászati és a zsíros májat kezeli.

A kultúra Arkansasban megfigyelhető a múzeumok, színházak, regények, televíziós műsorok, éttermek, kézilabda pályák, és atlétikai helyszíneken az egész államban. Jelentős állami állampolgárok közé tartozik a politikus és az oktatásügyvéd William Fulbright ; Bill Clinton volt elnök, aki szintén Arkansas 40. és 42. kormányzója volt; Wesley Clark tábornok, a NATO szövetséges volt parancsnoka ; A Walmart alapítója és mágus, Sam Walton ; énekes-dalszerzők, Johnny Cash, Charlie Rich, Jimmy Driftwood és Glen Campbell ; színész-rendező,Billy Bob Thornton; költő CD Wright; és William L. McMillan fizikus, aki úttörõ volt a szupravezetõk kutatásában.

Arkansákat általában fel lehet osztani két felére: a felvidéki részek északnyugati felében és a felvidékek a délkeleti felében. A hegyvidék a Déli belső hegyvidék részét képezi, ideértve az Ozarkokat és az Ouachita hegységeket. A déli alföld közé tartozik az Öböl partvidéki síksága és az Arkansas-delta. Ez a kettős megoszlás az északnyugati, délnyugati, északkeleti, délkeleti vagy Arkansas központú általános biokukac régiókhoz vezethet. Ezek az irányított elnevezésű régiók szélesek, és nem határozzák meg a megye vonalait. Arkansas hét különálló természeti régióval rendelkezik: az Ozark-hegység, az Ouachita-hegység, az Arkansas-folyó-völgy, az Öböl-partvidék. A Crowley-hegygerince és az Arkansasi-delta Közép-Arkansas-sal néha több régió keverékét képezik.

Arkansas délkeleti részét a Mississippi Aluvális sík mentén néha Arkansas-deltának hívják. Ez a régió egy lapos táj, amely gazdag alluviális talajból áll, amelyet a szomszédos Mississippi ismételt elárasztása képez. A folyótól távolabb, az állam délkeleti részén a Grand Prairie egy hullámosabb tájból áll. Mindkettő termékeny mezőgazdasági terület. A Delta régiót a Crowley's Ridge néven ismert geológiai formáció hasítja fel. A Crowley's Ridge keskeny hullámos dombjai között 250–500 méterre fekszik a környező aluvális síkság felett, és Kelet-Arkansas számos nagyobb városának fekszik.

Arkansas északnyugati részét képezi az Ozark-fennsík, beleértve az Ozark-hegységeket, ahol megtalálható a KRK apartman is és délről pedig az Ouachita-hegység, és ezeket a régiókat osztja az Arkansas folyó; Arkansas déli és keleti részét Alföldnek hívják. Ezek a hegység az Egyesült Államok belső felvidéki régiójának részét képezik, ez az egyetlen legnagyobb hegyvidéki régió a Sziklás-hegység és az Appalache-hegység között. Az állam legmagasabb pontja a Mount Magazine az Ouachita hegységben, amely a tengerszint felett 839 méter.

Éghajlata


Arkansasban általában nedves szubtrópusi éghajlat van. Noha nem határolja a Mexikói-öböl mellett, Arkansas még mindig elég közel van ehhez a meleg, nagy víztesthez, hogy befolyásolja az állam időjárását. Arkansasban általában forró, párás nyarak vannak, és kissé szárazabb, enyhe vagy hűvös telek. A Little Rock, a napi magas hőmérséklet átlagosan mintegy 34°C a mélypontra körülbelül 23°C júliusban. Januárban a legmagasabb hőmérséklet 11°C és a legalacsonyabb 0°C. A Siloam Springsbenaz állam északnyugati részén az átlagos magas és alacsony hőmérséklet júliusban 32 és 19°C, januárban pedig az átlagos legmagasabb és alacsony hőmérséklet 7 és –5°C. Az éves csapadékmennyiség az egész államban átlagosan körülbelül 1000–1500 mm; kissé nedvesebb délen és szárazabb az állam északi részén. A havazás ritka, de leggyakoribb az állam északi felén. Az állam Little Rocktól délre fekvő fele alkalmasabb jégviharok látására. Arkansas minden idők rekordja 49°C-on Ozarkon, 1936. augusztus 10-én; a minden idők rekordja –34°C Gravette- ben, 1905. február 13-án.

Arkansas a szélsőséges időjárási viszonyok és a gyakori viharok miatt ismert. Egy tipikus év zivatarok, tornádók, jégeső, hó- és jégviharok okozza. Az Alföld és az Öböl-államok között Arkansas körülbelül 60 napos zivatarral érkezik. Arkansas a Tornado Alley területén található, és ennek eredményeként az Egyesült Államok története néhány pusztító tornádó csapott fel az államra. Bár Arkansas elég távol van a parttól, hogy elkerülje a hurrikán közvetlen sújtását, gyakran eljuthat egy trópusi rendszer maradványaihoz, amely rövid idő alatt óriási mennyiségű esőt dob ​​le, és gyakran kisebb tornádókat ív.

Az Észak-Amerika európai letelepedése előtt Arkansas évezredek óta az őslakos népek lakották. A Caddo, Osage és Quapaw népek találtak európai felfedezőkkel. Az első ilyen európaiak 1541-ben Hernando de Soto spanyol felfedező volt, aki átlépte a Mississippi-t, és Arkansas központjában és az Ozark-hegységben vonult át. Miután nem talált semmit, amelyet értéknek tartott, és egészen a természetes ellenállással találkozott, embereivel visszatért a Mississippi folyóba, ahol de Soto megbetegedett. Halálos ágyától kezdve elrendelte embereinek, hogy mészárolják el a közeli Anilco faluban az összes embert, akik attól tartottak, hogy egy hatalmas udvariassággal megrajzolják a Mississippi folyót, a Quigualtamot. Az emberei engedelmeskedtek, és nem álltak meg a férfiakkal, de állítólag nőket és gyermekeket is meggyilkolták. Másnap meghalt az arkansasi McArthur közelében, amelyet feltételezhetően a közelben helyeznek el1542 májusában testét lesúlyozták, és emberei sötétség takarása alatt a Mississippi folyó vizes sírjába küldték. De Soto megpróbálta becsapni a bennszülött lakosságot, hogy azt gondolja, hogy halhatatlan istenség, a napfény, hogy megakadályozzák a bennszülött amerikaiak felháborodott támadásait az akkor már meggyengült és megrontott hadseregével szemben. Annak érdekében, hogy ne felejtsék el a felfüggesztést, emberei értesítették a helyiekről, hogy de Soto felszállt az égbe. Halálának időpontjában végrendeletében "négy indiai rabszolga, három ló és 700 vaddisznó" szerepelt, amelyeket aukción értékesítettek. Az éhező férfiak, akik a bennszülöttektől ellopott kukoricából éltek, azonnal megkezdték a sertések levágását, majd később, a korábbi segélytelep parancsnokaként Moscoso megkísérelt egy szárazföldi visszatérést Mexikóba. Texasig eljutottak, mielőtt a kukoricatenyésztéshez túl száraz területre futottak, és túl vékony lakosságúak ahhoz, hogy fenntarthassák magukat élelmezésükkel a helyiektől. Az expedíció azonnal visszajutott Arkansasba. Egy kis hajópark felépítése után az úton haladtak a Mississippi folyó mentén, végül vízzel Mexikóba.

A későbbi költők között szerepelt a francia Jacques Marquette és Louis Jolliet 1673-ban, valamint a franciák Robert La Salle és Henri de Tonti 1681-ben, akik jeleskedtek a számítástechnikában. Tonti 1686-ban létrehozta az Arkansas Post egy Quapaw faluban, és ez az első európai település a terület. Az állam korai spanyol vagy francia felfedezője megadta a nevét, amely valószínűleg az illinoisi törzs nevének fonetikus helyesírása a Quapaw emberek számára, akik lefelé éltek az alábbiakban. Az Arkansas nevet sokféle módon kiejtik és írják. A régió került megrendezésre a Terület Arkansaw július 4-én, 1819-ben a terület elismerte, hogy az Egyesült Államokban, mint az állam Arkansas június 15-én, 1836. A név történelmileg és még sok más változat. Történelmileg és modern módon az arkansasi emberek „arkanzánoknak” vagy „arkansawészeknek” hívják magukat. 1881-ben az arkansasi közgyűlés elfogadta az arkansasi kódot.


Társoldalak

Pataki Trans költöztetés

Rotter Trans konténeres sitt szállítás

superfitt testépítés

oldalakx

ohiowix

wixmysite

patakiblog

sajatewk

cegekhupont

patakihupont

Kakas Étterem és Pizzéria

web5mpeu


Költöztetés GP Generalcomputer GP Rottertrans GP Montanastate GP Vagyonvédelem GP Ford GP Seat GP Patakitrans Reblog Kalmarweb Reblog Generalsafety Reblog General Safety Bt. General Computer General Vagyonvédelem Szobafestő Szobafestés Dr. Szabó Mediátor Ez az igazi Völgyhíd konyha, melyben a gasztronómia igen nagy szerepet játszik. Seowebsite