Frissítve: 2009-06-08

Bevezetés

Úgy gondolom, hogyha egészségünk érdekében életünket ökológiai szempontok szerint átrendezzük, akkor ez a konyhánkra, étkezésünkre is kihat, s az átrendezés bizony nem megy egyik pillanatról a másikra.
Szükségünk van átállási időre. Nemcsak a dolgok elrendezése végett, hanem bizony korábbi szokásaintól nem egyszerű csak úgy megszabadulni, kellenek átmenetek, átmeneti kompromisszumok, hisz nem az önkínzásról szól. Bizony sokkal jobban akarjuk érezni magunkat a bőrünkben. Ehhez kívánok segítséget nyújtani, s a legkevésbé sem lelkiismeretfurdalást kelteni.

Az átállási jelzőzen több értelmezése is lesz később, de most az első olvasatához adok egy rövid magyarázatot.

Átállásinak nevezettek például azok a földterületek, amelyek tulajdonosa a Biokultúra Egyesületnél bejelentkezik, hogy a jövőben bejegyzett biogazdálkodóként kívánja művelni a földjét. Ekkor az eljárás megindulásával, a vizsgálatok végeztével nem azonnal kap a terület bio minősítést, hanem egy időre az átállási jelzőt kell használnia.

Már nagyon sok különböző ételről állították, hogy egészséges, de arról nem szóltak, hogy maguk az alapanyagok, a zöldségek, gyümölcsök, állati eredetű hozzávalók (a húsok, tejtermékek, a tojás) egészségesek legyenek.

Mit ér a saláta, ha tele van nitráttal a sok műtrágyától, s különböző vegyszermaradványokkal telített? Közben már nem is mutatható ki vitamin- és ásványianyag-tartalma.
Ha fontosabbnak tartjuk az alapanyagok minőségét, egészségét, bizony fogyaszthatunk szinte bármit.
Itt is érvényes az a mondás, hogy azzá leszel, amit eszel.
Ha ételünben hemzsegnek az adalékanyagok, szermaradványok, génmanipulált alap-és adalékanyagot tartalmaz, vagy csak a gyártás során találkozik vele, bizony nem egészséges ételünk, bármit is hangoztassanak róla, bármilyen csillogó is legyen rajta a "cukormáz". Megjegyzem ezeket csak bizonyos mennyiségi korlát felett kell csak feltüntetni a csomagoláson.

Amikor ezekeről teszek említést, mindig kapok egy kérdés. Mit lehet megvenni? Nem sok mindent! Dehát valamit enni kell? Igen, itt kezdődik. Választhatjuk, hogy nem kérünk a kínáltakból, s megkeressük az egészséges forrásokat, vagy lehajtott fejünket csóválva bemegyünk a legközelebbi hiper-szuperbe, s telepakoljuk valamivel a kosarunkat, amit később elfogyasztunk.
Abban viszont biztosak lehetünk, hogy az nem fogja szolgálni EGÉSZségüket.

Ma már sok szempontból könnyebb a helyzetünk, akkor is, ha nincs közvetlen környezetünkben bio termékeket árusító bolt. Számos webáruház kínál biotermékeket, s szállít az egész ország területére. De ezek között böngészve sem mentesülünk a felelősség alól. Alaposan nézzünk körül, mérlegeljünk, legyünk TUDATOS VÁSÁRLÓK!