Főoldal

 


 

 

 A Füzesabonyi Kertbarátkör 2010 decemberében szerveződött. A szervezésnek további lendületet adott a Könyvtárban 2011.január 20-án Egészségmegőrző program keretében tartott "Bálint gazda" előadása. Az érdeklődés nagy volt, a tagjaink közül 12 fővel vettünk részt. Az előadó gondolatai további útmutatást adtak arra vonatkozóan, hogy Füzesabonyban is szükséges Kertbarátkört létesíteni. 2011.március 9-én már megtartottuk első közös foglalkozásunkat 16 fővel. Az előadónk Orovecz Péter növényvédőmérnök volt. Ekkor határoztunk az alapszabályunkról is, majd döntöttünk, hogy havonta, minden hónap első keddjén tartjuk foglalkozásainkat. Jelszavunk: "Kertészkedj, művelődj, barátkozz és védd a természetet!" Egyesületünk Közhasznú szabadidős szervezet, mely céljainak megvalósításával a kultúrát, a természetvédelmet, a környezetvédelmet, az egészségmegőrzést és az ismeretterjesztést szolgálja. Kertjeink megművelésével hozzájárulunk a természet védelméhez, a környezetvédelemhez, a szakmai ismereteink átadásával végezzük a biokertészkedést, és a növényvédőszerek észszerű felhasználását. Rendszeresen szervezünk szakmai előadásokat, bemutatókat, kiállításokat, kertlátogatásokat. Megismertetjük tagjainkkal a legújabb kertészeti módszereket, eljárásokat és növényfajtákat. Tapasztalatcseréket szervezünk más földrajzi tájegységek Kertkultúrájának és népi hagyományainak megismerésére. A Kertbarátmozgalmat az Ifjúság körében is népszerűsíteni kívánjuk. Együttműködünk az ország, valamint Füzesabony város civil szervezeteivel. Csatlakozunk a Füzesabony város Önkormányzata által meghirdetett "Füzesabony legvirágosabb portája 2011" versenyhez. Partner kapcsolatot alakítunk ki a helyi Méhész Egyesülettel. A gyógynövények megismerésével szolgáljuk a jó egészségügyi állapotunk megőrzését.

A kertünkből szedett gyümölcs, zöldség, a környezetünket széppé varázsoló csodálatos virágok a mi egészségünket, közérzetünket javítják, teszik életünket szebbé és boldogabbá.

A kertművelés mesterségét többségünk nem iskolában tanulta, apáról fiúra szállt, illetve kertszomszédtól, barátoktól, ismerősöktől sajátította el.

Fontos ezeknek az ismereteknek a rendszeres korszerű bővítése. Nem mindegy, hogy kertünkben milyen gyümölcsfát telepítünk, milyen zöldséget, vagy virágot ültetünk. A jól kiválasztott fajta az eredményes kertészkedés egyik legjelentősebb tényezője. Ismernünk kell, hogyan tudjuk kertjeinket megvédeni a károsítóktól. Ehhez nyújtanak segítséget az év folyamán szervezett előadások, a "szomszédolások", "az én így csinálom" tájékoztatók.

Megalakulásunkkal szeretnénk, a kertkultúrát népszerűsíteni és minél több ember számára hasznos szabadidő eltöltést biztosítani.