|
 |
IX.
Csermajori Országos Sajtverseny
(2006)
Vitnyédi
Sajtünnep
 |
 |
2006.
szeptember 29-én az ország legjobb tejfeldolgozói ismét vetélkedtek
termékeikkel Csermajorban. A kilencedik sajtversenyre 23 üzem 86
sajtféleséggel nevezett. Másnap, szeptember 30-án pedig az országos
sajtversenyhez - immár hagyományosan - a megyei önkormányzat szervezésében a
Vitnyédi Sajtünnep
kapcsolódott.
Az elmúlt
években a bemutatott sajtféleségek egyre szaporodtak, ezért a zsûri tegnap már
több kategóriában bírált: kemény és félkemény, lágy és ömlesztett sajtok,
illetve juh- és kecskesajtok. A bírálati rendszer nem változott: a termékeket
külsõ, belsõ tartalmuk és érzékszervi értékeik szerint pontozzák, húszig.
Dr.
Schreiner Ernõ, a bíráló bizottság elnöke következőket mondta
a sajtverseny értékeléseként:
"Miután a csermajori
versenyre az ország legjobbjai küldik el készítményeiket, általában
tizenöt és húsz pont körül ítél a szakmai bizottság.
Az utóbbi idõben
a sajtok csomagolása fejlõdött jelentõsen, fõként a kiszerelt termékeknél.
A készítmények ma már
nyugati színvonalúak, az EU-s piacokon is kuriózumnak számítanak, például
a TolnaTej védõgázas csomagolása, amely több hónapig is eltarthatóvá teszi
a sajtot.
A verseny jellemzõje,
hogy egyre több a juh- és kecskesajt, a fogyasztók között pedig kialakult
egy réteg, amely egészségügyi és élettani szempontból is elõnyben
részesíti ezeket. A zömmel kisüzemi termékek reményt jelentenek arra, hogy
a nagyfeldolgozók mellett a kicsik is megállják helyüket, melyre jó
példa a Rábaközbõl a kapuvári Cserpes-tejüzem.
Az elmúlt tíz évben a
mezõgazdaságot meglehetõs aszály sújtotta. A takarmány mennyisége
csökkent, vagyis az ára emelkedett, tehát a tejtermelõknek egy bizonyos
felvásárlási árat el kellett érni, hogy életben maradhassanak. Beindult a
láncreakció, ami rányomja bélyegét a feldolgozókra is. A drágulás végül a
fogyasztónál jelenik meg. Emeli a költségeket az energiaár-emelés, a
környezetgazdálkodási kiadások is. A fogyasztó pedig természetesen
ott spórol, ahol tud, a sajtféleségek amúgy sem a hagyományos magyar
étrend meghatározó elemei, tehát inkább errõl mond le." |
A sajtversennyel szerettük volna felhívni az ország
tejtermék-kedvelõ közönségének figyelmét az elsõként alapított tejipari
középiskolára, valamint a Csermajorban folyó oktató-nevelõ munkára.
A résztvevők cégek száma |
23 db |
Keménysajtok |
5 db |
Félkemény sajtok |
23 db |
Lágy- és egyéb sajtok |
10 db |
Ömlesztett sajtok |
26 db |
Juhsajtok |
8 db |
Kecskesajtok |
14 db |
A versenysajtok száma
összesen |
86 db |
A program
Megnyitó
Munkában a bíráló bizottságok
Eredményhírdetés
Sajtfesztivál és sajtvásár
Kemény és kemény jellegû sajtok |
Aranyoklevél
|
Hajdú
sajtcsalád
|
Köröstej Kft. (Köröstetétlen) |
Kiváló
termék
|
Pannónia szeletelt
sajtcsalád
|
Pannontej Zrt. (Répcelak) |
A
bíráló bizottság dicsérete |
Füstölt fonottka
|
Cserpes Sajtmûhely
(Kapuvár) |
Félkeménysajtok |
Aranyoklevél
|
Mezõföld trappista
sajtcsalád
|
Gyõzelem
Kft. (Lajoskomárom) |
Kiváló
termék
|
Ízes Trappista
sajtcsalád
|
SOLE
MiZo Zrt.
(Szeged) |
A
bíráló bizottság dicsérete |
Félkemény sajtcsalád |
Óvártej Zrt.
(Mosonmagyaróvár) |
Lágy- és egyéb sajtok |
Aranyoklevél
|
Grill natúr sajt
|
Cosinus Gamma Kft.
Sajtüzem (Kunszentmiklós) |
Kiváló
termék
|
Teasajt
|
A csermajori középiskola tanüzeme |
A
bíráló bizottság dicsérete |
Gomolya
|
Kuntej Kft. (Tiszafüred) |
Ömlesztett sajtok |
Aranyoklevél
|
Ömlesztett
sajtcsalád
|
Pannontej
Zrt. Répcelaki Gyára (Répcelak) |
Kiváló
termék |
Ízesített ömlesztett
sajtcsalád |
TOLLE Tolnatej Zrt.
(Szekszárd) |
A
bíráló bizottság dicsérete |
Ömlesztett
sajtcsalád |
Kisteleki M+M Sajtgyártó
Kft. |
Kecskesajtok |
Aranyoklevél
|
Kecskesajt-család
|
LÉDA Kecsketej Feldolgozó Üzem (Tét) |
Kiváló
termék
|
Friss
kecskesajt
|
Tebike Bt. (Gyõr-Ménfõcsanak) |
A
bíráló bizottság dicsérete |
Öko kecskesajt
|
Dióstanya (Békés) |
Juhsajtok |
Aranyoklevél |
Juhsajt-család |
Instant Pack Kft. ( Berettyóújfalu) |
Kiváló
termék |
Sonkás sajttekercs
|
Bakonszegi Awassi Rt. Sajtüzeme, (Kunszentmárton) |
A
bíráló bizottság dicsérete |
Juh gomolya
|
Instant Pack Kft. ( Berettyóújfalu) |
Újszerû ízesítésû sajtok |
Aranyoklevél |
Ízesített félkemény sajtcsalád |
Fino-Food Kft. (Kaposvár) |
KÜLÖNDÍJASOK
Köményes Trappista sajt
|
Bethlen Gábor Szakképzõ Iskola (Gyomaendrõd)
|
Kecskesajt-család
|
Alföldi Garabonciás Kft. (Izsák)
|
Csemege kecskesajt
|
Németh Tamás Sajtüzeme (Mosonmagyaróvár)
|
Pálpusztai
sajt
|
Brevico Kft. (Gödöllõ)
|
Túró csokicsalád
|
SOLE MiZo Zrt. (Szeged)
|
Gyõr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
különdíja
|
Cserpes
Sajtmûhely (Kapuvár)
|
| |