IX. Csermajori Országos Sajtverseny
(2006)

Vitnyédi Sajtünnep

2006. szeptember 29-én  az ország legjobb tejfeldolgozói ismét vetélkedtek termékeikkel Csermajorban. A kilencedik sajtversenyre 23 üzem 86 sajtféleséggel nevezett. Másnap, szeptember 30-án pedig az országos sajtversenyhez - immár hagyományosan - a megyei önkormányzat szervezésében a Vitnyédi Sajtünnep kapcsolódott.

Az elmúlt években a bemutatott sajtféleségek egyre szaporodtak, ezért a zsûri tegnap már több kategóriában bírált: kemény és félkemény, lágy és ömlesztett sajtok, illetve juh- és kecskesajtok. A bírálati rendszer nem változott: a termékeket külsõ, belsõ tartalmuk és érzékszervi értékeik szerint pontozzák, húszig.

Dr. Schreiner Ernõ, a bíráló bizottság elnöke következőket mondta a sajtverseny értékeléseként:

"Miután a csermajori versenyre az ország legjobbjai küldik el készítményeiket, általában tizenöt és húsz pont körül ítél a szakmai bizottság. Az  utóbbi idõben a sajtok csomagolása fejlõdött jelentõsen, fõként a kiszerelt termékeknél.

A készítmények ma már nyugati színvonalúak, az EU-s piacokon is kuriózumnak számítanak, például a TolnaTej védõgázas csomagolása, amely több hónapig is eltarthatóvá teszi a sajtot.

A verseny jellemzõje, hogy egyre több a juh- és kecskesajt, a fogyasztók között pedig kialakult egy réteg, amely egészségügyi és élettani szempontból is elõnyben részesíti ezeket. A zömmel kisüzemi termékek reményt jelentenek arra, hogy a nagyfeldolgozók mellett a kicsik is megállják helyüket, melyre  jó példa a Rábaközbõl a kapuvári Cserpes-tejüzem.

Az elmúlt tíz évben a mezõgazdaságot meglehetõs aszály sújtotta. A takarmány mennyisége csökkent, vagyis az ára emelkedett, tehát a tejtermelõknek egy bizonyos felvásárlási árat el kellett érni, hogy életben maradhassanak. Beindult a láncreakció, ami rányomja bélyegét a feldolgozókra is. A drágulás végül a fogyasztónál jelenik meg. Emeli a költségeket az energiaár-emelés, a környezetgazdálkodási kiadások is.  A fogyasztó pedig természetesen ott spórol, ahol tud, a sajtféleségek amúgy sem a hagyományos magyar étrend meghatározó elemei, tehát inkább errõl mond le."

       A sajtversennyel szerettük volna felhívni az ország tejtermék-kedvelõ közönségének figyelmét az elsõként alapított tejipari középiskolára, valamint a Csermajorban folyó oktató-nevelõ munkára.

A résztvevők cégek száma    23 db
Keménysajtok 5 db
Félkemény sajtok 23 db
Lágy- és egyéb sajtok 10 db
Ömlesztett sajtok 26 db
Juhsajtok 8 db
Kecskesajtok 14 db

A versenysajtok száma összesen   

86 db

A program

Megnyitó

Munkában a bíráló bizottságok

Eredményhírdetés

Sajtfesztivál és sajtvásár

HELYEZÉSEK

Kemény és kemény jellegû sajtok

 Aranyoklevél

 Hajdú sajtcsalád

Köröstej Kft. (Köröstetétlen)

 Kiváló termék

Pannónia szeletelt sajtcsalád

Pannontej Zrt. (Répcelak)
 A bíráló bizottság dicsérete

Füstölt fonottka

Cserpes Sajtmûhely (Kapuvár)
Félkeménysajtok

 Aranyoklevél

Mezõföld trappista sajtcsalád

Gyõzelem Kft. (Lajoskomárom)

 Kiváló termék

Ízes Trappista sajtcsalád

SOLE MiZo Zrt. (Szeged)
 A bíráló bizottság dicsérete Félkemény sajtcsalád
Óvártej Zrt. (Mosonmagyaróvár)
Lágy- és egyéb sajtok

 Aranyoklevél

Grill natúr sajt

Cosinus Gamma Kft. Sajtüzem (Kunszentmiklós)

 Kiváló termék

Teasajt

A csermajori középiskola tanüzeme
 A bíráló bizottság dicsérete

 Gomolya

Kuntej Kft. (Tiszafüred)
Ömlesztett sajtok

 Aranyoklevél

  Ömlesztett sajtcsalád

Pannontej Zrt. Répcelaki Gyára (Répcelak)
 Kiváló termék   Ízesített ömlesztett sajtcsalád
TOLLE Tolnatej Zrt. (Szekszárd)
 A bíráló bizottság dicsérete   Ömlesztett sajtcsalád
Kisteleki M+M Sajtgyártó Kft.
Kecskesajtok

 Aranyoklevél

  Kecskesajt-család

LÉDA Kecsketej Feldolgozó Üzem (Tét)

 Kiváló termék

 Friss kecskesajt

Tebike Bt. (Gyõr-Ménfõcsanak)
 A bíráló bizottság dicsérete

Öko kecskesajt

Dióstanya (Békés)
Juhsajtok
 Aranyoklevél   Juhsajt-család
Instant Pack Kft. ( Berettyóújfalu)
 Kiváló termék

  Sonkás sajttekercs

Bakonszegi Awassi Rt. Sajtüzeme, (Kunszentmárton)
 A bíráló bizottság dicsérete

 Juh gomolya

Instant Pack Kft. ( Berettyóújfalu)
Újszerû ízesítésû sajtok
 Aranyoklevél   Ízesített félkemény sajtcsalád
Fino-Food Kft. (Kaposvár)

LÖNDÍJASOK

Köményes Trappista sajt

 Bethlen Gábor Szakképzõ Iskola (Gyomaendrõd)

 Kecskesajt-család

 Alföldi Garabonciás Kft. (Izsák)

  Csemege kecskesajt

 Németh Tamás Sajtüzeme (Mosonmagyaróvár)

Pálpusztai sajt

 Brevico Kft. (Gödöllõ)

Túró csokicsalád

 SOLE MiZo Zrt. (Szeged)

 

Gyõr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat különdíja

 Cserpes Sajtmûhely (Kapuvár)