"Ősidőktől fogva szeretjük, készítjük és
vásároljuk őket: a kereket, a lyukasat, a keményet, az erőteljesen
illatosat, a szögletest és a penészest. A különféle sajtok és tejtermékek
gasztronómiai kultúránk szerves részét képezik.
Több évezredes, a régészek szerint i.e.
6000-ig visszavezethető hagyománya van a sajtkészítésnek.
Az ókori egyiptomiakig, görögökig, rómaiakig
visszanyúló írott irodalma mellett, a Biblia több helyen is említi a
sajtot a Kr. előtti évezredekből, pl. Dávid királlyal kapcsolatban
többször is.
Mi magyarok köztudottan nem igazán vagyunk
sajtfogyasztó nemzet. Pedig, úgy tudni Attila hun vezér kedvenc eledelei
között is szerepelt a sajt. Szakértők szerint a honfoglaló magyarok
asztalán is mindennapos volt a tej, és a tejtermékek.
Őseink elsősorban juh- és kecsketejet
használtak a sajtkészítéshez, napjainkra viszont a pasztörizált tehéntej
vált a sajtgyártás legmegszokottabb alapanyagává.
Az évszázadok során a sajtkészítés módja nem
sokat változott, így ma is számos sajt készül őseink receptjei alapján. Az
előállításhoz szükséges technika viszont rendkívül gyors ütemben
fejlődött, hiszen míg régen egy sajtkészítő családokat és kisebb falukat
"szolgált ki", mára már, a XXI. század sajtgyártó vállalatai hatalmas
földrajzi régiók igényei alapján határozzák meg a gyártás mennyiségét.
A Csermajori Ujhelyi Imre Tejipari
Középiskola, Szaktanácsadó és Továbbképző Intézet 1998. decemberében
rendezte meg az első csermajori Országos Sajtversenyt. Ma jubileumot
ülünk, mert tizedik alkalommal hirdethették meg a sajtkészítők
találkozóját. Ez alkalmat ad a készítőknek, hogy termékeiket bemutassák a
szakmának és a sajtkedvelő közönségnek.
Hosszú idő telt el azóta, hogy Herceg
Esterházy Miklós csermajori birtokán a múlt század elején megteremtette a
mezőgazdasági képzés feltételeit. Az iskola - hazánk egyik legrégebbi, ma
is működő szakképző iskolájaként - mindig is igyekezett betölteni a
tejiparban dolgozók között az összekötő kapocs szerepét.
Példátlan összefogásnak köszönhetően 2002-ben
hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezte meg a
Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és az Ujhelyi Imre Tejipari
Szakközépiskola az I. Országos Sajtünnepet. A már hagyományos csermajori
sajtversenyt egészítettük ki a gazdag szakmai programon túl, a
sajtvásárral illetve kulturális, szórakoztató programokkal.
Az esemény színvonalas találkozóhelyként,
egyben lehetőséget teremt, a sajtgyártó szakembereknek és vállalkozóknak a
tapasztalatcserére, hogy új üzleti kapcsolatokat kössenek, és baráti
eszmecserét folytassanak egymással, valamint az iskola tanáraival,
tanulóival. Ma már a sajtgyártó szakma által elismert rangot jelent ezen a
megmérettetésen az elsők között végezni! A felsoroltak mellett a szervezők
fő célja a valamikori magyar sajtkultúra hírnevének visszaállítása.
Idén több mint 22 gyártó 107 féle termékkel
képviselteti magát a versenyen, a finom és különleges sajtokat a mai
ünnepen az érdeklődő nagyközönség is megkóstolhatja.
A tartalmas programokhoz jó szórakozást, a
sajtokhoz jó étvágyat kívánok, és remélem, hogy jövőre is találkozunk ezen
a rangos eseményen! |