Szerző: Apollo17hu » 2012.02.14. 22:57
Leírok néhány észrevételt, ami nem mindenki számára tiszta, vagy csak az utóbbi napokban, az élesítést követően derült ki. Megpróbálom kiemelni, amiben szerintem változtatásra is szükség van.
pontozás
A pontozás a recek alapján automatikusan - egy viszonylag egyszerű képlet alapján - történik, de lehetőség van manuális módosításra is. Ebből következik, hogy a mindenkori pontok bármikor felülbírálhatóak. A kézi beavatkozás miatt, ha rendelkezésre áll a játékok lejátszásának időpontja, a játékosok kezdőpontjai (1600), valamint az esetleges büntető-/bónuszpontok, akkor végső esetben egy Excel-munkalapon is pontosan vezetni lehet, hogy kinek mennyi az aktuális pontszáma.
csapatosztás
A csapatok osztása "random team generatorral" történik, de ez valójában nem véletlen, hanem kiegyenlített csapatokat eredményezne, tehát inkább a "balanced team generator" lenne a megfelelő kifejezés rá. Azért írom feltételes módban, mert a csapatosztás csak akkor lesz kiegyenlített, ha a generáláskor beállított pontszámok a lehető legközelebb állnak a valósághoz. Az, hogy mindenkit 1600-ról indítunk, szerintem enyhén szólva nem jó döntés. Úgy érzem, a nevezettek között van 3-4 ember, aki erősen underrated emiatt. Osztáskor pedig ez a tény nagyon erős torzítást eredményezhet, aminek következtében az underrated játékosok jelentősen több meccset fognak megnyerni, mint veszíteni. A kalkulátor viszont azért készült, hogy mindezt elkerüljük. Persze, lehet azzal érvelni, hogy idővel majd be fognak állni a pontszámok. De gondoljatok bele abba, hogyha mindig 4v4-eket tolunk, hány játék kell valakinek akár +100 pont eléréséhez, ha minden játékát sorban nyeri? 20-25 játék, ami bőven 1 hónap feletti időtartamot jelent (win all!). Ha pedig csak heti 1-2-t játszik magyar ratedben, sose fogja beérni saját "valós" pontjait.
calculator
Rolo brute force összegyűjtötte 8 játékos összes elosztásának eseteit Excel-ben, ezért igaza van, hogy néha érdemes azt használni, mert előfordulhat, hogy az algoritmus szerinti osztásnak nem csak egy, hanem akár több megoldása is lehet. Részemről ezt azzal egészíteném ki, hogy mind a 35 eset mellé kerüljön oda a konkrét pontszámeltérés értéke. Ezekre pl. egy feltételes cellaszínformázást alkalmazva látszik, hogy melyek azok az esetek, amik minimálisan térnek el az ideálistól, de fel lehetne őket vetni a játék előtt, mert ha teszem azt, vannak játékosok, akik pl. együtt szeretnének játszani, akkor ezt nagyobb eséllyel tehetik majd meg.
Az online jelölőnégyzetes megoldásban szerintem szükség lenne egy apró módosításra: az eredményt nem pop-up -ban, hanem egy sorban, másolhatóan kellene megjeleníteni azért, hogy [Ctrl]+[C], [Ctrl]+[V] bill.kombóval egyből be lehessen passzintani a chatbe.
szabályok
Kicsit túlszabályzottnak tűnik a tournament. Minek kell külön maplist, ha egyezség hiányában úgyis FR lesz? Hol van leírva a slingszabály? (Tegnap hallottam először, hogy 30. percig nem lehet slingelni.) Miért van szükség erre a szabályra?
Épp most nyílt egy téma a játék stoppolásáról (pause). Jó ötletnek tartom, viszont finomítanék a dolgon, mivel annak egészen csekély az esélye, hogy valaki rendszeresen állítgassa meg a játékot azért, mert "hirtelen közbejött valami". Annak annál nagyobb, hogy a pause alatt taktikai beszélés folyik a pause gombot megnyomó játékos részvételével. Én ha ilyet látok a csapatomban, ki fogom nyomni, ahogy eddig is tettem. Ez egyszerűen geciség, de minimum tiszteletlenség a másik csapattal szemben. És ha egy feltöltött recben szándékosan ilyen stoppolást látnék, legalább 50 pont levonással büntetném a stoppolót, a csapattársait meg fejenként 10-zel, mert tudatosan nem tettek semmit a játék folyamatosságának megőrzése érdekében.