A Junkie lassan kinevezhet nosztalgia-felelősnek, hiszen a Felicity-írásom és a My so-called Life után ez is egy kimondottan antik sorozat, de nem és nem lehet innen kihagyni. Már csak az újabb generáció kedvéért sem, akik esetleg nem ismerik. Utoljára 2000-ben láthattuk a TV2-n, ahol - ahogy az már lenni szokott - jól félbehagyták. Azóta nyoma sincs a magyar adókon, de ez sem akadályoz meg bennünket abban, hogy elhomályosult szemmel idézzük fel a legjobb jeleneteket. Bárkit kérdeznék meg, miről szól is ez, egyből rávágná, tudod, ez az a sorozat! Volt benne sok hó, egy doki, meg valami tehénröptetés és volt egy pacák, akire ráesett az az izé...  Szóval Miért éppen Alaszka? (avagy angolul Northern Exposure)

Kultsorozat. Kihagyhatatlan. Alapmű. Ötletes, vicces, meghökkentő, morbid, megható és bölcs. Igen, ez mind elmondható róla :). Alapmotívuma a már emlegetett  "partra vetett hal" effektus: egy friss diplomás New York-i doktornak kötelessége Alaszkában praktizálni, ahova enyhén szólva is csekély lelkesedéssel érkezik. Az eleinte hónapoknak induló száműzetésből végül több év lesz, ez alatt bőven kijut nekünk mindenből, amit csak ez a Cicely nevű városka nyújtani tud.

Bizony, Dr. Joel Fleischman-nel (Rob Morrow - Numb3rs) együtt borzadállyal vegyes érdeklődéssel vethetjük bele magunkat a kisvárosi életbe :) Joel megérkezvén Cicely-be az orvosi rendelővel együtt kap egy szűkszavú indián asszisztensőt, Marilynt (Elaine Miles), van neki egy főbérlője, Maggie (Janine Turner), aki pilóta és a fűtés-szereléssel is jobban boldogul, mint bárki, amúgy mellesleg el van átkozva. De lakik itt nyugalmazott NASA űrhajós, aki jelenleg a város főmuftija (Maurice: Barry Corbin), tini szépségkirálynő kocsmáros férjjel (Shelly és Holling: Cynthia Geary és John Cullum), rádiós, aki egy személyben lelkipásztor is, nem is beszélve enyveskezű múltjáról (Chris: John Corbett), plusz egy filmrajongó árva indián srác (Ed: Darren E. Burrows), aki minden áldott nap kék farmert és fekete bőrdzsekit hord. Mindehhez jön még egy idős hölgy, Ruth-Anne (Peg Phillips), aki a város egyetlen vegyesboltját és egyben könyvtárát vezeti.

A főhős első látása beképzelt, arrogáns, makacs és szószátyár piperkőcnek indul, a többiektől - beleértve az őslakos indiánokat - meg szabályosan padlót lehet fogni. Néha nem lehet eldönteni, melyik szereplő is elmeháborodott, mert egyikük furább fazon, mint a másik. A legjobb mégis az egészben, hogy a lehető legkomolyabban van előadva, a legnagyobb marhaságok is teljesen természetesnek tűnnek abban a közegben és időnként nagyon szép dolgokkal is meglepnek. Plusz pont jár a sorozatot átható természet-szeretetükért és Chris rádióműsorában elhangzott eszmefuttatásokért.

A hagyományosabb sorozatok kedvelői is találhanak benne a foguk alá valót, remek az összhang + chemistry a szereplők között, van romantikus szál, sok-sok-sok humor, a lányok találnak jó pasikat és a fiúknak is ott van Maggie :) Nem véletlenül vetítették ennyi országban óriási sikerrel! Mindenki figyelmébe ajánlom a szuper magyar szinkront.

Ami engem illet, nem mondom magam elvakult rajongónak, hiszen nem minden egyes szereplő ill. rész jött be. Némelyik cucc már nekem is túl elborult volt és bizony akadtak számomra unalmas történetek is. Érdekes, de éppen a legtöbbet emlegetett jelenetek (jelszó: műhold) nem tartoznak a kedvenceim közé, de fel tudnék sorolni száz másikat, amit imádok.

Végezetül KILENC érdekesség a Miért éppen Alaszkáról:

Kapaszkodjatok meg: 1990 nyarán kezdték el vetítetni!
Nem, nincs köze a Doc Hollywood c. Michael J. Fox filmhez, mivel az kicsit később készült, ráadásul egy könyv alapján.
6 évad készült, de az első kettő csupán 7-8 részből állt. Arról megoszlanak a vélemények, hogy Magyarországon mennyit is adtak le, de szvsz csak 4-et.
Két egymás utáni évben megkapta a Golden Globe-ot legjobb dráma sorozat kategóriában. Emellett számtalan egyéb jelölést és díjat.
A következő színészek adták a hangjukat a szereplőknek: Zalán János, Balázs Ági, Papp János, Cs. Németh Lajos, Simorjay Emese, Laklóth Aladár, Andai Kati, Kóti Kati, Schnell Ádám, Háda János.
Eredeti címe: Northern Exposure. A legtöbb országban olyan címmel ment, amiben szerepelt az Alaszka szó :)
A főszereplő Rob Morrow az utolsó részekben már nem szerepelt, Cicely dokija abban az időben az a színész volt, akinek eredetileg szánták a szerepet.
A Wikipédia szerint Ed Chigliak IQ hányadosa 180! :D (gyk. ez nagyon-nagyon magas)
DVD-n eddig az első 4 évad jelent meg a tengerentúlon, novemberben jön az 5.
Na, miben fogadunk, hogy ha valaha is megjelenne kis hazánkban DVD-n, mindenki rávetné magát?


Alice
Miért éppen Alaszka? azért mert....   és itt most írhatnék sok okosságot,hogy elindult az oldal,meg ezt is mégéltük,na nézd már ilyen is van,stb. stb. stb. de ezt inkább nem teszem, ugyanis ez egyik  oldalon (www.sorozatjunkie.hu) találtam a következő írást, amiről úgy gondoltam beszédesebb bármilyen bevezetőnél!
Természetesen ez az írás a készítő beleegyezésével került fel erre az oldalra,következzen akkor Alaszka Alice-tól :)