Albert Ferenc Fafaragó Honlapja

Kedves Látogató!

    Örülök, hogy oldalamat választotta. Remélem, hogy munkáim, stílusom felkeltik figyelmét, hogy mondanivalómat alkotásaim által átadhatom önnek.
Albert Ferencnek hívnak, 1958-ban születtem Marosvásárhelyen. A romániai Székelykocsárdon élek. Itt tanultam VI. osztályos koromig. Ezt követően VIII. osztályig a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium iskolapadját koptattam.
    A faipari szakmaiskolát Marosvásárhelyen végeztem el, majd a Népművészeti Iskola grafikai-szobrászati szakosztályának voltam tanulója ahol Dienes Attila szobrászművész tanítványa voltam. 1979-ig ugyancsak a városban dolgoztam asztalosként, fafaragóként, prototípuskészítőként.
    1981-től 1984-ig Tordán dolgoztam ugyancsak prototípus készítőként. Itt lehetőségem volt alabástrom dísztárgyak készítésére is. 
    1984 saját vállalkozást indítottam el, mely keretében a korábban tanultakat tudtam kamatoztatni.         Fafaragással, asztalossággal, díszácsolással foglalkozom a mai napig, ám a csont- és kőfaragás sem idegen számomra. Mostanában a faragásra és a gyermekjáték készítésre próbálom irányítani figyelmemet. Természetesen ez nem zár ki semmilyen más fával kapcsolatos munkát sem.
    A fához fűződő kapcsolatom már kora gyermekkoromban kialakult, hiszen édesapám elismert ácsmester és asztalos volt, így műhelyében lehetőségem volt megismerkedni a fa megmunkálásának mikéntjével. Valószínű, hogy a fa szeretete és iránta való rajongásom genetikai örökség is, mivel apai ágon én képviselem az 5. generációt, aki a fa megmunkálásával foglalkozik.
    A népművészet szépségére Kallós Zoltán néprajzkutató hívta fel a figyelmemet. Gazda József író és műkritikus tovább szította kíváncsiságomat, érdeklődésemet a hagyományok a néprajz és a népi motívumok iránt.
    Nem szoktam más munkáit lemásolni, ha tehetem, improvizálok, és a fantáziámra bízom a kezem.         Általában a zene a festészet és a legfőképp a természet szolgáltatja az ihletet számomra. Mind stílus az erdélyi szecessziót kedvelem és alkalmazom munkáimban.
    Számomra a fa testesíti meg az igazi szépséget, a tökéletességet. Amikor kezembe kerül, áhítatot és hálát érzek. Kigyúl bennem az alkotás iránti vágy, és késztetést érzek arra, hogy a már halálra ítélt, kivágott fát újra életre keltsem.
    Rengeteg elképzelés és terv fogalmazódott meg bennem. Hiszem, hogy a Mindenható ad erőt, egészséget, és türelmet a megvalósításukra. Célom, hogy olyan művek kerüljenek ki kezem alól, amelyek szemet és lelket egyaránt gyönyörködtetnek, valamint olyan érzelmeket keltsenek, amelyek által talán egy kevéssel is, de jobb lesz a világ.

Minden jog fenntartva © 2012-Albert Nándor
free counters
My Great Web page