|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
|
Bór |
|
|
|
1. |
szerepe: |
|
|
|
- |
elősegíti a szervezet kalcium- és
magnéziumhasznosítását |
|
|
- |
csökkenti a kalcium és a magnézium ürülését a vizelettel |
|
|
- |
segíti a csontképzést és akadályozza a csontritkulás
kifejlődését |
|
|
- |
részt vesz
egyes hormonok szabályozási folyamatában |
|
|
- |
szerepe van a
sejtosztódásban |
|
|
- |
a kutatások szerint megakadályozhatja az olyan kopási és elhasználódási jelenségek kialakulását mint az arthritis
(izületi gyulladás) speciális fajtái |
|
|
|
2. |
a szervezet szükséglete: |
|
|
|
még nincsenek pontos kutatási adatok az emberi szervezet napi
bórszükségletére vonatkozóan |
|
|
|
3. |
előfordulása |
|
|
|
- |
leginkább tengeri eredetű élelmiszerekben fordul elő |
|
|
- |
jelentős hazai forrás még a több-kevesebb bórt tartalmazó
ásványvizek |
|
|
- |
a tejben is kimutatható valamennyi bór |
|
|
|
4. |
a
hiány és többlet hatása: |
|
|
a) |
hiányállapotok: |
|
|
|
|
nem ismert. |
|
|
|
b) |
túladagolás: |
|
|
|
|
nem ismert. |
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|