|
||||||||||||||
A vázlat szerkesztés alatt áll! |
||||||||||||||
A legfontosabb tápanyagok csoportosítása és rövid jellemzése |
||||||||||||||
1. | Tápanyagok csoportosítása | |||||||||||||
a) | sejtalkotó | |||||||||||||
b) | energia szolgáltató | |||||||||||||
c) | kizárólag sejtalkotó | |||||||||||||
(nem szolgáltat energiát) | ||||||||||||||
2. | Fehérjék (proteinek) | |||||||||||||
a) | építő elemei: | |||||||||||||
aminosavak | ||||||||||||||
- |
esszenciális aminosavak (20) | |||||||||||||
- |
nem esszenciális aminosavak | |||||||||||||
- |
peptid kötéssel kapcsolódnak össze | |||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
b) | csoportosítása: | |||||||||||||
- |
kémiai összetétel alapján | |||||||||||||
* |
egyszerű fehérje | |||||||||||||
|
kizárólag aminosavat tartalmaz | |||||||||||||
* |
összetett fehérje | |||||||||||||
|
aminosavakon kívül más, nem fehérje természetű anyagot is tartalmaz | |||||||||||||
- |
biológiai értékük alapján | |||||||||||||
* |
teljes értékű fehérje | |||||||||||||
mind a 20 esszenciális aminosavat tartalmazza | ||||||||||||||
* |
nem teljes értékű fehérje | |||||||||||||
nem tartalmazza mind a 20 esszenciális aminosavat | ||||||||||||||
c) | szerepe: | |||||||||||||
- |
elsősorban sejtépítő | |||||||||||||
- |
másodsorban energia szolgáltató | |||||||||||||
3. | Szénhidrátok (szacharidok) | |||||||||||||
a) | építő elemei: | |||||||||||||
- |
szén (C) | |||||||||||||
- |
hidrogén (H) | |||||||||||||
- |
oxigén (O) | |||||||||||||
![]() |
||||||||||||||
b) | csoportosítása: | |||||||||||||
- |
egyszerű cukrok (monoszacharidok) |
|||||||||||||
- |
összetett cukrok (poliszacharidok) |
|||||||||||||
c) | szerepe: | |||||||||||||
- |
elsősorban energia szolgáltató | |||||||||||||
- |
másodsorban energia raktár | |||||||||||||
- |
harmadsorban sejtépítő (antigén) | |||||||||||||
4. | Zsírok (lipidek) | |||||||||||||
a) | építő elemei: | |||||||||||||
- |
glicerinek | |||||||||||||
- |
zsírsavak | |||||||||||||
b) | csoportosítása: | |||||||||||||
- |
zsírsavak telítetlensége alapján | |||||||||||||
* |
egyszeresen telítetlen (növényi eredetű) | |||||||||||||
* |
többszörösen telítetlen (állati eredetű) | |||||||||||||
- |
halmazállapot szerint | |||||||||||||
* |
szilárd (zsír, margarin) | |||||||||||||
|
||||||||||||||
* |
folyékony (olaj) | |||||||||||||
|
telítetlen zsírsav tartalma 80-90 % | |||||||||||||
- |
kémiai összetételül alapján | |||||||||||||
* |
||||||||||||||
|
||||||||||||||
* |
||||||||||||||
|
||||||||||||||
5. | Víz | |||||||||||||
a szervezet 70 %-a víz | ||||||||||||||
a) | sejten belüli (50 %) | |||||||||||||
(intracelluláris) | ||||||||||||||
b) | sejten kívüli (20 %) | |||||||||||||
(extracelluláris) | ||||||||||||||
- |
vér (5 %) | |||||||||||||
- |
egyéb testnedvek (15 %) | |||||||||||||
5. | Ásványi sók | |||||||||||||
készítette: Fodor | ||||||||||||||
|
||||||||||||||
módosítva: 2008. július 09. |
||||||||||||||