A vázlat szerkesztés alatt áll!

 

A legfontosabb tápanyagok csoportosítása és rövid jellemzése

 
 
 
 
1. Tápanyagok csoportosítása
    a) sejtalkotó
    b) energia szolgáltató
    c) kizárólag sejtalkotó
        (nem szolgáltat energiát)
 
 
 
2. Fehérjék (proteinek)
    a) építő elemei:
        aminosavak
       

-

esszenciális aminosavak (20)
       

-

nem esszenciális aminosavak
       

-

peptid kötéssel kapcsolódnak össze
    b) csoportosítása:
       

-

kémiai összetétel alapján
         

*

egyszerű fehérje
         

 

kizárólag aminosavat tartalmaz
         

*

összetett fehérje
         

 

aminosavakon kívül más, nem fehérje természetű anyagot is tartalmaz
       

-

biológiai értékük alapján
         

*

teljes értékű fehérje
            mind a 20 esszenciális aminosavat tartalmazza
         

*

nem teljes értékű fehérje
            nem tartalmazza mind a 20 esszenciális aminosavat
 
    c) szerepe:
       

-

elsősorban sejtépítő
       

-

másodsorban energia szolgáltató
 
 
 
3. Szénhidrátok (szacharidok)
    a) építő elemei:
       

-

szén (C)
       

-

hidrogén (H)
       

-

oxigén (O)
    b) csoportosítása:
       

-

egyszerű cukrok
(monoszacharidok)
       

-

összetett cukrok
(poliszacharidok)
 
    c) szerepe:
       

-

elsősorban energia szolgáltató
       

-

másodsorban energia raktár
       

-

harmadsorban sejtépítő (antigén)
 
 
 
4. Zsírok (lipidek)
    a) építő elemei:
       

-

glicerinek
       

-

zsírsavak
 
    b) csoportosítása:
       

-

zsírsavak telítetlensége alapján
         

*

egyszeresen telítetlen (növényi eredetű)
         

*

többszörösen telítetlen (állati eredetű)
       

-

halmazállapot szerint
         

*

szilárd (zsír, margarin)
         

 

 
         

*

folyékony (olaj)
         

 

telítetlen zsírsav tartalma 80-90 %
       

-

kémiai összetételül alapján
         

*

 
         

 

 
         

*

 
         

 

 
 
 
 
5. Víz
    a szervezet 70 %-a víz
    a) sejten belüli (50 %)
        (intracelluláris)
 
    b) sejten kívüli (20 %)
        (extracelluláris)
       

-

vér (5 %)
       

-

egyéb testnedvek (15 %)
 
 
 
5. Ásványi sók
 
 
 
 
 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.