vissza az előző oldalra

 
 
 

Cink

 
 
 
A cink mintegy 2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben, ezen belül is főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szervek tartalmazzák. Ezeken kívül a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz belőle még számottevő mennyiséget.
 
 
 
1. Szerepe:
 
    - inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban vesz részt
    - enzim alkotórészként mintegy hetvenféle enzimben van jelen
    - szerepe van a szénhidrát-, fehérje-, zsír-, nukleinsav anyagcserében
    - növekedésben
    - nemi fejlődés során
    - szaporodásban
 
 
 
2. A szervezet szükséglete:
 
    A cink felszívódása egyenes arányossággal függ az étrendben található mennyiségétől, illetve az étrend egyéb gátló anyagaitól, melyek hasonlóak, mint a vasnál leírtak (fitátok, rostok, oxalátok). Az állati eredetű cink jobban hasznosul, mint a növényi élelmiszereinkből bevitt.
 
 
 
3. A szervezet napi szükséglete:
 
 

életkor

szükséglet
(milligramm)

 

férfi

Félévesnél fiatalabb

3

7-12 hónap

5

1-3 év

5

4-6 év

6

7-10 év

7

11-14 év

9

15-18 év

9

10

19-30 év

9

10

31-60 év

9

10

60 év felett

9

10
 
 

 

szükséglet
(milligramm)

 

férfi

  Várandósság

13

-

  Szoptatás

13

-

  Nehéz fizikai munka

-

10

  Stressz

12

  Dohányzás

12

  Alkohol fogyasztás

15

  Menopauza

9

-

 
 
 
4. Előfordulása
 
    A cinket legnagyobb mennyiségben a húsok, a máj, a hüvelyesek és a tojás tartalmazza.
 
 
 
5. A hiány és többlet hatása:
    a) Hiányállapotok:
        Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek.
 
    b) Túladagolás:
        Nincsenek ismeretek róla.
 
 
 

 

vissza az előző oldalra

 
 
 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.