|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
|
Cink |
|
|
|
A cink mintegy 2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben, ezen belül is főleg a haj, a szem, és a férfi nemi szervek tartalmazzák. Ezeken kívül a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz belőle még számottevő mennyiséget. |
|
|
|
1. |
Szerepe: |
|
|
|
- |
inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban vesz részt |
|
|
- |
enzim alkotórészként
mintegy hetvenféle enzimben van jelen |
|
|
- |
szerepe van a
szénhidrát-, fehérje-, zsír-, nukleinsav anyagcserében |
|
|
- |
növekedésben |
|
|
- |
nemi fejlődés során |
|
|
- |
szaporodásban |
|
|
|
2. |
A szervezet szükséglete: |
|
|
|
A cink felszívódása egyenes arányossággal függ az étrendben található mennyiségétől, illetve az étrend egyéb gátló anyagaitól, melyek hasonlóak, mint a vasnál leírtak (fitátok, rostok, oxalátok). Az állati eredetű cink jobban hasznosul, mint a növényi élelmiszereinkből bevitt. |
|
|
|
3. |
A szervezet napi szükséglete: |
|
|
életkor |
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
3 |
7-12 hónap |
5 |
1-3 év |
5 |
4-6 év |
6 |
7-10 év |
7 |
11-14 év |
9 |
15-18 év |
9 |
10 |
19-30 év |
9 |
10 |
31-60 év |
9 |
10 |
60 év felett |
9 |
10 |
|
|
|
|
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
13 |
- |
Szoptatás |
13 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
10 |
Stressz |
12 |
Dohányzás |
12 |
Alkohol fogyasztás |
15 |
Menopauza |
9 |
- |
|
|
|
|
4. |
Előfordulása |
|
|
|
A cinket legnagyobb mennyiségben a húsok, a máj, a hüvelyesek és a tojás tartalmazza. |
|
|
|
5. |
A hiány és többlet hatása: |
|
|
a) |
Hiányállapotok: |
|
|
|
|
Cink hiányában a gyerekeknél törpenövés, a herék elsorvadása jelentkezik, felnőtteknél elhúzódó sebgyógyulás, csökkent étvágy és ízérzés, letargia, hasmenés, bőrgyulladások jelentkeznek. |
|
|
|
b) |
Túladagolás: |
|
|
|
|
Nincsenek ismeretek róla. |
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|