vissza az előző oldalra

 
 
 

Klór

 
 
 
A szervezetben a klór leginkább a sejteken kívüli vízterekben és a gyomorsavban fordul elő legnagyobb arányban. A gyomorsavban a sósav alkotórészeként az emésztés munkáját segíti és készíti elő. A sejteken kívüli terekben a nátrium- és a káliumionokhoz kötődik.
 
 
 
1. Szerepe:
 
    - sav-bázis egyensúly fenntartásában
    - Gyomorsav-termelésében és hatásában
    - Só- és vízháztartásban
 
 
 
2. A szervezet szükséglete:
 
    A klór szükségletet szoros összefüggésben kell szemlélni a nátriumbevitellel, hiszen a legjelentősebb forrása éppen a konyhasó. Ennek tömegén belül nagyobb arányt képvisel a klór, mint a nátrium, tehát ezzel be is jut a szervezetünkbe megfelelő mennyiségben a klór.
 
 
 
3. A szervezet napi szükséglete:
 
 

életkor

szükséglet
(milligramm)

 

férfi

Félévesnél fiatalabb

300

7-12 hónap

600

1-3 év

800

4-6 év

1100

7-10 év

1400

11-14 év

3000

15-18 év

3000

19-30 év

3000

31-60 év

3000

60 év felett

3000
 
 

 

szükséglet
(milligramm)

 

férfi

  Várandósság

3000

-

  Szoptatás

3000

-

  Nehéz fizikai munka

-

3500

  Stressz

3000

  Dohányzás

3000

  Alkohol fogyasztás

3000

  Menopauza

3000

-

 
 
 
4. Előfordulása
 
    A klór természetes eredetű élelmiszereink közül legjelentősebb mértékben a konyhasóban fordul elő, és ezzel a mennyiséggel hiánytalanul fedezzük is a szükségletünket belőle.
 
 
 
5. A hiány és többlet hatása:
    a) Hiányállapotok:
        Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki.
 
    b) Túladagolás:
        A klór túladagolása természetes úton csak a konyhasó extrém mértékű bevitelével valósítható meg, ekkor sem a klór túladagolása lesz az elsődleges ártalom. Gázhalmazállapotban belélegezve azonnal súlyos mérgezést és károsodásokat okoz.
 
 
 

 

vissza az előző oldalra

 
 
 
 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.