|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
|
Klór |
|
|
|
A szervezetben a klór leginkább a sejteken kívüli vízterekben és a gyomorsavban fordul elő legnagyobb arányban. A gyomorsavban a sósav alkotórészeként az emésztés munkáját segíti és készíti elő. A sejteken kívüli terekben a nátrium- és a káliumionokhoz kötődik. |
|
|
|
1. |
Szerepe: |
|
|
|
- |
sav-bázis egyensúly fenntartásában |
|
|
- |
Gyomorsav-termelésében és hatásában |
|
|
- |
Só- és vízháztartásban |
|
|
|
2. |
A szervezet szükséglete: |
|
|
|
A klór szükségletet szoros összefüggésben kell szemlélni a nátriumbevitellel, hiszen a legjelentősebb forrása éppen a konyhasó. Ennek tömegén belül nagyobb arányt képvisel a klór, mint a nátrium, tehát ezzel be is jut a szervezetünkbe megfelelő mennyiségben a klór. |
|
|
|
3. |
A szervezet napi szükséglete: |
|
|
életkor |
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
300 |
7-12 hónap |
600 |
1-3 év |
800 |
4-6 év |
1100 |
7-10 év |
1400 |
11-14 év |
3000 |
15-18 év |
3000 |
19-30 év |
3000 |
31-60 év |
3000 |
60 év felett |
3000 |
|
|
|
|
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
3000 |
- |
Szoptatás |
3000 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
3500 |
Stressz |
3000 |
Dohányzás |
3000 |
Alkohol fogyasztás |
3000 |
Menopauza |
3000 |
- |
|
|
|
|
4. |
Előfordulása |
|
|
|
A klór természetes eredetű élelmiszereink közül legjelentősebb mértékben a konyhasóban fordul elő, és ezzel a mennyiséggel hiánytalanul fedezzük is a szükségletünket belőle. |
|
|
|
5. |
A hiány és többlet hatása: |
|
|
a) |
Hiányállapotok: |
|
|
|
|
Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki. |
|
|
|
b) |
Túladagolás: |
|
|
|
|
A klór túladagolása természetes úton csak a konyhasó extrém mértékű bevitelével valósítható meg, ekkor sem a klór túladagolása lesz az elsődleges ártalom. Gázhalmazállapotban belélegezve azonnal súlyos mérgezést és károsodásokat okoz. |
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|