|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
|
Króm |
|
|
|
A króm a szövetekben fordul elő, ugyan kis koncentrációval, de ez az öregedés hatására még csökken is. A króm szerepe még ma sem tisztázott teljesen, feltételezik, hogy szerepe lehet a koszorúér-betegségek és az I. típusú, fiatalkori cukorbetegség elkerülésében. |
|
|
|
1. |
Szerepe: |
|
|
|
Szénhidrát-anyagcserben |
|
|
|
2. |
A szervezet szükséglete: |
|
|
|
A króm felszívódása nagyon rossz: a nem szerves króm alig, 0,5-0,7 %-ban, a szerves kötésben lévő króm ennél csak egy kicsivel jobban szívódik fel. |
|
|
|
3. |
A szervezet napi szükséglete: |
|
|
életkor |
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
0,02 |
7-12 hónap |
0,04 |
1-3 év |
0,06 |
4-6 év |
0,08 |
7-10 év |
0,12 |
11-14 év |
0,12 |
15-18 év |
0,12 |
19-30 év |
0,12 |
31-60 év |
0,12 |
60 év felett |
0,12 |
|
|
|
|
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
0,12 |
- |
Szoptatás |
0,12 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
0,15 |
Stressz |
0,15 |
Dohányzás |
0,15 |
Alkohol fogyasztás |
0,2 |
Menopauza |
0,12 |
- |
|
|
|
|
4. |
Előfordulása |
|
|
|
A króm legjobb forrása a teljes kiőrlésű gabona, illetve a korpa, a hüvelyesek, a hús, a máj és a sajt. |
|
|
|
5. |
A hiány és többlet hatása: |
|
|
a) |
Hiányállapotok: |
|
|
|
|
Feltételezések szerint hiányában megnő az esélye az I. típusú, inzulinfüggő cukorbetegségnek és a koszorúér-betegségeknek. |
|
|
|
b) |
Túladagolás: |
|
|
|
|
Nincs megfigyelés. |
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|