|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
|
Nátrium |
|
|
|
Az emberi szervezetben körülbelül 80-100 gramm nátrium található meg, bár fordított arányban, mint a kalcium és a foszfor esetén, hiszen nagyobb része oldott állapotban van, kisebb részét pedig a csontok, kötőszövetek raktározzák. A nátrium - szorosan összefüggve a káliummal - az úgynevezett ozmotikus nyomás fenntartásában fontos szerepet játszik. Ugyanilyen elengedhetetlen az idegrendszeri ingerületek átvitelénél is. |
|
|
|
1. |
Szerepe: |
|
|
|
- |
sav-bázis egyensúly fenntartásában |
|
|
- |
idegrendszeri ingerületek átvitelében |
|
|
- |
izomműködésben |
|
|
- |
szénhidrát- és fehérje anyagcsere
folyamatában |
|
|
- |
folyadékháztartás szabályozásában |
|
|
|
2. |
A szervezet szükséglete: |
|
|
|
A nátriumszükségletet illetően nincs egységes álláspont. Vannak, akik szerint nem is szükséges kívülről tudatosan bevinnünk, mert élelmiszereink elegendő mennyiséget tartalmaznak, mások napi fél grammot javasolnak, ismét mások napi két grammot. Való igaz, hogy ezt a szükségletet inkább többszörösen felülmúljuk: napi öt-tizenöt (!) gramm nátriumot fogyasztunk, főleg konyhasó formájában. Ennek egy része a sózással kerül az ételeinkhez, nagyobb részét viszont az élelmiszeripar "adja", hiszen nagymennyiségű sót használnak fel az élelmiszergyártásnál. Tehát a nátrium bevitelére nem kell odafigyelni. |
|
|
|
3. |
A szervezet napi szükséglete: |
|
|
életkor |
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
200 |
7-12 hónap |
400 |
1-3 év |
500 |
4-6 év |
700 |
7-10 év |
900 |
11-14 év |
2000 |
15-18 év |
2000 |
19-30 év |
2000 |
31-60 év |
2000 |
60 év felett |
2000 |
|
|
|
|
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
2000 |
- |
Szoptatás |
2000 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
2500 |
Stressz |
2000 |
Dohányzás |
2000 |
Alkohol fogyasztás |
2000 |
Menopauza |
2000 |
- |
|
|
|
|
4. |
Előfordulása |
|
|
|
A nátrium minden élelmiszerünkben megtalálható. Egyesekben már természetesen is, másokhoz az élelmiszeripar adagol további mennyiséget. |
|
|
|
5. |
A hiány és többlet hatása: |
|
|
a) |
Hiányállapotok: |
|
|
|
|
Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki. |
|
|
|
b) |
Túladagolás: |
|
|
|
|
A nátrium túladagolása (a fokozott sófogyasztás) az arra érzékenyeknél (sokan vannak) a vérnyomás emelkedését, magas vérnyomás betegséget idézhet elő. |
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|