Ikrázó fogaspontyok

Az ikrázó fogaspontyok (Cyprinodontidae) családja több mint 450 fajból áll. Ausztráliát kivéve mindenkontinensen megtalálhatóak. Gyönyörű színezetű kis halak. Tarthatjuk őket társas akváriumban más, hasonló méretű halakkal, vagy önmagukban, speciálisan nekik kialakított medencében. Vizük mindig tiszta és friss legyen, megfelelő szűrést alkalmazzunk. Finom szálú és úszó növényekkel telepítsük az akváriumukat.

Acélkék cifra fogasponty

Aphyosemion gardneri BOULENGER, 1911

Tartás: A szavannák és az őserdők vizeiben fordul elő.

Etetés: Etessük változatosan élő eleségekkel - megfelelő méretű -, planktoni szervezetekkel, szúnyoglárvákkal.

Tenyésztés: A hím sokkal színesebb, pöttyei élénkpirosak. Tenyésztése figyelmet és aprólékos munkát igényel. Az ikráztató akváriumot jól takarjuk. Ikrájukat vékony fonálon függesztik fel, vagy a tőzegbe szórják. Az éppen kikelt ivadékok azonnal esznek.

Érdekesség: Az ikrák - mint általában az ún. szezonhalaké - kiszáríthatók, de mivel az embrió rövid életű, célszerű a tőzeget legkésőbb a 28-30. napon feltölteni.

Acélkék cifra fogasponty

Arany kap lopez fogasponty

Aphyosemion australe RACHOW, 1921

Tartás: Legalább 50 literes akváriumban tartsunk belőle egy kis csapatot.

Etetés: Mindenevő, elfogad minden eleséget, ami a száján befér.

Tenyésztés: 10 literes akváriumba kihelyezünk 6-8 tenyészállatot vastag tőzegmulmba. Az ikrák két hét alatt kelnek ki, és azonnal esznek.

Érdekesség: Az aranyszínű változat tartása és tenyésztése megegyezik az eredeti alakkal.

Arany kap lopez fogasponty

Csíkos csuka

Aplocheilus lineatus

CUVIER és VALENCmNNES, 1846

Tartás: Ragadozó természete és mérete miatt - csak nagyobb halakkal társítsuk, de legjobb, ha külön medencét rendezünk be számukra. Akváriumunkat fedjük le jól, mert igen jó ugrók hírében állnak.

Etetés: Szívesen fogyaszt minden élő eleséget, tubifexet, szúnyoglárvát, vízibolhát, nagyobb halivadékot és rovarokat.

Tenyésztés: Ikráztatásához elég, ha egy maroknyi jávai mohát vagy perionvattát lerögzítünk akváriumuk aljára. Ha a növényt folyamatosan bent hagyjuk nekik, akkor néhány nap kihagyással mindennap ikráznak, de csak napi 3-4 ikrát raknak.

Érdekesség: Sárga színű változata „aranycsuka" néven van forgalomban.

Csíkos csuka

Vöröstorkú díszcsuka

Epiplatys dageti monroviae DAGET és ARNOULT, 1964

Tartás: Tipikus lapos hátú, a víz felszínén élő halacska, melynek felső szájállása kimondottan a vízen úszó vagy rárepülő rovarok elkapására módosult. Az akvárium hátsó részét növényezzük be, a vízfelszínt pedig úszó növényekkel borítsuk. Nem szereti a gyakori vízcserét. Társítható hasonló igényű és méretű halakkal.

Etetés: Alapvetően élő eleséget igényel (muslinca, szúnyoglárvák, plankton, rovarlárvák), de a száraz tápokat is elfogadja.

Tenyésztés: A hím vörös torkáról és az úszók fekete szegélyéről ismerhető fel.

Érdekesség: Ikráit, mint kis karácsonyfadíszeket, finom fonálon aggatja a vízinövények levelére. Az ikrák száma 2-300 is lehet.

Vöröstorkú díszcsuka

Ugrás az oldal tetejére