Főoldal
Bemutatkozás
Előadások, élménybeszámolók
Élő történelemórák
Csapatépítő tréningek
Rendezvények
Krónika
Galéria
Barátaink
Kapcsolat
Bemutatkozás

Hagyományőrző társaságunk 12 éves múltra tekint vissza, a 16. századi török hódoltság korát mutatjuk be a társadalmi és vitézi élet fellelhető forrásai alapján. Szándékunk, hogy előadásaink során ráirányítsuk a figyelmet saját történelmünkre. A végvári vitézeknek és a könnyűlovas harcmodornak minél hitelesebb bemutatására törekszünk haditornákon, hagyományőrző rendezvényeken, rendhagyó történelem órák keretében iskolákban, óvodákban. Levéltári és múzeumi kutatásaink tükrözik viseletünk korhűségét: kizárólag eredeti szabásminták alapján készült, főképp kézzel varrott természetes alapanyagú ruhadarabokat és fegyverzet kiegészítőket használunk. A fegyverek és páncélzatok is hiteles, tárgyi leletek alapján elkészített, haditornára is alkalmas másolatok. Rekonstrukciós munkánkat régész, viselet-, és fegyvertörténész barátaink tanácsadásával és jóváhagyásával végezzük. Elkötelezettségünkről tanúskodik a vitézi haj és arcszőrzet viselete: üstökre borotvált fej és bajusz.

Sorainkban vannak szabadegyetemi előadók, aktív hallgatói és résztvevői vagyunk történész konferenciáknak és szakmai csapat minősítőknek. Rendszeres vívó-, lovas-, és kaszkadőredzéseken készítjük fel magunkat várjátékokon és a versenyeken való megmérettetésekre.

Lovas útjaink és rekonstrukciós munkánk - mint páncélok, fegyverek hatáspróbái során - lényeges szerephez jut a kísérleti régészet, ezzel bizonyítva, hogy a hagyományos eljárással készített eszközök és használati tárgyak - lószerszám, fegyver, ruhák, fanyergek - megállják a helyüket korunkban is, tanúsítva ezzel a régi mesterségek tovább élésének létjogosultságát.

Kultúránkat népszerűsítjük történelmi lovas utjaink alkalmával, külföldön is. Lóháton, fegyverben, végvári vitézi viseletben bejártuk már Európa és Ázsia 16 országát, közel 34 000 km-t megtéve.