Balatonföldvár
Képek
Kapcsolat
H-8623 Balatonföldvár, Rákóczi u. 27.
© 2015 Copyright - Balaton Pansio

Üdvözöljük Balatonföldváron!

Az itt talált régészeti leletek szerint ezen a területen Kr.e. IV. században kelták éltek. Első írásos említése a XI. századi leírásokból való. Később 1358-ban említik meg Balatonföldvár nevét. A XVIII-XIX. században a térképen Földvárpuszta néven szerepelt. Ekkor ez a terület a Széchenyi-család birtokai közé tartozott.

1860-ban kiépült a vasútvonal Balatonföldváron is. A vasút megjelenésével fejlődésnek indult a település. 1872-ben Széchényi Dénes elhatározta, hogy ezen a szinte érintetlen területen fürdőtelepet létesít. A település fejlesztésében nagy szerepe volt Schilkán József uradalmi főkertésznek is, aki a kietlen területre árnyékos ligetet telepített. A vasútvonal két oldalára épült nyaralótelep terveit Spur István uradalmi mérnök készítette el. A Balatonföldvár nyaralótelep megnyitására 1896. június közepén került sor. A fürdőtelep, nyaralók és villák megépülésével szállodák kezdtek el épülni. A fejlődés során kitűnő vendéglátó helyek, strandok, piac és üzletek létesültek. Megépült a posta, a gyógyszertár és az orvosi rendelő is. Hamarosan felépült a község kápolnája is. Ennek ellenére Balatonföldvár még nem volt önálló, Kőröshegyhez tartozott.

Az 1903-ban megalakult Földvár Részvénytársaság, mely a Széchenyi-család támogatásával megépíttette a part mentén húzódó 1200 méter hosszú platánfákkal beültetett gyönyörű parti sétányt, a mai Kvassay-sétányt. 1904-ben hajókikötő is létesült. 1905-ben gyógyfürdővé nyilvánították, ez a környék főleg a vérszegénységre és a belső szervi megbetegedésekre gyógyír.

Ennek ellenére Balatonföldvár még mindig nem tudta kivívni önállóságát. A település 1939-es különválási kísérlete kudarcba fulladt. Azonban a törekvései nem voltak teljesen hiábavalók, a hosszú ideig tartó különválási törekvések eredményeként végül 1948-ban mégis elnyerte önállóságát a község. Balatonföldvár azóta még nagyobb fejlődésen ment keresztül. Kibővült és szinte egybeolvadt Kőrösheggyel és Zamárdival, így összefüggő üdülőtelepet alkotva. Sorra épültek a nyaralók, szállodák, üdülők, éttermek, üzletek és a bevásárló központok. A fejlődés eredményeként először 1985-ben elnyerte a nagyközség címet, majd 1992-ben városi rangra emelkedett.
A város rendezett és tiszta, rendben tartott parti sétánnyal, rendezett és virágos parkokkal büszkélkedhet, ennek eredményeként 1994-ben elnyerte az "Európa - díjat".

Balatonföldvárra minden évben sok turista látogat el. A Balaton-part kitűnő nyaralóhely, sok embert vonz a gyógyfürdő. A településen lehetőség nyílik lovaglásra, vitorlázásra is. A turisták számára pirossal jelzett turistaút vezet a vasútállomástól a Lucs-tetőre, ahonnan festői látvány, Balatoni panoráma tárul szemünk elé. Innen kb. 10 km-re található a Fejérkő-vár romja. Innen csodálatos kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre.

városban nyaranta több rendezvényt tartanak. Sok rendezvénynek az 1994-ben épült Bajor Gizi Közösségi Ház ad helyet. A szezonnyitó rendezvényt, a Földvár Fesztivált június közepén, hétvégén rendezik meg. Június második felében tartják a Földvári Napok komolyzenei hangversenysorozatot. Július végén kerül megrendezésre a Balatoni Folklórtalálkozó, melyet már 1962 óta minden évben megrendeznek. Színvonalas magyar és külföldi néptánc-együtteseket és gálaműsort láthatunk. Szintén Balatonföldváron, augusztusban tartják meg a Magyar-Bajor Találkozót.

STRAND
A település strandja a balatonföldvári öbölben, festői környezetben, platánfákkal ölelt sétány mentén, átlag 0,9 m vízmélységgel a déli part egyik legkedveltebb fürdőhelye, a stranbelépő, illetve a parkolódíj a település egyész területén ismeretlen fogalom. Gyorsan megközelíthető, mind az M-7 autópályán, mind a Balaton északi-partjáról a "Tihany-Rév - Szántód-Rév" között közlekedő komppal.