VW Caddy - Nem indul melegen 

Hát ma már semmi sem a régi. Apám egy hónapon belül már másodszor ajánlotta fel az ánuszjáró sün szolgáltatásait a volfsburgi cég munkatársainak. Adva vagyon egy 4 éves VW Caddy ~130000 kmvel a háta mögött. Tizenpár évvel ezelőtt még kb. ilyen állapotban vette a Mazda 323-ját, amibe még ennyit kb. beletekert nagyobb gondok nélkül. No mindegy hagyjuk a régi világ technikáit, jobbak voltak és kész. A minap a kedves Caddyban elromlott a kormányzárbetét, ami működésképtelenné tette az autót egy hétre. Komplett zárcsere, kulccsere cirka 80 K HUFért.

A múlt héten jön ismét a telefon, hogy menjek be a szervizbe érte, mert ott kell hagyni az autót. Szindróma: melegen nem indul. Szakszervizbe bevisz, OBD csati feltol, nézeget. Minden rendben tűnik, kivéve az egyik üzemanyagszivattyú utáni nyomást. A rendszer SDI azaza van egy üzemanyagszivattyú ami a tankból szívja egy hidegítőtartályba, illetve egy másik, amely ezt nagy nyomással a befecskendezőbe tolja. No az utóbbit találta a szervíz hibásnak, így kicserélték, azonban a probléma nem oldódott meg. Öröm. Éljen május elseje, ami azt jelenti, hogy majális Nagyhegyesen, azaz kell a gép. Rám maradt a megtisztelő feladat, hogy hozzam el a gépjárművet haza. Végülis feladat egyszerű, Debrecen -> Nagyhegyes leállítás nélkül. Ez meg is lett volna, azonban egyszer kigyulladt az akkumlátorjelző lámpa, majd a körforgaloomban gyorsítás során elment a gyújtás.

Jó telefonos segítség kérése, maradjak ott, majd lesz valami. Öröm.
Egy idő után kis kerregtetés után beindult, így hazajutottunk.

A majális idején a probléma továbbra is fennállt, egészen máig.
Feltűnt ugyanis, hogy a rendszer vészesen sokat fogyaszt, kellene bele egy kis nafta. Jó tankoljunk hát. Tanksapka kinyit, levesz, pukkan mint állat. Te ázzeg ez el van tömődve. Jó kompresszor, kipuckóz visszarak, meghajt, indít leállít, indít. A hiba azóta nem jelentkezik. Öröm van...


[ 1 hozzászólás ] ( 104 megtekintés ) [ 0 trackbackek ] permalink ( 3 / 220 )
Jaunty + fglrx + két napig X nélkül 

Anno mikor megvettem a laptopomat, első dolgom volt levakarni róla az Intel Celeron Inside matricát. Ezt a problémát az előző postban leírtak alapján megoldottam. A második lépés volt hogy az Ati Xpress 1100 matricát is levakartam. Kezdetben amikor még a feistyt használtam nyílt driverrel, nem tudtam egy videót mplayerrel megnézni fullscreenben stb. Aztán ráleltem az fglrx nevű csodára, feltettem, és elment a suspend. Végül valahol az 8.8 tájékán helyreállt a rend lett suspend, fullscreen videó, dualhead meg minden. Telepítgettem szorgosan a friss bináris drivert viszonylag meg voltam elégedve vele.
A dualhead néha megszivatott, de az még belefért. Egészen szerdáig.
Megkértek, hogy próbáljak ki egy projektort. Megtettem, és a control centerben véletlenül leitiltottam a kijelzőmet. Vissza a laborba, kijelzőn semmi. 17' TFT-re feldug, out of range. Reboot. Ubuntu indul, majd kép eltűnik, TFT-n out of range felirat. Reboot -> Grub recovery mode. -> try to fix X problems. Fixed. Resume normal boot, indulna az X elmosódott ASUS logó, azaz ami épp a framebufferben maradt. CtrlAlt+Fn nem megy, bckspc sem. Reboot. Tegyük újra az fglrx-et. Megvan. Indít semmi.

$ aticonfig --initial
no supported adapters found.


Anyád. Na jó tegyük fel a nyílt forrásút. lynx, éjszaka, konzolból netezés, papírra parancskiírás, végigcsinálás. Eredmény X nem indul, cserébe van egy hibaüzenet, hogy /usr/lib/* //*.so-t nem sikerült betölteni. A duplaper azért érdekesen hat az elérési útban, ezért mondom biztos sérült a fájlrendszer.
Fsck.
Lement hurrá, hiba nincs, azaz a hiba még mindig fennáll.
Jó tegyük újra azta a csomagot amiben a fent említett ájl van. xorg-xserver-ati ha jól emlékszem.

Eredmény nuku. Jó tegyük újra az összes xorgos csomagot. Hála istennek az aptitude velünk van, igazán használható stuff. Megvolt semmi.

Na jó kijött a jaunty frissítsünk az Unixlabban szabadszoftvereste keretében.
Megtörtént a frissítés. Recovery mode

X -configure


Indít nem megy.
xorg.confban

Driver "radeon"


Átír


Driver "ati"


ra és öröm van újra X.

A jaunty amúgy fasza, kevesebb memóriát eszik, meg minden. Jó munkát végeztetk a canonicalos fiúk.


Na jó végezzük tovább életünket.

Marsjáróvezérlőközpont, Qt.
A kamerakép megjelenítőnk kb. fele olyan gyors, zoomolni gyk lehetetlen, és megeszi a procit. Egy youtúbos videó elviszi a proci felét, pedig direct rendering van.
Ehhez jönnek olyan anomáliák, amiket csak max winen láttam eddig. (Label háttere egyik pillanatról másikra elcsíkozódik, stb.)

Jó tehát erre azt mondtam hogy én maradok a bináris drivernél.
Azaz csak maradnék. A régi kártyákat az ati depractednek minősítette, és így nem jelenik meg hozzá majd csak fél év múlva új driver. A régi 9.3-as driver pedig nem megy fel, habár a telepítő parancsssori argumentumai közt van Ubuntu/jaunty.

Szóval ez van.

Lehetőségek: Használs 8.10-et / vagy inkább 8.04-et mert az LTS
és bináris drivert. És nagyjából élhető rendszered lesz.

Vagy használsz 9.04-et és OS drivert, és szopsz mint a torkosborz.[ 2 hozzászólás ] ( 18 megtekintés ) [ 0 trackbackek ] permalink ( 3.1 / 247 )
Új proci 


lucifer@lapos:~$ cat /proc/cpuinfo
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 15
model name : Intel(R) Core(TM)2 CPU T7400 @ 2.16GHz
stepping : 6
cpu MHz : 2166.671
cache size : 4096 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 0
cpu cores : 2
apicid : 0
initial apicid : 0
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
bogomips : 4322.49
clflush size : 64
power management:

processor : 1
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 15
model name : Intel(R) Core(TM)2 CPU T7400 @ 2.16GHz
stepping : 6
cpu MHz : 2166.671
cache size : 4096 KB
physical id : 0
siblings : 2
core id : 1
cpu cores : 2
apicid : 1
initial apicid : 1
fdiv_bug : no
hlt_bug : no
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 10
wp : yes
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush dts acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht tm pbe lm constant_tsc arch_perfmon pebs bts pni monitor ds_cpl vmx est tm2 ssse3 cx16 xtpr lahf_lm
bogomips : 4322.78
clflush size : 64
power management:


Hogy mi ebben a poén? Az hogy a lapotopomról van szó.
Mi a mégpoénabb, az, hogy az Asus X51 laposom csonk nélkül befogadott Intel Core 2 Duo T7400-t, amivel gyárilag nem is szerelték.

A használati idő a jelenlegi 6 cellás 4400 mAh-s akkuval gyk. maradt a régiben ~1 óra 50 perc körül. Az órajelállítás megy, hálózatról 2,16 GHz és 270 MHz állítgatható, akkuról indítva 1 GHz és 210 Mhz között állítható az órajelfrekvencia magonként. Kissé szeret jobban melegedni mint a régi 1.8-as Celeron, dehát istenem ez ilyen.

Kihasználni eddig még nem nagyon tudtam, viszont a youtubes HD videók mostmár szaggás nélkül mennek. A C++/Qt make mostmár -j 6 opcióval úgy megy, hogy a rendszer mellette reszponzív.


[ 2 hozzászólás ] ( 13 megtekintés ) [ 0 trackbackek ] permalink ( 3.1 / 297 )
Ékezetek 

Öt szép szűzlány őrült írót nyír.

Árvíztűrő tükörfúrógép.

Működik, öröm.
Hogy legyen tanulságos is mára valami:

Tehát simplephpblog + ékezetes betűkre a megoldás:

A magyar nyelvi fájl telepítése, és abban a

$lang_string['html_charset'] = 'ISO-8859-2';
$lang_string['php_charset'] = 'ISO-8859-2';


sorokban a az ISO-8859-2-t kicserélni UTF-8-ra, illetve az egészet UTF-8-ba menteni el.

Ja és már lehet emotikonokat is használni :) Egyelőre csak ezt az egyet.
[ hozzászólás ] [ 0 trackbackek ] permalink ( 3.1 / 308 )
Első szösszenet 

Éljen a webkettő, mostmár lesz nekem is blogom. Öröm.

Azért az ékezetes betűk még hagynak némi kívánnivalót maguk után dehát majd idővel.

Addigis árvíztűrő tükörfúrógép.
És öt szép szűzlány őrült írót nyír.
[ hozzászólás ] ( 1 megtekintés ) [ 0 trackbackek ] permalink ( 2.9 / 251 )

<< <Előző | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 |

 
számláló