Magyarok a marson 

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom a versenyt, akkor az EPIC FAIL jut eszembe.

A versenyre 14 óra tájékában érkeztem meg egyedül autóval. Budapest bűnös város. Mindenhol autó, nem lehet megállni térképet nézni. Ehhez hozzájön az, hogy minden második utca egyirányú. Természetesen nem úgy hogy a párhuzamos utcákból az egyik le, a másik fel, nem úgy, hogy szopjon az ember.

Na mindegy odaértem, szétpakoltam. 16 h felé lőttem 5 képet a virágról, hogy majd Vámos haver belövi hozzá az OCR-t internet terészetesen nem volt. Az OCR egy képen hibátlanul működött, miután megtaníttattam vele az A betűt.

A pálya kövei durvábbak voltak mint a kocsibeálló, ezért billegett a cucc rajta, ami magával hordozta azt a veszélyt, hogy a mintavétel után a golyókat elhagyja. Az első teljes tesztkör során ez szerencsére nem történt meg mivel az űrkikötő és a mintavételi hely közt csak bő méter volt.

A tesztköröknél előjött az a bug, ami úgy két hete jött elő először:
Bizonyos fordulások után egyenesekben az egyik keréksort nem hajtja.
Először sw hibára gyanakodtam, de inkább mechanikaira hajazott, ugyanis egy hátramenet után ment szépen. Ezt a hibát úgy próbáltam elimimnálni, hogy a sikertelen manőverek után betettem némi hintáztatást, illetve teljesen más műveletet. Így nagyjából abszolválta aküldetést, azonban egyre nagyobb hibákkal. Ezt az akkumulátor merülésére fogtam, így felraktam őket töltődni, és lefeküdtem aludni éjfél táján. Hajnali 3kor felkeltem, tettem mégegy tesztkört, illetve elküldtem Vámosnak a képeket, mivel lett internet.

Aztán az egyik tesztkör közepén megállt, és sehova. Három kör rover -> pc -> rover rohanás után megforgattam az egyik kereket, és azt tapasztaltam, hogy szabadon forog. Először a motor tengelyén lévő tengelykapcsoló rögzítésére gyanakodtam. Meghúztam, és mindig szabadon forgott. A baj itten kérem nem kicsi mondaná Emán barátom. Szétkapva az áttételt az első képet láttam innen:
http://www.dropbox.com/gallery/4295670/1/08?h=0aa343

Hát igen innentől bukó a dolog. Pót motor nincs csókolom. Úgy terveztem, hogy megvárom a megnyitót, meg pár csapatot, és húzok haza. A megnyitón találkoztam két Budapesti taggal, akiktől kiderült, hogy MSc-re járnak. Beszédbe elegyedtünk, és kiderült, hogy nekik van egy vázuk elektronika, szoftver nélkül.



Itt látható a vas, és az hogy éppen a kezeimet dörzsölgetem.
Ez körülbelül 10 óra környékén történt.

A vasról:
Alumínium váz tégla profilból, a Compar97 Kft műve.
2 db 24 Voltos Maxon kefés DC motor hajtotta 1:200 áttételen keresztül.
A lánctalp mezőgazdasági gép szíja.
A felnik lézerrel lettek kivágva.
24 cella 1800 mAh SUBC akku hajtotta

Beneveztünk hát közösen, azzal a feltétellel, hogy 25% büntetéssel indulhatunk este fél nyolckor.
Elkezdődött tehát az iszonyat hekkelés.
Vettünk a nyóckerben 4-es menetesszárat, felgányoltuk az enkódereket routert, az elektronikát. A cucc kb. 14 órára lábra állt. Eljött a próba ideje. Ment a cucc 20 cm-t és e FETek elpukkantak. Hát igen az alaplapból bugázott 30 Voltos Fetek nem bírták a cella ~34 Voltját. Jött a mentő ötlet, hogy az egyik srácnál van otthon L298. Elhozta hát, és belekokeszoltuk.



A kokeszolás után ment szépen, azonban az AVR programját át kellett hekkelni picit. Ez megtörtént, eztán jöttek a mechanika gyermekbetegségei: ledobta a lánctalpat. A fiúk ezt próbálták orvosolni, azonban a versenyen ez nem volt elegendő. Közben előjött egy másik bug is, az űrlift csak felfelé ment. A Fetes híd egyik felét valószínűleg egy vezetékhozzáérintéssel lenulláztuk. Gyors kokesz bele egy BA6219-et. Ez sajnos nem működött, így maradt a csak felfelé mászó lift.

Elérkezett hát a bevetés pillanata.
A navigááció áthekkelésére természetesen nem jutott idő, ezért válogatott káromkodások közepette nekiálltam kódolni a mért időben. Sikerrrel kigyomláltam belőle a tegnapi kényszerbarmolásokat, illetve beállítottam a fordulási, és egyéb paramétereket. Azonban egy idő után elhagyta a fordulási képességeket. Mint kiderült leesett a lánctalp. Végén még elózeroltam egy sziklát aztán kivettük, mert gyak. csak előre illetve hátra tudtunk menni.

Végigvártuk az eredméynhidretést, majd szétrobbanottuk a rovert, ki ki hazatért a saját alkatrészeivel.

Én éjfél táján megfürödtem, és eltettem magam holnapra.
Másnap reggel vettem magamnak kaját, a közeli közértben, aminek a felét ki kellett ívelnem, miután az egyik kakaós csiga full fehérpenész volt belülről.

Aztán elindultam, és hazajöttem.

Nagyjából ennyi. Sok hűhó a nagy semmiért. Mindenesetre a verseny nagyon jó hangulatú volt, a szervezők nagyon kitettek magukért.

[ hozzászólás ] ( 1 megtekintés ) [ 0 trackbackek ] permalink ( 3 / 254 )
Magyarok a marson -2. nap avagy mindenki bekaphatja 

Ma felhívott az A "csapattársam", hogy mi a helyzet. Azzal indított, hogy bocs, hogy a múlt héten nem jöttem be, de nagyon sok beadandót kellett írnom, meg zht kellett írni, bla bla bla. Utoljára akkor láttam, amikor a CM volt (ápr. 22.). Mondtam, hogy 9 és 10 óra közt indulok Hszobról kocsival. Mondtam hogy nézzen buszt, és kimegyek elé. Ok ennyi, hogy majd még értekezünk.

Délután Azbeszt haver be lett fogva ZH-t tartani. Bemegyek a DSP-be egy soros kábelért, és kit látnak szemeim : A csapattársat. Kérdezem hogy mi a hányás melyik busszal jön.
Á sajons előkerült valami beadandó, és nem tud jönni.
Jó hát aki seggfej az seggfej.

Fél óra múlva felhív Szakács, hogy nem tud jönni, de a gépét kölcsön adja. Na jó itt elpukkant az agyam, elég volt.

Így egy gépen kell futtatni a mars és a földbázist. Azt hiszem üvegelve lesz a C2D. Lehet telepítek valami lightweight ablakkezelőt, hogy jobb legyen a hatás.

A marsjáró kifejezetten szórakoztató tud lenni a macska számára.
Egy ideig érdeklődően figyeli, hogy mi ez, aztán tesz rá magasról.


Zabál a tigris.


Die katze und meine Mutti


Vajasdoboz gyűjeteményem.

BTW napi tanulság:
Az ATMEGA128-at nem a MOSI MISO vezetékeken kell ISP-n keresztül programozni, hanem a TX0, RX0 azaz PDI PDO lábakon.
[ hozzászólás ] ( 2 megtekintés ) [ 0 trackbackek ] permalink ( 3.1 / 277 )
Magyarok a marson -3. nap avagy a shakedown day 

A mai nap a készülődés jegyében telt.
Kaptam kölcsön "kempinglabortápot" akksit tölteni.
Ma lepróbáltuk élesben az autómata képleolvasót.
Sajnos nem működik kifogástalanul mivel a Logitech kamera autófókusza nem mindig jó helyre fókuszál. Most hekkelhetem az mjpgstreamert, hogy lehessen vele V4L2 controlokat normálisan baszkurálni.

Ezen felül valgrind haverunk segítségével kireszeltem pár memory leaket, meg uninitialized variable-el történő conditiona jumpot.
Örült a proci amikor ezt csináltam. A hiba időkereteket fel kellett tolni ~300%-al de ment a navigáció.

A rovert hazahoztam, és átvittem a szomszédba a kavicsbejáróra megnézni mire képes. Az eredmény megnyugtató.

Természetesen nem bírtam ki hogy ne lőjek néhány képet:

Read more...
[ 1 hozzászólás ] ( 34 megtekintés ) [ 0 trackbackek ] permalink ( 3.1 / 323 )
Magyarok a marson -4. nap avagy I Labview baby 

Néha kellemesen lehet csalódni informatikus kollégákban is.
Vámos haverom 2 nap alatt összegányolta az automata képlelolvasót.
Én gyűrtem hozzá képleszedőt, meg fájlbaírós részt, így most boldogság van.
Átméreteztem a Virtualboxos lemezemet, ami Dotnettibor spanom szerint körülményes. Hát én valahogy nem vettem észre. Gparted livecd betol két felcsatolt lemezzel (a régi és az új nagyobb). Copy partition, bootflag be és csokolom. 16 GB-s partíció 40 GB-re 3/4 óra.
Azóta van a virtuális gépen Labview is.

Kicseréltem a szétroppant tetőlemezt egy ép borsodis plexire.
Meg teszteltem a zig zig módot, meg úgy mindent.
[ hozzászólás ] [ 0 trackbackek ] permalink ( 2.9 / 271 )
Magyarok a marson -5. nap 

Ma elektró zht írtam, feltételezem siralmas eredménnyel.
A délutáni hajtások "labor" című programozzunk frekvenciaváltót című kurzust skippelve most itt hentelek az előkészítőben, és tesztelek.

- A pannal felvértezett kamera képességeit kihasználva vittem be több új fícsört a rendszerbe. (Tálfigyelés, csőre felnézés.)

- Vámos haverom végre nekiállt Labviewban gányolni valamit a karakterfelismerésre. Kb. 2 óra alatt jutott el oda, hogy a kamera képéről felismeri a karakterket. Azbeszt, végre van egy informatikus aki képes dolgozni is, nem csak nyavalyogni, meg mellébeszélni. Öröm. Holnap hegesztünk mellé egy kis Tcp szervert, hogy lehessen vele kommunikálni, illetve megpróbáljuk felreszelni wine/Virtualbox alá.

Hogy legyen valami színes is:

Tájkép szünet közben. A virág szabadságon van Vámosnál, egy naturakvás palack helyettesíti.


A PT mechanizmus.
[ hozzászólás ] [ 0 trackbackek ] permalink ( 2.9 / 238 )

<< <Előző | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | Következő> >>

 
számláló