Mjpg-streamer, avagy a szegény ember webcamXP-je

Eredetileg többek között* nem szerepelt a műhold használati lehetőség a versenykiírásban mert Attila aggódott attól, hogy a több felhasználó esetében a adódhatnak teljesítménybeli problémák a webcamXP-vel. Ezért vetettem fel alternatívaként az mjpg-streamer program használatát. A program a HTTP oldalról azt tudja mint amit a webCamXP tud a sallangok (chat,stb.) nélkül, csak gyorsabban. A hátulütője az, hogy csak Linux operációs rendszereken fut, illetve nincs dedikált grafikus felülete[1].

A program működésének lényege, hogy a Video4Linux API-n keresztül a kamerából nyers JPG képeket olvas ki, amiket egy az egyben továbbít a felhasználó felé. Ebben az a jó, hogy a kép betömörítését a webkamerában található céláramkör (SoC) végzi, így nem terheli a CPU-t, ami lehetőséget biztosít arra, hogy a programot szűk erőforrásokkal ellátott beágyazott eszközökön futtathassuk. Ezen megoldás további előnye az, hogy csökkenti a kamerakép késését.

A programot továbbfejlesztetten, hogy kompatibilis legyen a webcamXP-vel. Ez azt jelenti, hogy megmaradt két beépített URL: a cam_1.jpg és a cam_1.mjpg, illetve az utóbbi URL-en elérhető stream formátuma maradt a webcamXP-jé *.


A rend kedvéért a konfigurációt leteszteltem sok géppel megrángatva teszt eredmények itt.

Az mjpg formátumokról bővebb leírás itt.

A program használatáról információk itt.


Programzási példák különféle programnyelvekre a videostream eléréséhez itt.

FAQ/GYIK

Ha nem egy 1 FPS-el az mjpg-streamer vagy laggol <--- OLVASD EL ÚJ


[1] Ez így nem teljesen igaz: https://sourceforge.net/projects/streamminder/


[2] Attila megjegyezése ehhez:
Az Attila aggódott csak egy része a műhold kérdésnek. Az elején úgy nézett ki Pesten egy bérelt ismeretlen tornateremben lesz a verseny. Tavaly is nagy gondot okozott a műholdak felszerelése (létra engedik-é a fúrást stb..) Többek között alapból ezért lett elutasítva a műhold viszont itt Halason minden adott.