Az együttes története

Még a kezdetek előtt (1946 - 1963)

Az együttes története 1946 szeptember 1-jén kezdődött Barry megszületésével, majd 3 évvel később 19489 december 22-én megszületett Robin és Maurice. A zenész apuka révén hamar megkedvelték a muzsikát és már gyerekkorukban kis triót alakítottak. mozifilmek szünetében énekeltek. A család 1960-ban a jobb élet reményében kivándorolt Ausztráliában, ahol a fiúk apjuk segítségével tovább folytatták a zenélést, éneklést. A helyi televízióban is gyakran szerepeltek.

A kezdetek (1963 - 1966)

Ausztráliában 1963-ban a Three kisses of love / The battle the blue and gray című kislemez megjelenésével a Gibb fivérek felszálltak arra a vonatra amelyen több mint 30 évig „utaztak”. Ez volt az első saját szerzemény ami megjelent. Itt főleg kislemezeik jelentek meg illetve egy válogatás lemez mely többnyire a kislemezeket tartalmazta. Első nagy slágerük a Spicks and Specks még itt Ausztráliában jelent meg, majd a fivérek visszautaztak Angliába, hogy aztán kiteljesedjék zenei karrierjük

Az első sikerek (1967 - 1969)

1967-ben visszatértek Angliába ahol Robert Stigwood Brian Epstein a Beatles menedzserének egykori jobb keze vette őket pártfogásba. Barry gitározott, Maurice basszusgitáron játszott, Robin pedig énekelt. Leszerződött melléjük két zenész Vince Melaouney gitáros és Colin Pettersen dobos. Kezdetben így állt fül ez együttes és a lemezborítókon is mind az öten szerepeltek. Megkezdték első albumuk felvételeit is és kiadtak néhány kislemezt melyek közül a Massachusetts listavezető lett. Az 1968-as évben a Bee Gees együttes egymás után adta ki a slágerlistás számaikat, valamint koncerteztek a világ számos országában. 1968 januárban először turnéztak az USA-ban, február 10-én megjelent a második albumuk Angliában a Horizontal. Ez az album zenei szempontból az elsőnek a folytatása, a lemezen olyan számokkal, mint a Massachusetts, World, a Harry Braff, Horizontal, melyek mindegyike slágerlistára került nemcsak Angliában, hanem a világ számos országában is. Az Idea című albumuk szeptemberben jelent meg, rajta az I Started a Joke, I've Gotta Get a Message To You, a Kitty Can, Indian Gin and Whisky Dry számokkal. 1969-ben újabb változások következtek be a Bee Gees életében: Vince Melouney kilépett az együttesből, és Robin Gibb önálló, szólókarrierbe kezdett. Hamarosan Colin Petersen is kilépett az együttesből, így a Bee Gees tagjaként csupán Barry és Maurice maradt meg. Maurice az év végén szintén szólókarrierbe kezdett. Március 19-én Robin hivatalosan is bejelentette, hogy kivált a Bee Gees-ből. 1969. február 22-én jelent meg az Odessa című albumuk (melyet még Robinnal rögzítettek 1968-ban), átütő sikert nem aratva. Barry és Maurice a Bee Gees tagja maradt, augusztus 11-én stúdióba vonultak, és elkezdték a Cucumber Castle lemez felvételeit rögzíteni. 1970-ben Maurice („The Loner”) és Barry is („The Kid's No Good") szólóalbumot készített, azonban ezek a lemezek nem jelentek meg. Bee Gees néven egy lemezük, a Cucumber Castle című album jelent meg, ami egy azonos című BBC-s Tv film zenéje volt, az egyetlen olyan album, ahol a Bee Gees neve alatt csak két Gibb fivér, Barry és Maurice szerepelt.

Útkeresés (1970 - 1975)

Miután Stigwood közbenjárására a fivérek kibékültek újra munkához láttak és 2 nagyszerű albummal kezdték a 70-es éveket előbb a 2 Years On című album jelent meg majd a Trafalgar melyről a How can you mend a broken herat című dal listavezető lett. A következő 3 lemezük nem aratott nagy sikert, de a koncertek folytatódtak. 1975-ben áttették székhelyüket az USA-ba, majd Arif Mardin javaslatára a kemény diszkó ritmusra tették melódiagazdag dalaikat, az 1975-ös Main Course című albumon találhatók az új dalok, melyről kettő is világsiker: Nights on Brodway és a Jive talkin’.

Aranykor (1976 - 1979)

A siker az 1976-os Children of the World című albummal folytatódott majd a Saturday Night Fever című album, melyen a Szombat esti láz című film zenéje található. Az album nagy részét a Bee Gees játzsa illetve néhány dalukat más előadók. A lemez abszolút világsiker, a Billboard lista első 10 számá ban egyszerre 5 daluk is szerepel, amire a Beatles óta nem volt példa. A diszkó hullámot jól sikerült meglovagolnia az együttesnek 1977-ben az év zenekara 1978-ban pedig az év albuma Grammy díjat is begyűjtik. A diszkó jegyében születik az 1979-es Spirits Having Flown album is, melyen 3 világsiker található: Tragedy, Too much Heaven, Love you inside out. A 70-es évek végével és a diszkókorszak elmúltával lezárul a Bee Gees aranykora.

Külön és együtt (1981 - 1987)

1980 elején uygan még vezeti a slágerlistákat a Greatest című válogatás albumuk, melyen az 1985 és 1979 közötti nagy slágerek találhatók, de az 1981-es Living Eyes című albumuk bukás. Visszahúzódnak a nyilvánosságtól és szólóban folytatják. 1983-ban az Életben maradni című film zenéjének jelentős részét ők írják, mely mérsékelt siker.

Viszatérés és befejezés (1987 - 2001)

A viszatérés 1987-ben sikerül az ESP című albummal, melyről a You win again című dal listavezető lesz. A 80-as évek divatját sikerül beilleszteniük zenéjükbe, így a következő 1989-ben megjelenő One című albumról a címadó dal lesz listavezető. 1991-ben ismét új albummal jelentkeznek High Civilization, melyről a Secret love lesz sláger. Az 1993-as Size isn’t everíthing című albumról a For whom the bell tolls című dal listavezető. A 90-es évek közepén ismét hosszabb szünet, majd pályafutásuk 30. évfordulóján megjelenik a Still Waters című album, melyről az Alone listavezető. Ez évben megkapják az Életmű díjat, melyet egy gálán Albert monacoi herceg ad át nekik. A következő és egyben az utolsó új dalkat tartalmazó album 2001-ben jelenik meg This is where I came in címmel. Maurice Gibb 2003-as halála után Barry és Robin bejelentik hogy a Bee Gees nincs többé mert a harmadik tag nem pótolható.