|
A teavíz:
A jó minőségű víz a jó tea alapvető feltétele. Magyaországon a legtöbb csapvíz kemény és
klóros, ilyenkor alkalmazhatunk vízszűrőt. Közepesen kemény víz esetében a forralási időt
hosszabbítsuk meg 1-2 perccel. A boltban kapható palackozott ásványvizeket és forrásvizeket
is használhatjuk, ha széndioxid mentesek és közepes vagy alacsony az ásványtartalmuk.
Mindig friss, hideg vízzel kezdjük a forralást.
A víz hőmérséklete:
A vizet éppen csak forraljuk fel. Az optimális hőmérséklet teafajtánként változó.
Gyümölcsteákhoz, rooibos teákhoz és a legtöbb fekete teához 100°C-os, forrásponton levő víz kell.
A Darjeeling és oolong teákhoz 90-95°C-ra hűtött víz.
Zöld és fehér teákhoz 80-85°C-ra hűtött víz az optimális. (A legfinomabb fajtákhoz elegendő a 65-75°C-os víz.)
A teavizet semmi esetre nem szabad a teafűvel együtt tovább forralni!
A teafű mennyisége:
Tulajdonképpen ízlés kérdése, legjobb, ha kikísérletezzük, mennyi a legmegfelelőbb
számunkra. Kezdjük kis mennyiséggel. Ha tejet vagy cukrot is adunk a teához, érdemes több
tevelet beletenni.
Áztatási idő:
A túláztatást mindenképp kerüljük, mivel a tea erőssége nem ettől függ, hanem a
tealevelek mennyiségétől.
Fekete teák: 2-4 perc (OP - Orange Pekoe minőségű teák esetén 4-5 perc)
Zöld, fehér, oolong és Darjeeling teák: 1-3 perc (A nagy levelű oolong fajták 4-6 percig
is ázhatnak.) Ezeket a teákat többször is lefőzhetjük, ám a víz hőfokának magasabbnak kell
lennie a második főzetnél.
Gyümölcsteák: 6-12 perc
Rooibos teák: 2-5 perc
|
|
|